Fällbara bord tar liten plats när dem inte använts

Fällbara bord är mycket användbara och här ska vi se på olika sätt som de kan komma till nytta på, några kanske du inte ens kände till sedan tidigare.

Ett fällbart bord är smart på så vis att det går att vika ihop. Med fällbara bord går det att skapa event på ett enkelt och smidigt sätt. Borden kan också komma väl till pass på arbetsplatser eller restauranger där det plötsligt behövs mer bordutrymme. Det kan hända då uteplatsen öppnar när det blir varmare väder igen såväl som då det blir ett särskilt event i lokalerna.

Idag finns det många olika typer av fällbara bord och de kan användas på flera olika sätt. Vi börjar med att se lite närmre på de olika bordstyperna och sedan ska vi se på användningsområdena. Några användningsområden kanske kommer att överraska dig så läs vidare…

(Läs mer: Fördelar med fällbord)

OLIKA TYPER AV FÄLLBARA BORD

Med fällbara bord kan vi ställa upp bord på platser där det normalt sett inte finns bord. Det kan vara en trottoar, en uteplats eller varför inte ett konferensrum? Beroende på hur bordet ska användas kan det vara klokt att se till att det har en form som passa.

Några vanliga former på fällbara bord är:

RUNDA FÄLLBARA BORD

Det här är bord som passar mycket bra då man ska sitta många omkring bordet. De kan passa väl för event där det ska serveras mat. Det kan vara bröllop eller andra typer av fester såväl som konferenser.

Runda bord ger en känsla av gemenskap. Man kommer varandra nära och det finns gott om plats för många omkring bordet. Det gäller förstås att tänka på att runda bord kanske inte är lika enkla att hantera då de viks ihop och staplas. De runda fällbara borden kan behöva mer plats för förvaring.

REKTANGULÄRA FÄLLBARA BORD

Den rektangulära formen på hopvikbara bord är populär. Den kan ses på picknickbord som kan användas privat såväl som på restaurangbord som är till för tillfälliga arrangemang. När det är ont om plats är den rektangulära formen ett bra val.

Rektangulära hopvikbara bord går att ställa upp som långbord. De passar bra när det ska serveras buffet och för företagsevent då man behöver använda befintliga lokaler för måltider. Den här formen finns i olika längd så det är inte svårt att hitta rätt modell för era behov.

FÄLLBARA BORD AV TRÄ

Det finns fällbara bord av trä som kan passa bra då känslan ska vara lite mer rustik. De här borden väger mer än modellerna som är gjorda av plast. Det är inte så praktiskt om borden ska flyttas på. Men för bruk i en lokal kan det finnas anledningar till att välja träbord som går att fälla ihop för olika typer av event.

FYRKANTIGT FÄLLBART BORD

För att café eller en restaurang kan det vara av intresse att använda fyrkantiga fällbara bord. När du inte är säker på hur mycket plats det kommer att finnas på i en lokal eller där det ska dukas upp för ett event är den fyrkantiga formen också praktisk. Den är enkel att duka upp på och fungerar fint med helt vanliga bordsdukar.

Fyrkantiga bord kan ju liksom de rektangulära sättas ihop. Därmed går det att skapa större bordutrymme med flera fällbara bord som är fyrkantiga. Det här är även en bordsform som lämpar sig väl för presentationer.

När det finns produkter som ni vill sälja in eller då ett bord ska ha en enklare buffetfunktion för kryddor och dressing kommer det att fungera fint med ett fyrkantigt bord som går att fälla ihop. Det här bordet finns i olika storlekar så det är inte svårt att hitta rätt modell för er lokal.

NÅGRA VIKTIGA ANVÄNDNINGSOMRÅDEN FÖR HOPVIKBARA BORD

De fällbara borden används ofta för event där man måste duka upp på en plats där det normalt sett inte finns så många bord. Det kan vara i festlokaler såväl som i hemmamiljöer. Men det går att använda fällbara bord på många olika sätt och vi ska kika på några av de främsta.

SOM EN SMIDIG LÖSNING

Det är inte dumt att ha ett eller flera extra bord. Inte bara på en restaurang. Hemma är det ofta så att vi plötsligt inser att det behövs ett bord till. Kanske kommer det gäster, kanske vill ni lägga ett pussel på ett bord där små barn inte kommer åt.

När bordet inte används är det bara att fälla ihop och ställa bakom ett skåp mot en vägg. Det tar minimalt med plats då det är hopvikt. Det går till och med att lägga hopvikbara bord under andra möbler på ett sätt som gör att de inte syns.

FÖR PICKNICKEN

När det ska ätas utomhus är det smart med ett bord som man kan ta med sig. Ett fällbart bord av plast som är enkelt att fälla ut kommer väl till hands. Det är också lätt att göra rent bordet och ta det med sig hem igen när picknicken är över.

Fällbara bord använts både hemma för kalaset samt för olika event

SOM SPELBORD HEMMA OCH I KOMMERSIELLA SAMMANHANG

När det ska ordnas med ett spelevent behövs det bord. Då är det inte dumt att ha stadiga fällbara bord som är enkla att ordna i enlighet med den yta som krävs. Hemma är det som sagt alltid en fördel att kunna plocka fram ett bord för att skapa en spelhörna för bordsspel som tärningsspel, pussel och fia.

Ett större bord som går att fälla ihop är ett bra val när det är många som ska spela tillsammans. Det kanske behövs plats för flera laptops eller fysiska kartor. För e-sport-spel där flera deltar omkring ett bord kan ett runt bord med en diameter på 160–170 cm vara ett perfekt val.

NÄR DET SKA DEKORERAS

När det ska dekoreras är det inte så dumt att ha ett bord att jobba med. Istället för att lägga verktyg och dekorationer på golvet kan ett fällbart bord snabbt ställas upp där dekorering ska ske. Många missar att ett bord faktiskt kan fungera som en form av arbetsredskap.

Det spelar ingen roll om det ska målas eller hängas upp dekorationer på väggar. Om ni har ett bord som avlastningsplats är det lättare att komma åt. Ni slipper böja er för att plocka saker från golvet och det är enkelt att sitta omkring bordet för att klistra, klippa till och göra annat innan dekorationerna kommer på plats.

BORD FÖR UTSTÄLLNINGAR OCH LOCKVAROR

Bord kan även användas som en form av montrar. Det går att sälja mer genom att ställa ut varor så att de syns och är tillgängliga. Det fällbara bordet gör det enkelt att få till detta direkt utanför butiken på trottoaren.

Ett mindre fällbart bord kan ju ställas upp tillfälligt så att de som går förbi upptäcker er butik eller restaurang. Med intressanta varor och bra priser kan bordet vara som en magnet för att fler ska stiga på och upptäcka ert utbud av varor och mat.

FÖR SNÖRÖJNING

OK, det här är inte anledningen till att du köper ett fällbart bord men det är ändå något som kan vara spännande att veta. Det går att röja snö med fällbara bord! De har en perfekt bredd för att snabbt trycka undan snö som finns utanför ditt hems ingång och på vägen. För några år sedan var det många som skrattade åt en video från Kanada där en man gjorde detta.

Här kan du se videon:

https://youtu.be/oaTxSSSkQHk

MATERIAL I FÄLLBARA BORD

Idag går det att finna fällbara bord av olika material. Dessutom är det vanligt att man blandar material för att få till bästa möjliga design.

Några exempel på möjliga material är:

PLAST

Plasten står emot vatten och väger nästan ingenting. Det här är bord som ger stor flexibilitet men som inte kommer att hålla för evigt. Det är vanligt med gummifötter som gör att bordet står stadigt inomhus såväl som utomhus. Stabiliteten ska vara god om du väljer bra design.

Plastmaterial som polyuretan klarar en hel del påfrestningar. Ett fällbart bord av detta material lämpar sig väl för utomhusbruk. Dessutom är detta ett plastmaterial som inte kommer att böjas ur form. Så länge som du använder bordet på ett jämnt sätt kommer ytan att förbli rak och fin.

FÄLLBARA STÅLBORD

Det är ganska vanligt med stål i stativet för fällbara plastbord men det går också att hitta bord som har en topp av stål. De är tyngre och kan finnas i lite olika färger. Det här är en typ av fällbart bord som du väljer då du vill ha riktigt hög kvalitet. Kan passa bra som lockbord på trottoaren.

ALUMINIUMBORD

Aluminium är ett starkt men lättviktigt metallmaterial. Det är ganska dyrt men kan passa då du ser det fällbara bordet som en investering för framtiden. Aluminium kan man torka av med vatten och tvål utan risk för rost. Passar bra utomhus.

FÄLLBARA TRÄBORD

Det finns fällbara träbord som är helt och hållet i trä såväl som kombinationer med metallinslag. Det här är tyngre bord som håller hög kvalitet. Det gäller att underhålla trädelarna för att bordet inte ska ruttna. Särskilt om det används utomhus. Det här bordet kan passa bra i hemmamiljöer som bord på en veranda eller i trädgården.