När vi tänker på en spis, är det ofta den traditionella bilden av mörka kokplattor som dyker upp i våra sinnen. Dessa kokplattor i gjutjärn har funnits länge och är fortfarande en oumbärlig del av våra kök. Men hur fungerar egentligen en kokplatta?

Läs även: Hur du rengör din gas-, keramik-, elektriska eller induktionskokplatta

Vad är en kokplatta?

En kokplatta är en bärbar, smidig liten pryl med en eller flera plattor som kan placeras precis där du behöver dem. Och du gissade rätt, den kan både användas fristående och som en stand in för en av plattorna på din ugn eller köksspis.

Tekniken bakom kokplattor

En kokplatta är utrustad med inbyggda värmeelement, och deras hjärta är en glödspiral som sitter i själva plattan. Denna spiral genererar värme och gör det möjligt för oss att förbereda våra favoriträtter.

En kokplatta fungerar genom att leda en växelström genom sina kopparspolar. Om en magnetiserad kastrull sedan placeras på hällen får det magnetiska fältet kastrullen att värmas upp.

Valet mellan gas och elektricitet

Det finns två huvudtyper av kökskokplattor: den traditionella gasdrivna och den moderna elektriska varianten. Gasvarianten finns i både stål och glas, medan den elektriska varianten finns i tre olika versioner: keramik, klassisk elektrisk förseglad platta och induktion.

Den elektriska induktionskokplattan, som använder ett magnetiskt fält, är den snabbaste och mest effektiva. Keramikvarianten har en ren yta och är enkel att rengöra. Oavsett vilken typ du väljer, ger en kokplatta ditt kök en modern och elegant känsla.

Guide till att använda en kokplatta

Att använda en kokplatta är en enkel process, och med några enkla steg kan du snabbt sätta igång med matlagningen. Här är en steg-för-steg guide för att hjälpa dig att använda din kokplatta på ett säkert och effektivt sätt:

 1. Strömanslutning:
  • Anslut din kokplatta till en eluttag med hjälp av den medföljande strömkabeln.
  • Se till att eluttaget är i gott skick och korrekt jordat för säker användning.
 2. Reglera temperaturen:
  • Hitta och justera temperaturkontrollen på kokplattan. Det kan vara en vridbar knopp eller knappar beroende på modellen.
  • Välj önskad temperatur beroende på det du lagar. Hög temperatur för snabb uppvärmning och låg temperatur för simrande eller långsam tillagning.
 3. Tändning:
  • Om du använder en gasdriven kokplatta, tänd brännaren genom att vrida knoppen till tändningspositionen och använd sedan en tändare eller den inbyggda tändningen om tillgänglig.
  • Om den är elektrisk, vrider du bara temperaturen till önskad nivå för att aktivera uppvärmningen.
 4. Placera kokkärl:
  • Placera ditt kokkärl eller kastrull på den plattan.
  • Använd kärl av rätt storlek och material som är lämpligt för den valda värmeinställningen.

Hur kan man använda en kokplatta i restaurang eller café?

Att använda en kokplatta i en restaurang eller café kan vara effektivt och smidigt för olika ändamål. Här är några sätt du kan dra nytta av en kokplatta i en kommersiell matlagningssituation:

 1. Tillagning av snabbrätter:
  • Använd kokplattan för att snabbt tillaga eller värma upp mindre portioner av rätter, såsom såser, soppor eller såser.
 2. Specialiteter och sautering:
  • Skapa specialiteter eller sautera grönsaker, kött eller skaldjur direkt på kokplattan för att behålla smaker och saftighet.
 3. Servering av desserter:
  • Använd kokplattan för att tillaga och servera efterrätter som kräver uppvärmning eller karamellisering direkt vid bordet.
 4. Catering och tillfälliga evenemang:
  • För externa evenemang eller catering, är en kokplatta praktisk för att tillaga eller hålla maten varm på plats utan att kräva en fullständig köksutrustning.
 5. Beredning av drycker:
  • Använd kokplattan för att värma upp mjölk eller tillverka speciella drycker och dryckesblandningar, som glögg eller varm choklad.
 6. Utökad kapacitet:
  • Om köket når sin kapacitetsgräns, kan en extra kokplatta vara till hjälp för tillfällig överbelastning under rushtider.
 7. Specialkost och anpassad matlagning:
  • Förbered specialrätter eller anpassade måltider för gäster med särskilda kostbehov, exempelvis allergier, där en separat yta kan minska risken för kontaminering.