Vi vet alla att köket är hjärtat i hemmet, och förmodligen är din häll eller kokplatta en av de mest använda delarna. För att hålla den i toppskick, behöver den lite kärlek och omtanke i form av regelbunden rengöring.

Oavsett om du har en inbyggd häll eller en spis med en egen häll eller en separat kokplatta, är det dags att ta itu med rengöringen och få den att se ut som ny.

Induktions- och keramik kokplattor

Om du nyligen skaffat en elektrisk häll, vare sig det är induktion eller keramik, kan du andas ut. Dessa typer av kokplattor är bland de enklaste att rengöra.

Enligt Ideal Home är det viktigt att rengöra din induktionshäll regelbundet för att förhindra att matrester bränns fast och för att förlänga apparatens livslängd. Att rengöra den ordentligt efter varje användning är en bra vana och det är viktigt att man lägger ner tid på att rengöra sin häll.

Följ dessa snabba och enkla steg:

  1. Se till att kokplattan är frånkopplad från elnätet och tillräckligt sval för att kunna röras vid utan att du bränner dig.
  2. Rengör plattans yta med varmt vatten och diskmedel med en mjuk trasa eller svamp.
  3. Torka av med en ren trasa.

Att tänka på när du rengör din kokplatta

OBS: Torkade spill på gjutjärnsplattor bör inte skrapas av med metallverktyg, stålull eller något annat slipande rengöringsmaterial.

OBS: För att ta bort kalkfläckar, ska du använda en liten mängd avkalkningsmedel, eller använd ättika eller citronsaft som är ett beprövat husmorsknep.

OBS: Om ytan på din kokplatta är mycket smutsig, ska du applicera en rengöringsvätska eller kräm som är lämplig för keramik- och induktionshällar och låt det absorberas väl innan du rengör ytan på hällen.

Gaskokplatta

Om du äger en gasdriven kokplatta, är det en god vana att rengöra den noggrant efter varje användning.

Det är inte bara ett utmärkt sätt att förhindra spill som torkar och blir svåra att rengöra, utan det håller även din gasdrivna häll i toppskick.

  1. Ta bort alla stöd för kastruller och gaslock.
  2. Rengör ytan på hällen med varmt vatten och diskmedel med en mjuk trasa eller svamp.
  3. När ytan har torkat, sätt tillbaka brännarlocken och se till att de sitter på rätt plats.

Bekos guide till rengöring av hällar ger användbara tips för att ta bort fett, spill och rester från din häll, oavsett vilken typ av yta den har.

Läs även: Hur diskar man en stekpanna?