Brunt cafébord med rostfärgade cafestolar

Inred ett café med rätt cafémöbler? Hur ska man inreda ett café på rätt sätt? Du har kanske en vision om en viss miljö och stil men ett av de bästa tipsen du kan få är att låta rummet styra. Det är inte säkert att den lokal du har för ditt café rymmer din drömvision. Men du kan lita på att vi har cafémöbler som kommer att skapa en miljö som får både besökare och personal att trivas på caféet!

DIN VISION FÖR CAFÉMÖBLER OCH TEMA

Det hela börjar förstås med din vision och precis som vi nämnde i inledningen bör den bygga på faktisk lokal. Se lokalen framför dig och bygg sedan din vision på detta. Kanske behöver du lite professionell hjälp för att se möjligheterna.

Ta inspiration från caféer som du tycker om och fundera på om deras koncept skulle kunna fungera i din lokal. När du har ringat in det tema som du gillar bäst och som kommer att rymmas i cafélokalen är det dags att börja se på möjliga cafémöbler.

Några vanliga inriktningar på caféer är:

  • Trendig – Det här är det koncept som gäller just nu. De färger du ser mest av på caféer och andra detaljer som följer nuvarande trendutveckling.
  • Traditionell – Ett traditionellt fik är tidlöst. Det ser ut som det alltid har gjort och är en plats som är lika aktuell idag som det var för hundra år sedan. Den här typen av café kan kräva klassiska cafémöbler som har neutrala toner och stil.
  • Individuell – Det här är det unika cafét som bygger på ett individuellt koncept som har med dig och platsen att göra. Det är ett fik som inte liknar något annat med helt unika färger och möbler. Ett exempel på detta är klassiska Café String som efter flera årtionden gick i graven år 2020. Det cafét byggde sin inredning på begagnade möbler och inget matchade något annat.
  • Shoppinggata – Det finns också en stil som kan kallas för shoppinggata. Det är den typ av café som du finner längsmed köpgator och som har en inredning som är till för snabba fiktillfällen. Det kan innebära rätt så släta linjer och kanske till och med lite tråkig inredning men det är ett koncept som har sin plats och som kan fungera mycket bra.

VI TAR EN NÄRMRE TITT PÅ VARJE KONCEPT VAD GÄLLER INREDNING:

TRENDIGT CAFÉ

Här ser vi ofta cafémöbler av trä. Det är vanligt med menyer på svarta tavlor. Gärna den typ av svarta tavla som täcker en hel vägg. Den här inredningsdetaljen kan också finnas i områden där gäster själva får vara med och klottra lite med kritor.

Trendigt café har alltid genomtänkt belysning som skapar rätt känsla

Lamporna är ofta av den sort som hänger ner från taket. Det kan till exempel vara lampor med glaskupor som gör att man ser glödlampan som givetvis inte är en LED-lampa utan en klassisk glödlampa.

TRADITIONELLT CAFÉ

I ett traditionellt café vill folk sitta bra. Här behövs det sköna cafésoffor såväl som bekväma caféstolar som man trivs i. Den här typen av café riktar sig mer till personer i medelåldern som uppskattar att te serveras i vackra kannor direkt vid bordet och givetvis också att man får gott kaffe utan något konstigt namn.

Ett bekvämt traditionellt café kan också innebära mindre självbetjäning och personal som på ett tydligt sätt är klädd i uniform för att kännas igen. Det kan vara viktigt att tänka på hur lätt det är att ta sig mellan och omkring bord då lite äldre personer ska trivas i lokalen.

INDIVIDUELLT CAFÉ

Här kan vi inreda lite som vi vill i enlighet med det koncept som gäller. Konceptet framhäver du med färger, bilder och mer som talar om vad temat är. Individuellt är inte samma sak som röra. Det kan absolut röra sig om cafémöbler som ser likadana ut. Men kanske har de en alldeles unik färg.

Snygga stolar till café i trä går att få i många olika färger och kan därmed anpassas perfekt till det personliga cafét.

KÖPCENTRETS CAFÉ

Här har vi ett café där folk är i rullning. När cafét ligger mitt på en shoppinggata är det många som går ut och in. Det gäller att ha möbler som matchar behovet av att få plats snabbt. Här kan det till exempel vara aktuellt med ståbord som ger fler möjligheter till en liten vrå att fika på innan det är vidare ut på köpgatan igen.

Det ska få plats med många och det ska gå snabbt att ta sig från kassa till en sitt- eller ståplats. Då är det verkligen viktigt att välja cafémöbler som är smidiga att inreda med. De bör kunna flyttas för att skapa utrymme i enlighet med lokalens layout på ett effektivt sätt.

MED TANKE PÅ TIDSASPEKTEN

Något som kommer att få betydelse för ditt val av cafémöbler är hur länge du tänker dig att dina kunder kommer att sitta och fika. Om du erbjuder gratis wifi och en plats att jobba på kan det bli många timmar. Då är det inte dumt med soffor och stolar som man kan ha det vilsamt i.

Det finns ju personer som till och med tycker om att vila en stund i samband med fikat. Om du inte vill ha den här typen av gäster på ditt café kanske du inte vill ha de mysigaste fåtöljerna i lokalen!

Röda fällbara cafémöbler i metall på en uteservering

Gäster som somnar i stolarna kan förekomma!

NÅGRA VANLIGA TYPER AV CAFÉMÖBLER

På ett café kan det finnas många olika typer av cafémöbler som tillsammans skapar en trivsam atmosfär. Här är några exempel på möbler som kan bli oumbärliga i cafélokalen.

VANLIGA STOLAR UTAN ARMSTÖD

Dessa stolar är otroligt bra att ha tillgång till. De är lätta att flytta på och spar plats. De kan ställas runt ett bord på ett mycket fritt sätt och du behöver inte tänka på om armstödens höjd matchar bordsskivans nivå.

Stolar utan armstöd kan vara gjorda av trä eller metall. De är lätta att passa ihop med andra möbler i lokalen då du kan välja material och färg som stämmer ihop med övrig inredning.

COOLA DESIGNSTOLAR

Det är också vanligt att inreda med designstolar som ser lite annorlunda ut. Det kan vara äkta Arne Jacobsen stolar med sin intressanta kurvade form eller något som liknar. Med lite annorlunda form på stolarna kan du få en spännande känsla i rummet. Men det är förstås viktigt att tänka på kvalitet och komfort. Folk ska ju sitta i stolarna, inte se på dem!

PALLAR

Pallar hör också hemma på ett café. Höga pallar vid en bardisk är smart och det finns också renodlade barstolar som kan fungera när du har en högre disk där man kan dricka sitt kaffe. För att skapa lägre platser att sitta på går det att inreda med lägre pallar eller med sittpuffar som kan ge en kreativ känsla.

Det här kan vara bra att ha som inredning på ett café som vänder sig till familjer. Barn och ammande mammor kan uppskatta möjligheten till den här typen av sittande och särskilt när det är enkelt att placera pallen på ett önskvärt sätt. Pallar kan man ju lätt få in i hörn och därmed utnyttja rummet till max.

BORD

Cafébord brukar ha lite mindre storlek än de bord som finns på restauranger.  Det är smart med mindre cafébord när du vill få plats för fler gäster i en mindre lokal. Särskilt runda bord som gör det möjligt att sitta fler runt samma bord.

När det inte går att hålla en viss ordning i rummet är de runda borden fördelaktiga. De kommer inte att rubba balansen för att du ställer ut borden på ett ojämnt sätt. Vad gäller rektangulära bord är det viktigt att beakta hur underredet och bordsstativ ser ut.

När ett bordsstativ sitter på mitten ger det mer utrymme för ben och fötter. Det är viktigt i en lokal som är lite mindre där du vill få in så många gäster som möjligt runt borden.

STOLAR SOM KAN STAPLAS

Om du kommer att använda ditt café till mer än caféverksamhet är det inte dumt med stolar som går att staplas. Då du ska ha ett evenemang med en föreläsning eller liknande går det att flytta undan bord och ställa ut stolar i rader. När eventet är över är det bara att stapla stolarna i ett hörn och dra tillbaka borden för att servera mat och dryck igen.

Det kan vara en fördel att välja stapelbara stolar av material som plast och aluminium. De är lätta att hantera och även att hålla rena. Om det blir för tungt att flytta runt och stapla stolar blir det inte så praktiskt att möblera om i lokalen.

Stapelbara stolar i svart rotting och metall, en klassiker på uteserveringen

CAFÉMÖBLER FÖR UTOMHUSBRUK

När det finns en plats utomhus för uteservering krävs det cafémöbler som klarar av väderpåfrestningar. Detta särskilt om du kommer att lämna kvar möblerna utomhus under natten och kanske också efter sommarsäsongen då det regnar mer. (läs mer: Vilka utemöbler håller bäst)

Bra material för utomhusmöbler till ett café är rostfritt stål och aluminium som också är rostfritt. Dessutom är olika plastmaterial att föredra när möblerna ska stå utomhus. Det finns moderna plastmaterial som inte alls känns plastiga men som ger ett mycket fint stöd.

Fina cafémöbler av gjutjärn är populärt och visst kan de klara livet utomhus. Här är det dock viktigt att tänka på underhåll och hur du skyddar möblerna om det till exempel regnar kraftigt för att de ska förbli fina och utan rost.

Om du bara använder utomhusserveringen under någon månad eller två finns det fördelar med möbler som går att vika och stapla. Då blir det lättare att städa undan och ställa åt sidan när säsongen är över och du inte längre vill ha möblerna ståendes utomhus. Det här gäller också då du erbjuder sittplats utomhus på en trottoar eller annan plats där du inte kan ha möblerna ståendes dygnet runt.

LÄTT ATT HÅLLA RENT ÄR A OCH O

Oavsett vilken typ av café du kommer att driva är det förstås mycket viktigt att det är rent och fräscht. Här kommer cafémöbler att spela roll för det finns möbler som är enklare att hålla rena och fina.

Det handlar inte bara om de material som möblerna är gjorda av. Om det är enkelt att komma åt under bord och att flytta på stolar blir det också lättare att hålla rent. Något att alltid tänka på är hur bord och stolar kommer att se ut när du har torkat av. Det bör vara lätt att få det snyggt och att få bort märken från kaffekoppar och tallrikar innan nästa kund slår sig ner.

Fina caféstolar i svart textlyne och med ram i rotting

KVALITET ÄR VIKTIGT

Något som du alltid ska tänka på är att din inredning måste klara av de naturliga påfrestningarna på ett café. Det bör vara möbler som håller hög kvalitet och som inte blir vingliga med tiden. Då kommer dina gäster att uppleva att cafét är bekvämt och trivsamt oavsett vilket tema du har valt för det!