Ett vitt fasta skrivbord kan också fungera bra på kontoret

Höj- och sänkbart skrivbord, svängt skrivbord med hiss… räcker det inte med vanliga fasta skrivbord för en funktionell arbetsplats?

När det blir dags att skaffa skrivbord kan du fundera lite på vad som egentligen är nödvändigt. Det finns ju så många intressanta modeller som ger ett fantastiskt stöd, särskilt med tanke på ergonomi. Men kan det inte vara så att det räcker bra med fasta skrivbord för att en arbetsplats ska upplevas som kreativ och trivsam?

Låt oss ta en titt på den frågan och se vad du borde använda som skrivbord och om det egentligen rör sig om ett val mellan fast skrivbord och höj- och sänkbart skrivbord.

FASTA SKRIVBORD ÄR KLASSISKA

Det klassiska skrivbordet är det fasta skrivbordet som kan ha lite olika typer av stativ. Det är en kontorsmöbel vi är vana vid. Då den har en god konstruktion är det en möbel med lång hållbarhet. Fasta skrivbord kan på så vis ses som en form av investering i kontorsmiljöer med lång hållbarhet.

Det kan kännas enkelt att köpa fast skrivbord just för att du verkligen vet vad du får. Det här bordet är du van vid att använda. Och det kan också vara så att du redan har fasta skrivbord som du vill passa ihop det nya, eller de nya, bordet med.

NÅGRA FÖRDELAR MED DET KLASSISKA FORMATET ÄR:

  • Det är enkelt att hantera och du vet precis hur det fungerar.
  • Du är van vid formen och kan enkelt tänka ut hur den ska passa in på arbetsplatsen.
  • Det är enkelt att byta bordsskivor när detta krävs då du väljer en modell med standardformat.
  • Du kan välja mellan olika storlekar och stativ för att få precis rätt modell för din arbetsplats.

DU BEHÖVER INTE FUNDERA PÅ UNDERHÅLL

Något som många tycker om med fasta skrivbord är att de i stort sett är underhållsfria. I och med att bordet står på sin plats lär skruvar och fästen sitta som de ska. Om du flyttar omkring på bordet får du kanske undersöka att skruvar och fästen inte lossnar. Men det här kan ändå ses som minimalt underhåll.

När det inte finns motorer i bordet, som på ett höj- och sänkbart skrivbord, eller vev-mekanism som på skrivbord med vev, är det lite som kan gå sönder. Du behöver mest tänka på de material som bordsskiva och stativ är gjorda av.

Är det slitstarka material behöver du inte göra mer än att hålla rent bordet på rätt sätt. Det förblir fint och rep-fritt, år ut och år in. Det finns inga funktioner att laga. Du anpassar din kontorsstol till bordet och beroende på stativ kan det användas för flera personer till exempel för möten.

DET BEHÖVS INGEN ELEKTRICITET ELLER VEV

När det inte behövs någon elektricitet eller vev för att använda bordet kan det också vara en fördel. Ett klassisk skrivbord kan du ju placera på ett fritt sätt. Du måste inte tänka på vilken sida du kan sitta vid för att kunna veva upp och ner.

Du behöver heller inte tänka på hur du ska få ström till bordet för att det ska fungera. Du behöver förstås elektricitet till dator och andra prylar du har på bordet men själva bordet kan du ställa på ett fritt sätt. Med god kabelhantering ser du till att det inte ligger sladdar på golv eller under bord på ett sätt som stör.

Om du ska bygga ett enklare kontorslandskap med skärmvägg mellan varje bord är det enkelt att hitta rätt form på fasta skrivbord för detta. Det är bara att ställa upp och bygga rum med skärmarna. Borden står stabilt och medarbetare får sin egen nisch på ett tryggt sätt.

När det inte behövs vev eller elektricitet för att höja bordsskivan så kan det också vara så att bordet är mycket lättare. Det leder oss till nästa punkt…

LÄTT ATT BYGGA LÅNGBORD OCH GRUPPER

Ett lättare bord med en universell form kan du göra mycket med. Det går att placera vid andra bord för att skapa långbord eller grupper. När det blir dags för konferens är den här typen av skrivbord väldigt användbara.

Om det inte finns ett särskilt konferensrum på arbetsplatsen kan de vanliga skrivborden fungera utmärkt som konferensmöbler. Det går att bygga ihop ett större bord att hålla möten omkring utan att det blir för komplicerat.

Samma bord kan även användas för måltider och för att till exempel bygga upp ett bord för buffet. Flexibiliteten är viktig på arbetsplatser där man ofta har ett behov av att skapa grupper med bord för att det ska bli lättare att jobba ihop.

FÖR DIG SOM ALLTID SITTER VID SKRIVBORDET

Visst kan det verka som en dröm med elektriska skrivbord. Du har ju säkert hört om alla fördelarna med att kunna växla mellan att sitta och stå på jobbet. Fast du bör också veta att många inte använder sig av möjligheten att hissa upp bordsskivan.

Om du är en sådan person som ändå föredrar att sitta ner på en ergonomisk kontorsstol så kanske det inte finns någon mening med att investera i höj- och sänkbart skrivbord. Du lär ju bli minst lika nöjd med bordet som inte går att höja. Kanske nöjdare.

Ponera att du faktiskt inte är så intresserad av att stå upp och jobba. Då kanske du får dåligt samvete eller känner att det var slöseri med bordet då du ser veven eller knapparna för att höja och sänka. Det ger ju ingen bra stämning på jobbet.

Var ärlig mot dig själv och välj från fasta skrivbord om du inser att det där med att stå och jobba på datorn faktiskt inte är något för dig. Det ska du inte skämmas för. Att vilja ha ett klassiskt skrivbord och sköta rörelse på jobbet på annat sätt är hel okej och något som många gör.

Betänk att det faktiskt kan vara så att du mår bättre av att med jämna mellanrum ta en paus och gå en tur runt jobbet eller utanför till fots istället för att ställa dig upp och fortsätta jobba vid skrivbordet. Det kan det fasta skrivbordet hjälpa dig med på så vis att det inte går att fortsätta jobbet då du behöver sträcka på benet och ta en paus från skärmen!

Ett skrivbord i trä som även fungerar som ett vanligt bord

SKRIVBORD SOM FUNGERAR SOM VANLIGA BORD

Något som är väldigt bra med fasta skrivbord är att de även kan användas som vanliga bord. De är mycket flexibla på detta vis. Designen behöver inte andas kontor. Samma bord som blir perfekt i ert tysta rum som en extra plats för frilansare och kunder fungerar bra för buffén i er matsal.

Hemma kan det också vara så att du vill ha ett skrivbord som du kan använda på andra sätt då du inte jobbar. Det klassiska skrivbordet ger många möjligheter på detta vis. Och som vi redan har tagit upp är det ju inte svårt att sätta ihop det med andra bord av samma slag.

DET BEHÖVS EN GOD BALANS

Nu är det förstås viktigt att komma ihåg att det ena aldrig behöver utesluta det andra. Det finns gott om arbetsplatser där man inser att det behövs fasta skrivbord såväl som höj och sänkbart databord. Med tillgång till både och går det att hitta rätt arbetsposition för varje medarbetare.

Tänk igenom hur era skrivbord ska användas för att komma fram till hur många ni behöver av varje typ. När det inte är solklart att det ska vara elektriska skrivbord är det tryggt att köpa fasta skrivbord. De är i stort sett alltid en god investering eftersom de kan användas på så flexibla vis.

Om det är ett hemmakontor där du bara behöver ett skrivbord kan det dock vara klokt att fundera ett varv till. Om du har en budget som tillåter bordet som du kan höja och sänka finns det goda anledningar till att välja det när du jobbar mycket vid bordet.