Två vanliga redskap att använda sig av skärpstål och knivslip antingen i form av bryne eller en manuell knivslip. Dessa redskapen skiljer sig dock åt, med skärpstål rättar man till knivens skavanker så den blir rak. Slipning å andra sidan är en process där material fysiskt tas bort från bladet. När du använder en knivslip eller ett bryne nöts sidorna av bladet ner för att skapa en tunnare och vassare egg.

För att hålla dina köksknivar vassa bör du använda dig av båda redskapen.

Hur slipar man köksknivar med bryne?

För det mesta räcker det med ett litet och smidigt bryne för att underhålla knivens skärpa, vilket ger dig möjlighet att vässa den hemma. Det finns olika typer av bryn, vissa är tillverkade av sandkorn och behöver fuktas innan användning, medan andra har en diamantbeläggning och behöver inte fuktas. Man kan också använda en manuell knivslip.

  1. Håll brynet stabilt och placera kniven mot brynet så att den kommer i kontakt med ytan. Vässa kniven genom att dra den ifrån dig med eggen riktad mot dig. Vänd sedan på bladet och dra den mot dig med eggen riktad bort från dig. Applicera lätt tryck mot brynet. Börja långsamt och var försiktig.
  2. Börja vid toppen av bladet och arbeta dig upp mot basen medan du drar den fram och tillbaka.
  3. Se till att vässa jämnt längs hela slipfasen. Kontrollera vässningen genom att försiktigt skrapa tumnageln med eggens spets, rakt ned mot nageln.
  4. Om det känns strävt och kniven avger små spånor är kniven vass.

Hur använder man ett skärpstål?

Ett skärpstål, den långa stålstaven med ett handtag, justerar bladet med friktion, snarare än att vässa det. Den tunna eggens form blir sned och sliten på grund av normalt slitage. Om man skulle zooma in på knivens egg på mikroskopisk nivå, skulle man se små böjar och veck. Med tiden påverkar detta knivens skärpa och den kan kännas trubbig. Skärpstål återställer bladets precision genom att jämna ut dessa små bucklor och justera kanten så eggen blir rak. Det gör att kniven känns vassare när du använder den, men själva skärpan på bladet förändras inte.

Med en traditionell skärpstav går det snabbt och enkelt att få knivarna ”vassa”. Ett fåtal drag räcker för att få knivarna att kännas som nya.

  1. Håll staven i handen och placera på bordet med spetsen nedåt.
  2. Dra knivbladet längs med stålet, från handtag till spets. Gärna varannan sida genom varje dragning.
  3. Håll en vinkel på ca 20° genom hela rörelsen.
  4. Diska kniven för hand när du är klar.

Läs också: Hur förvarar man knivar på bästa sätt?