Svenskar älskar glass, och mjukglass är en av våra favoriter (vem har inte ätit mjukglass på donken med pommes?). Med en så hög konsumtion av glass i Sverige är det inte konstigt att kraven på maskinerna är höga.

Om du letar efter en mjukglassmaskin men är osäker på vilken modell som passar dig bäst, är du på rätt plats. Vi hjälper dig att förstå allt du behöver veta för att göra valet lite enklare.

Läs också: Så här smälter du choklad

Självpastorisering eller inte?

Självpastorisering:

En glassmaskin med självpastorisering genomför pastöriseringen automatiskt en gång per dygn, vilket innebär mindre arbete för dig. Men det kan göra smeten gulaktig om pastöriseringen görs flera gånger.

Fördelar: Möjlighet att öka diskintervallen, rejälare konstruktion, minskar risken för bakterier och förlänger hållbarheten hos mjukglassen.

Nackdelar: Högre inköpskostnad.

Utan självpastorisering:

När en mjukglassmaskin inte har självpastorisering krävs manuell pastörisering av mjukglassblandningen för att eliminera bakterier och förlänga hållbarheten. Det innebär att operatören måste regelbundet utföra pastöriseringsprocessen enligt tillverkarens instruktioner.

Utan den automatiska funktionen måste användaren vara noggrann med att övervaka och utföra pastöriseringen för att undvika risken för överhettning av smeten, vilket kan påverka kvaliteten och färgen på mjukglassen.

Detta kräver mer tid och engagemang från användaren jämfört med en maskin med självpastorisering.

Fördelar: Lägre inköpskostnad, enklare hantering av smet utan extra pastöriseringssteg.

Nackdelar: Kräver regelbundet manuell pastörisering, risk för överhettning av smeten om den pastöriseras för många gånger.

Se vårt urval av köksmaskiner och glassmaskiner från populära Musso.

Pump eller gravitation?

Generellt sett ger en maskin med pump en större volymökning i glassen, vilket resulterar i en luftigare konsistens och bättre marginal. Gravitationsmaskiner är enklare att rengöra, men ger inte samma volymökning.

Pump: Ger större volym i glassen för en mer luftig konsistens, passar för hög volymproduktion, möjliggör finjustering av luftmängden för önskad konsistens.

Gravitation: Enkel rengöring och underhåll, lägre initial kostnad, fungerar bra för mindre volymproduktion. Kräver regelbundet underhåll för optimal prestanda, begränsad volymökning jämfört med pumpsystemet.

Luftkyld eller vattenkyld?

Vattenkylda maskiner föredras oftast eftersom de är tystare och avger mindre värme. Luftkylda maskiner är dock enklare att installera och flytta.

Luftkyld: Går att placera utan vattenanslutning och flyttas enkelt vid behov, enklare installation utan krav på vatten- och avloppstilkoppling.

Vattenkyld: Lägre ljudvolym och avger mindre värme, minskar risken för överhettning vid långvarig användning. Kräver vatten- och avloppstilkoppling för drift, begränsad flexibilitet när det gäller placering.

En eller flera smaker?

Maskiner med en smak är vanligast, men det finns också maskiner med flera smaker. Vad vill du erbjuda dina gäster? En maskin med flera smaker ger dig möjlighet att variera ditt utbud och locka fler kunder.