Kantiner fungerar utmärkt för uppläggning av mat i en restaurang

Så hur väljer du rätt kantiner? Kantiner finns i olika storlekar och material och är ett mycket viktigt stöd på restaurangen såväl som för cateringfirman som jobbar med luncher och middagar.

Med en kantin går det att hålla maten varm på ett praktiskt sätt. Den kan användas i ugn såväl som i vattenbad för fräsch servering direkt från kantinen. Men hur ska du välja kantiner? Här ska vi se lite närmre på vad kantiner är och hur det fungerar med storlekar och material.

Tänk på kvalitet när du ska köpa restaurangkantiner. Det här är kokkärl såväl som förvaringskärl som används flitigt. Kantinen kommer att slitas och då är det verkligen bra om den inte går sönder eller mister sin form. Rostfria kantiner av stål är populära men det går faktiskt också att välja plastvarianter.

Vi börjar med att kika lite på vad kantiner är och hur de används…

Se våra Tips för att hålla kantiner av rostfritt stål rena och fräscha

KANTINER I KÖK OCH RESTAURANG

Man kan säga att kantinen är som ett slags all-redskap inom matberedning. Det går att laga mat i den och att hålla samma mat varm så länge som krävs. Det går att förbereda mat som ska lagas senare i kantinen. Den kan placeras i ugn för att påbörja lagningen av maten då det passar.

FÖRDELAR MED KANTINENS FORM ÄR:

  • Den fungerar lika fint för maträtter som rostbiff som för gratänger.
  • Den går att stapla vilket gör det lättare att leverera mat som ska värmas upp eller hållas varm i värmeboxar.
  • Den kan placeras på rännor som finns i ugnar och värmeboxar för att få in fler kantiner i samma ugn eller värmebox.
  • Den är enkel att hantera med handtag och kanter samt kantinlock som gör att innehållet inte spills.

Kantinen är ett redskap som behövs i restaurangköket såväl som i cateringköket. Den är pålitlig och otroligt praktisk. Men det är förstås så att kvalitet på kantinen kommer att påverka hur lätt den är att jobba med.

KANTINER AV STÅL ELLER AV PLAST

Vilket material ska en kantin vara gjord av? Det finns rostfria kantiner av stålkantiner av melamin och plastkantiner.

STÅLKANTINER

Rostfria stålkantiner är mycket populära för sin långa hållbarhet. Det här är kantiner som i stort sett håller för evigt. När en kantin åker i golvet kan det förstås bli en buckla. Men det här är inte värre än att du kan böja tillbaka formen. Det syns att det har bucklats men det går fortsatt att använda kantinen.

För varma rätter är rostfria stålkantiner det bästa valet. De är säkra att använda och kommer inte att släppa loss några farliga ämnen i maten. Det finns också smarta varianter som kan användas för att maten ska ha rätt konsistens och smak. Med perforerade kantiner går det ju till exempel att ånga grönsaker med hjälp av ett hett vattenbad under kantinen.

PLASTKANTINER

Kantiner av plast finns i olika färger och kan också vara genomskinliga. Det här är bra val när sallader ska presenteras på ett snyggt sätt för självservering från en salladsbar. En plastkantin är inte lika slitstark som den som är gjord av stål. Om den åker i golvet kan det bli sprickor.

Men plastkantiner är bra val för kyla. Det bör gå att placera dessa kantiner i temperaturer på ner till minus 40 grader. Dessutom kan de tåla högre temperaturer under kortare tid. Det här är bra då du vill diska kantinen på hög temperatur utan att oroa dig för att den skulle mista formen.

STORLEKAR PÅ KANTINER

Storlek på kantiner beskrivs med en 1/1 till 1/3 skala. GN är en vanlig märkning för kantiner som håller denna standard vad gäller längd och bredd. Djupet är en annan sak.

GN kantiner har storlek enligt följande:

  • GN 1/1 kantin är samma sak som en kantin på 530 x 325 mm
  • GN 1/2 är hälften så stor som GN 1/1
  • GN 1/3 är en tredjedel av GN 1/1

Det här betyder i praktiken att du på samma yta som du får plats med en GN 1/1 kantin kan ställa två stycken GN 1/2 eller tre GN 1/3. Det här är storlekar som passar perfekt i möbler för salladsbufféer såväl som i ugnar och vattenbad. Längden och bredden gör att du enkelt placerar kantinen över värmekälla eller i en ugn eller värmebox.

Sushikylar och värmerännor är gjorda för GN-formatet. Det gör att du på ett mycket flexibelt sätt kan använda kantinerna både för förberedelse av mat och för presentation och servering av den.

Vad gäller djup kan detta variera. Brickan har ett djup på 10 mm och sedan kan du få upp till 200 mm och kanske mer. Var noga med att undersöka djupet för att säkra dig om att det kommer att passa för dina uppvärmningssystem och för de maträtter som ska lagas.

För det mesta behöver man en god variation av kantiner i restaurang- och cateringköket. Dessa redskap kommer ju att användas från allt för tillredning till förvaring av maträtter och då är det bra att ha flera olika storlekar att tillgå.

OVANLIGA STORLEKAR PÅ KANTINER

Vi har nämnt standardformatet på kantiner men det finns också lite ovanligare storlekar som börjar med 2 istället för 1. En GN 2/1 kantin kommer att vara dubbelt så stor som GN 1/1. Om du har en frys eller ugn gjord för GN 2/1 kan du få in två stycken GN 1/1 i dem. Det här är ett gott stöd för kök som lagar mycket mat samtidigt.

2-serien kan också vara aktuell för viss tillagning av pommesfrites. Storleken kan också ses som uppsamlingskärl just för fritöser såväl som för stekbord. Men det här är inte en vanlig form och för de flesta fungerar den vanliga GN 1-serien alldeles utmärkt.

KANTINER MED HÅL I

Perforerade kantiner är kantinerna med hål i. De kallas ibland för hålkantiner och kan placeras över vattenbad för att få en jämn värmehållning. Det här kan vara ett bra val då grönsaker, schnitzel eller korv ska hållas varm.

Perforerade kantiner kan också användas i ugn för att koka upp potatis och andra grönsaker. Fast potatis tenderar att få en yta som är lite som gummi när man tillagar den på detta vis. Därför kan det vara bra att använda vanliga kastruller just för tillagning av potatis.

KORREKT HANTERING AV KANTINER

Det är viktigt att hantera kantinerna på rätt sätt. Visst är det så att stålkantiner klarar det mesta. Men betänk hur de kommer att se ut vid slarvig hantering. Det gäller att hålla rent och att placera kantinerna på platser där de inte kommer att riskera fall och slag.

Kantiner kan se riktigt vackra ut då de är rena och blänker. Utan bucklor kan en ren kantin se som ny ut hur länge som helst. Dessutom är det klokt att vara noga med locken. Dels att inte slarva bort och att lagra på ett sätt som gör det lätt att passa ihop lock med kantiner.

Använd bara kantiner av stål för varm mat och kantiner av plast för rätter som ska servas kalla eller förvaras i kyl eller frys. Betänk hur utseendet på kantinen kan påverka matlusten då den ska ställas fram på en buffet för självplockning.

Lägg upp maten i kantiner då kan gästerna själva plocka maten

KANTINEN ÄR VARM!

Något man inte får glömma bort är att rostfria kantiner kan vara otroligt heta att hantera. Även om det finns handtag måste du skydda händerna då du flyttar på kantinen direkt från ugn till bord eller bänk. Kom också ihåg att skydda underlag då du ställer ner en kantin som är mycket varm. Den kan vara så het att ett plastbord smälter av hettan!

SUMMERING

Kantiner behövs i storkök och det oavsett om det ska lagas mat för restaurang eller för cateringverksamhet. Med rätt storlek på kantin går det att förbereda, laga och lagra mat på ett bra sätt. Det finns smarta tillbehör som lock och galler som gör det extra enkelt att jobba med kantinen.

Det är viktigt att ha en väl varierad uppsättning av kantiner redo för kommande uppdrag så att det alltid går att få till maten på ett flexibelt och attraktivt sätt. Kom också ihåg att undersöka hur kantinen ska hanteras och underhållas för att förbli fräsch och i gott skick.