Vilken höjd på skrivbord? Arbetar du för närvarande i ett kontor och mer specifikt vid ett skrivbord? Tänker du isåfall på hållningen? Det är nämligen stor chans att den är framåtböjd. Kanske tycker du att du sitter bekvämt för tillfället, men i det långa loppet kan det ha en negativ påverkan på din hälsa.

Om du sitter mycket måste du ha gynnsamma förutsättningar för att skona rygg och leder. Varav ett av dem är korrekt höjd på skrivbord

Vad är standardhöjden på ett skrivbord?

Standardhöjden på skrivbord i kontor världen över är runt 71-76 cm. Denna höjd är optimal för personer i längderna 177 – 188 cm. Är man kortare eller längre än så behöver en mer bekväm bordshöjd, då är det bästa att investera i ett höj- och sänkbart skrivbord.

Vilken höjd ska mitt skrivbord vara på?

Förvisso är det svårt att utgå från standardhöjden, vi är ju inte alla byggda med samma proportioner. Vi har olika arm-, hals- och även bållängder vilka alla spelar för att hitta en ergonomisk bordshöjd. En enkel metod att ta reda på rätt höjd för just dig är att se till att skrivbordets yta är i nivå med armbågen när du sitter ner, eller när du står upp.

Använd höj- och sänkbara skrivbord för bättre hälsa

Det är bättre att ha ett statiskt skrivbord på rätt höjd än fel höjd. Men det är mycket bättre för ergonomin att kunna justera höjden från sittande till stående. Med höj- och sänkbara skrivbord kan du justera för rätt armbågshöjd närsomhelst under dagen. Vilket gör att du kan minska belastningen på vissa kroppsdelar om du väljer att stå en stund under dagen.

Tips

  • För att minska bländningen från starka ljus kan du välja ett skrivbord med matt finish.
  • Ett trådlöst tangentbord kan ge dig fler möjligheter när det gäller justeringsalternativ.
  • För att undvika onödig belastning på nacken och ögonen kan du använda en monitorarm.
  • Att använda en ergonomisk kontorsstol ger dig också fler alternativ när det gäller att justera din arbetsställning.