Vilken olja är bäst för att fritera? Svaret är enkelt: Om du friterar mat hemma vill du förmodligen använda vegetabilisk olja. När vi säger vegetabilisk olja pratar vi oftast om rapsolja och solrosolja.

Även om vegetabilisk olja inte är det bästa valet för att göra dressing, majonnäs eller andra såser, är den utmärkt för att steka. Varför? Här är fyra viktiga skäl (källa).

Se vårt utbud på fritöser

Den har en hög rökpunkt

Innan vi dyker in, låt oss prata om vad en rökpunkt är och varför det är viktigt. Rökpunkten är den temperatur vid vilken en typ av fett blir riktigt varmt och redo att användas, men om det blir ännu varmare börjar det brinna och göra rök.

Till exempel kan vegetabilisk olja hantera hög värme och förblir bra för matlagning upp till 400° till 450°. När du friterar saker som kyckling eller munkar vill du att oljan ska vara runt 350°.

Den har en neutral smak

När du steker siktar du förmodligen inte på en fruktig, gräsig eller nötig smak. Istället steker du för att laga maten igenom och göra den knaprig och gyllenbrun. En neutral olja, en utan en stark egen smak, låter matens naturliga smak skina igenom.

Det är kostnadseffektiv

Det finns andra oljor som jordnötter, avokado som fungerar bra för stekning, men de kostar ofta mycket mer än vanlig vegetabilisk olja som raps- och solrosolja. Eftersom du behöver mycket olja för att fritera, kanske det inte är den bästa idén att satsa på det ”fina”.

Det går att återanvända

Eftersom vegetabilisk olja klarar hög värme kan du använda den mer än en gång. Efter stekning, låt den svalna helt och sila sedan bort eventuella bitar genom en sil (de där bitarna kan få oljan att smaka roligt och sänka rökpunkten i framtiden). Häll den i en flaska (du kan till och med använda samma flaska som den kom i!). Kom dock ihåg att olja inte är lika bra efter flera användningar.

Hur ofta byta olja i fritös?

Ricardo Cuisine skriver: ’Om din olja har blivit mörk, ryker eller luktar illa, är det dags att byta ut den’. Solrosolja bör ersättas efter att ha använts cirka fem gånger eller om du märker ett slags knäppande ljud, vilket kan indikera att det finns vatten i oljan.

Genom att regelbundet filtrera oljan kan dess användningstid förlängas. Om du friterar fisk, skaldjur eller mat som är doppad i frityrsmet kan det vara bra att byta oljan oftare.

Läs också: Hur friterar man utan fritös?