Matlagning kan vara både effektivare och mer energisnål med rätt köksutrustning och smarta vanor. I denna artikel kommer vi att dela med oss av enkla och praktiska tips för att minska din energiförbrukning och miljöpåverkan i köket.

Genom att göra små förändringar i dina matlagningsvanor kan du inte bara spara energi utan även bidra till en mer hållbar livsstil.

Häng med när vi utforskar smarta sätt att laga mat hållbart och göra positiva förändringar för både din plånbok och vår planet.

Läs även: Varför ska man använda en riskokare?

Tips för att laga mat energieffektivt

 1. Effektiv kastrullsanvändning: Använd kastruller med plan botten och koka med locket på för att maximera effektiviteten. Att koka med locket på minskar elförbrukningen med en tredjedel, och att använda vattenkokaren för att koka upp vatten är den mest energisnåla metoden.
 2. Utnyttja värmen: När du kokar något, placera stekpannor eller andra kärl ovanpå grytan för att utnyttja värmen. Använd eftervärme genom att stänga av ugnen och plattan några minuter innan maten är klar. Både stekpannan och plattan är varm i ett par minuter efter avstängning.
 3. Spara med mikron: Mikrovågsugnen är ett effektivt alternativ för uppvärmning och tillagning av mindre mängder mat.
 4. Tina maten i kylen: Låt maten tina i kylen istället för i mikron för att minska energiförbrukningen.
 5. Köksfläkten: Använd inte köksfläkten längre än nödvändigt för att undvika att föra ut stora mängder uppvärmd inomhusluft.
 6. Välj utrustning med omtanke: Investera i en induktionshäll för att spara upp till 33 procent energi jämfört med en glaskeramikhäll. Undvik gasspisar för att bidra till att bevara den ändliga energiresursen.
 7. Spis vs. ugn: Använd spisplattor istället för ugn när det är möjligt, eftersom ugnen tenderar att vara mer energikrävande.
 8. Minimalt antal kärl: Använd så få kärl som möjligt för att spara energi vid diskningen. Återanvänd kastruller som inte är mycket smutsiga istället för att diska dem flera gånger.
 9. Undvik plast: Minska användningen av plast och folie för att förvara mat. Glasburkar och skålar med lock fungerar lika bra och är ett miljövänligare alternativ.

 

För att ytterligare spara energi under matlagningen, kan du även fundera på följande tips

 • Laga mer mat mindre ofta: Planera din matlagning så att du lagar flera rätter samtidigt. Använd mikrovågsugnen för att värma upp rester kostnadseffektivt.
 • Håll ugnsluckan stängd: Undvik att öppna ugnsluckan onödigt mycket. Använd ugnslampan och titta genom fönstret istället.
 • Rengör regelbundet: Håll din ugn och spis rena för att undvika inbränd smuts, vilket kan fungera som isolering och minska effektiviteten.
 • Använd glas- och keramiska bakformar: Dessa överför värme mer effektivt och jämnt än metallpannor.