En ergonomisk kontorsstol är den bästa gamingstolen

Klart att du ska sitta bra när du spelar. Särskilt om du lägger flera timmar per dag på denna hobby. Det är lika viktigt att sitta bra då du spelar spel som då du jobbar. Fast kan du använda din kontorsstol för gaming eller behöver du investera i en gamingstol?

Det här beror en hel del på vilken typ av stol du har. En del kontorsstolar kan till och med klassas som bättre än rena gamingstolar. De kan nämligen vara gjorda för att ge stor rörlighet såväl som det stöd du behöver för nacke och rygg då du spelar.

SKA DU ANVÄNDA DIN KONTORSSTOL FÖR GAMING?

Om du jobbar på en Herman Miller kontorsstol är det klart att du sitter bra. Ergonomiska kontorsstolar har de egenskaper som behövs då du ska sitta länge vid en skärm. Om du däremot har en lite enklare stol som du inte kan röra dig fritt i kan det vara klokt att se på en särskild gamingstol.

För att komma fram till om du kan använda din nuvarande kontorsstol som gamingstol bör du fundera lite på följande:

  • Är stolen ergonomisk? Om du har din dator på ett höj- och sänkbart skrivbord kanske det går att få till ställningar som gör att du inte sliter på rygg och nacke då du spelar. Men många gånger så behövs det också inställningar på stolen för att få korrekt position.
  • Hur ser armstödet ut? Ett 1D armstöd kan du bara justera i en riktning. Ju högre siffran blir desto mer kan du göra med armstödet. Om din kontorsstol har armstöd med 4D-funktion så är den ett bra val även för spel sett ur denna synvinkel.
  • Finns det nackstöd? Det här är egentligen en smaksak. Även om gamingstolar som regel har någon form av kudde eller stöd så betyder det inte att en kontorsstol utan inte kommer att fungera. Det finns ju även kontorsstolar med detta stöd och om det är viktigt för dig så har du antagligen en stol med det.
  • Tycker du att det är lätt att röra sig i stolen? Spel är inte samma sak som Excel-dokument och email-korrespondens. Det ingår i spelens natur att du vill röra på dig. Det innebär att stolen måste ha utrymme för det och även att den inte får kännas för svettig.

Fundera lite på dessa punkter och var riktigt kritisk mot din kontorsstol. Om du ofta suckar och tycker att du sitter obekvämt när du spelar så kanske det är dags för ny stol. Då är det inte så dumt att komma ihåg att de bästa kontorsstolarna faktiskt också kvalar in bland de bästa gamingstolarna.

VAD KÄNNETECKNAR EN GAMINGSTOL?

Om vi ser mer allmänt på gamingstolar så finns det några nyckelfaktorer som de är designade för. Det här kan vara bra för dig att tänka på då du står i valet och kvalet. En typisk gamingstol har:

  • Många ergonomiska inställningar. Det kan röra sig om en massa rattar, spakar och skruvar. Du ska kunna justera sittposition på många olika sätt. Det gäller höjd, sitt-djup, lutning och mer. Sittdelen bör också kunna lutas och så ska du få ett svankstöd som känns bra.
  • Smidig rullning samt broms. Den bästa gamingstolen är lätt att röra sig ifrån sittande position. Den har hjul men kan också låsas i en viss position då du vill det.
  • God balans. Trots alla finesser som gör att du kan svaja hit och dit kommer en bra gamingstol inte att kännas svajig. Det här är en bastantare stol som inte faller åt sidan för att du rör dig häftigt i den.

VAD BLIR BILLIGAST?

Det här kan också vara en bra fråga när du vill köpa gamingstol. Det finns riktigt dyra gamingstolar och då du upptäcker att de i stort sett fungerar som bra kontorsstolar som är billigare kan det ju verka fånigt att betala mer för att det heter gamingstol.

När det gäller pengar så är det förstås viktigt att komma ihåg att det är din hälsa du investerar i. Oavsett om du kommer att jobba i stolen eller spela i den så vill du säkra dig om att du i bästa möjliga mån undviker förslitningsskador på din kropp.

Billigt kan mycket väl vara bra men bara när du säkrar dig om att du får de funktioner du vill ha. Så du bör alltså bena ut vad du behöver när du spelar spel. Gör upp en lista med funktioner och stöd som du kräver och se sedan både på regelrätta gamingstolar och på kontorsstolar.

SMART MED KONTORSSTOLAR SOM KAN MER

Om du har hemmakontor som du även använder för spel finns det god anledning att investera lite mer i en kontorsstol som även kan klassas som gamingstol. Det kan vara bättre att betala lite mer för en stol som fungerar för jobb såväl som gaming hellre än att köpa två olika stolar.

Dels så är det ju bekvämt med en stol. Detta särskilt när du kanske inte har plats för fler. Sedan är det också smart med kontorsstolar som ger dig stöd oavsett vad du gör när du sitter i dem. En stol som går att luta tillbaka på ett bekvämt sätt kan ju användas för samtal på telefonen då du vill slappna av såväl som skön vippning när du spelar.

En ergonomisk kontorsstol förbättrar arbetsmiljön samt minskar risk för värk

INVESTERA I KVALITET

Oavsett om du väljer en renodlad gamingstol eller om du köper en kontorsstol som också passar för gaming så bör du investera i kvalitet. När du spelar så sitter du länge. Det här går inte att jämföra med arbetet vid ett skrivbord som du kan stå vid.

På grund av att du kommer att sitta mycket mer när du spelar spel än vad du gör då du jobbar vid ditt skrivbord som går att höja så måste du tänka mer på kvalitet. Just nu kanske du har en stol på kontoret som du är nöjd med. Men om du använder den på ett flexibelt sätt och inte sitter mer än någon halvtimme i sträck på den så är det svårt att säga om den verkligen kommer att fungera för gaming.

Har du investerat i kvalitet och ergonomi så har du antagligen en bra stol som kommer att hålla länge. Detta oavsett om det är en gamingstol eller ergonomisk kontorsstol.

GE DIN KONTORSSTOL EN CHANS

Om du just nu har en bra kontorsstol som du tror kommer att fungera som gamingstol kan det vara klokt att ge den en chans. Anta inte att den inte kommer att fungera bara för att den kallas för kontorsstol.

Det är sällan klokt att rusa iväg och köpa en stol till för gaming när du redan har en bra stol för arbetet vid skrivbord. Faktum är att du kanske hellre vill satsa på en kvalitetskontorsstol som du drar nytta av både då du jobbar och då du spelar.

SUMMERING

Det är klart att du kan använda din kontorsstol som gamingstol. Detta särskilt om du har valt en ergonomisk kontorsstol som har alla finesser som du eftersöker för att spela på ett hälsosamt sätt för din rygg och nacke.

Det är dock viktigt att du är lite kritisk och ser över stolens finesser. I vissa fall är det bättre att köpa en stol som är designad som gamingstol. Särskilt om du lägger många timmar per dag på spel. Fast det ska också sägas att det kan vara klokt att investera i en kontorsstol som är lika bra för jobb som för spel när du ändå tänker investera i något som håller hög kvalitet.

Du kan givetvis kontakta oss på AZ Design för att få råd och tips om ergonomiska stolar som har de funktioner som kan ge dig ett utmärkt stöd för både jobb och gaming.