En svart utestol med dynor gör den extra bekväm

Behöver ni dynor på utemöbler för caféverksamhet? Vid första tanken kan det verka som en självklarhet. Det är klart att dynor utemöbler blir snyggare av gör till och inte från. Fast den som har jobbat på restaurang vet hur mycket jobb det blir med de där dynorna. Och inte sällan är det rentav sunkigt att ha tygdynor på stolar som används flitigt av olika gäster.

Det är ju en helt annan sak att se på dynor och överdrag till kontorsstolar och konferensstolar. De utsätts inte för samma höga grad av spill som utemöbler för caféer och restauranger gör. För att fatta rätt beslut vad gäller dynor på utemöbler gäller det att se både på fördelar och nackdelar.

Vi börjar med fördelarna med dynor utemöbler skyddas och smyckas av.

FÖRDELAR MED DYNOR PÅ UTEMÖBLER

Att det kan kännas mysigt att sitta på en dyna när det är lite kallt ute är ingen hemlighet. En stol av plast eller metall blir mer inbjudande då den täcks av en liten kudde. Utöver detta kan dynorna på utemöbler bidra med:

 • Estetik. Det ser finare ut helt enkelt. Du kan till exempel skapa ett tema med färg och design på dynorna.
 • Hemtrevlighet. Det är också möjligt att matplatsen känns hemtrevligare. Det här fungerar på samma sätt som med dukar. Textilier har den förmågan att få oss att uppleva en miljö som mer ombonad och mysig.
 • Skydd för stolen. Stolen som kanske är gjord av ett ömtåligare material som trä kan skyddas med hjälp av dynor. Den repas mindre av saker som matgäster har i fickor och ytan förblir fin att se på.
 • Spillsanering. Om spill kommer att förstöra stolens yta är det givetvis bättre att det tas upp av dynan. Det kanske till och med kommer att vara läge att använda stolsöverdrag för att på så vis fånga upp allt spill.
 • Trivsel. Många tycker att det känns trevligare att sitta på en dyna av tyg istället för direkt på plast eller metall. Detta särskilt under varma dagar då det inte alltid är så roligt att bli väldigt svettig om baken vilket efter en lång stund på stolen leder till skrynklade kläder med våta fläckar.
 • Mjukhet. En bänk av trä eller plast kan kännas hård att sitta på. Då kan det verkligen passa perfekt med dynor utemöbler blir mjuka av.

NACKDELAR MED DYNOR PÅ UTEMÖBLER

Vi bör också se på nackdelar med att använda dynor på utemöbler för caféverksamhet. Det finns några som kan vara anledning nog till att inte lägga några dynor på stolar och bänkar.

NACKDELAR ATT BEAKTA:

 • Smutsiga dynor är inte fräscht. Folk kan tappa matlusten då de ser ketchupfläckarna från förra säsongen.
 • Det blir mycket jobb med att tvätta dynorna. Om de inte har överdrag som kan tvättas på högt gradantal kanske det aldrig blir fräscht efter spill.
 • Dynorna slits snabbt då det är många som använder dem. Det här kan leda till att band som ska hålla fast dynor går av varpå det hela blir snett och vint och inte alls bekvämt.
 • Det kan bli svårt att fortsatt koordinera om dynorna som köptes in inte längre tillverkas och det behövs nya för att fylla ut på uteserveringen.
 • Det kan bli ganska dyrt att hålla på och tvätta dynor varje dag samt att köpa nya när de slits ut.
 • Personal kan vara mer eller mindre intresserad av att utöver servering, rengöring och tillredning av mat även fungera som tvätt-personal.

BRA STOLAR ÄR BEKVÄMA ATT SITTA PÅ

Något som är bra att tänka på är att bra stolar för uteserveringen är bekväma att sitta på. Det är inte så att du måste köpa till dynor för utemöbler för att det ska bli bekvämt. Tvärtom så kan vi se att utestolar ofta har en design som är mjuk och behaglig.

Det kan vara så att man använder lite mjukare plast som är flätad för att få till en sits som är skön att sitta på. Att plasten är enkel att hålla ren är givetvis en stor fördel. Detta innebär ju att det går att torka av mellan varje matgäst utan att detta stör.

Utomhusstolar för matplatser är också väl balanserade. De är gjorda för att vara enkla att hantera. Du slipper många olika delar att hålla reda på. Det är ju särskilt bra när det till exempel är så att du måste ställa undan möblerna dagligen.

Det blir bekvämt både för gäster och personal när man inte måste fixa med dynor för utemöbler. Fast detta kräver som sagt att stolarna är gjorda för att passa matserveringen. De ska klara väder och vind och samtidigt ge ett gott stöd för den som vill sitta lite längre och njuta av maten.

Stolar utan dynor är ej lika bekväma men fungerar bra när man skall sitta en kort stund

DYNORNA KAN VARA EN UNIK DETALJ

Nu är det förstås inte så att du måste rata dynor för utemöbler bara för att de kräver mer jobb för att förbli bekväma och fräscha. Det går ju att ha dynor för särskilda tillfällen. Dessutom kan det vara så att din uteservering faktiskt kommer att gynnas av en viss stil av dyna.

Serveringen som ligger alldeles vid båtkajens kant får ju en alldeles unik känsla av dynorna i mörkblått med vita knappar. Här kan det vara värt att hålla ordning på knappar som slits av och att hitta en bra metod för att hålla dynorna rena.

Om du ska använda dynor för utemöbler som en viktig detalj och en del av serveringens koncept så är det värt jobbet med att hålla dem fina. Men det är viktigt att tänka igenom detta. Att slänga på dynor på stolar utan någon särskild tanke med detta är inte så smart.

DET BLIR ENKLARE MED BEKVÄMA STOLAR

Det blir onekligen enklare med bekväma stolar som inte kräver några dynor för att vara sköna att sitta på. Det här innebär ju mindre jobb och minskad risk för att det ska upplevas som sunkigt på uteplatsen.

Om det är enkelhet du är ute efter är det nog bäst att hoppa över dynor utemöbler blir vackrare av. Satsa istället på vackra stolar som förblir fina trots att de används flitigt av många olika matgäster. Material som plast och rostfritt stål är tacksamma med tanke på rengöringen.

Tänk på kvalitet och välj design som håller i längden. Din uteservering kan mycket väl ha samma möbler flera säsonger i rad om de är gjorda av slitstarka material som förblir fina att se på.

SUMMERING

Dynor på utemöbler är hemtrevligt och fint men bara så länge som de är rena och inte slitna. Om du ska inreda en uteservering är det viktigt att du beaktar fördelar och nackdelar med dynor på sittplatserna.

När du tänker igenom ditt beslut noga så blir det rätt. Detta oavsett om du bestämmer dig för att lägga ner mer jobb på att hålla dynor fräscha under hela säsongen eller om du bestämmer dig för att hoppa över kuddarna på stolar.

Det viktigaste är trots allt att du formar en uteservering som känns rätt för din verksamhet. Den ska vara trivsam och lätt att sköta. Det är viktigt att både gäster och personal trivs. När du fokusera på detta så kommer du ganska snabbt fram till om du ska ha bekväma stolar utan dynor eller om dynor på utemöbler är en självklarhet för din servering.

Du kan alltid kontakta oss på AZ Design för mer råd och tips omkring bekväma stolar för ute-serveringen. Vi har ju fin design som får det att se ut som om det finns dynor på stolarna trots att det inte gör det. Komfort är en självklarhet såväl som val av material som är gjorda för att klara livet på en uteservering oavsett väder och vind!