Ett elektriska skrivbord med display för att enkelt kunna ändra bordshöjden

Är elektriska skrivbord en hype eller vägen till hälsa? Ska du satsa på ett elektriskt skrivbord eller är det bara en onödig kostnad för din arbetsplats? Det råder inga tvivel om att elektriska skrivbord är populära men det är klart att du ska ta reda på om det här grundar sig på verkliga hälsoskäl eller på hype.

Det är vad vi ska ta reda på här så läs vidare innan du tar nästa steg och köper ett helt vanligt fast skrivbord eller någon typ av höj- och sänkbart skrivbord!

PLÖTSLIGT VILL ALLA HA ELEKTRISKA SKRIVBORD!

Varför vill du ha ett höj- och sänkbart skrivbord? Den frågan kan få lite olika svar. Kanske har du testat att jobba vid ett elektriskt skrivbord och du insåg att det var skönt att kunna stå upp och jobba. Eller så känner du folk som förklarar för dig hur bra det här är.

Om du har ansvaret för inredning på en arbetsplats vet du att det finns en stor efterfrågan på elektriska skrivbord och det har flera skäl. Idag vet vi att det inte är att rekommendera att sitta för mycket. Det räcker inte med en bra kontorsstol. Vi behöver bord som kan samarbeta med våra krav på ergonomi.

Ergonomi och hälsa går hand i hand. Oavsett om du är chef på en arbetsplats eller om du ska inreda ditt hemmakontor är det ergonomin du bör fokusera på. Och här finns det mycket att säga om möjligheten att stå upp.

Om du inte har testat ett ståbord på jobbet kanske du oroar dig för att det här bara är en hype. Men lyssna på de som redan nu har ett elektiskt skrivbord. De kanske har kommentarer om funktioner och andra detaljer. Fast det flesta är överens om att de hade valt ett höj- och sänkbart skrivbord igen om de skulle köpa ett nytt.

VAD SÄGER VETENSKAPEN?

Låt oss lämna åsikter och känslor en stund och titta på vetenskapen. Det finns faktiskt gott om studier på hur vi påverkas av att kunna stå på jobbet. Det handlar om flera olika vinklar. Man har sett på hur många kalorier vi bränner med stående kontorsarbete såväl som hur ståendet kan påverka problem med värk i kroppen.

Det finns en samling av studier som har gått igenom hur mycket sittandet reduceras med hjälp av elektriska skrivbord. Det man kom fram till var att ett höj- och sänkbart skrivbord kunde minska sittande med mellan 0,5 till 2 timmar per dag.

Dessutom kunde man se att den sittande tiden minskades både på jobbet och under resten av dagen för de som använder sig av elektriska skrivbord. Just den här samlingen av studier kan dock inte ses som starka bevis efter som det rör sig om enklare undersökningar.

Det behövs fler seriösa studier för att man ska kunna komma fram till en slutsats som kan anses vara vetenskaplig. Om vi bara går på denna samling av studier måste vi också komma ihåg att rekommendationen för stående arbete är att du står minst fyra timmar under arbetsdagen.

Då räcker ju inte två timmar. Fast två timmar är mer än noll timmar och det bör vi också komma ihåg. Med fler studier kan det ju visa sig att den här typen av kontorsmöbler ger ännu mer stående om vi bara förstår hur vi ska använda dem på rätt sätt.

FÖRBRÄNNING AV KALORIER

Ett vanligt argument för att välja höj- och sänkbart skrivbord är att det här skulle kunna leda till bättre förbränning av kalorier. Nu beror detta en hel del på hur du står och jobbar. Om du står still istället för att sitta still blir det inte så stor skillnad.

En studie har visat att det rör sig om cirka 8 kalorier mer i stående position. Samma studie visade dock att den som använde sig av ett gåband under skrivbordet faktiskt kunde bränna många fler kalorier än den som satt ned hela dagen. Det kan röra sig om så mycket som 210 kalorier per timme!

Om du redan står upp och har gåbandet där kan du i pauser använda det och då är det klart att det kan göra stor skillnad vad gäller förbränning av kalorier och också hur du mår. Rörelsen leder ju till bättre blodcirkulation så att hela din kropp syresätts och det finns det fördelar med.

SITTANDET ÄR DÖDSFARLIGT

När vi ser på vetenskapen som stödjer användandet av elektriska skrivbord måste vi också beakta innebörden av att sitta hela dagen. Det har länge varnats om att för mycket sittande kan leda till för tidig död. Det kommer ständigt nya bevis för detta.

Idag har flera studier kunnat se närmre på orsakerna till att människor dör. Mycket sittande kan numera förknippas med död av sjukdomar som:

  • Hjärt- och kärlsjukdomar
  • Diabetes
  • Njursjukdomar
  • Leversjukdom
  • Mag- och tarmsjukdomar
  • Parkinsons
  • Alzheimer
  • Självmord!

När du rör mer på dig frisläpps hormoner i din kropp och det är faktiskt något som kan förhindra den sista punkten. Den som blir deprimerad kommer att rekommenderas sport och rörelse för att må bättre.

DET GÄLLER ATT ANVÄNDA BORDET!

Det tycks alltså vara så att det finns gott om vetenskapliga belägg för att det är bra för hälsan att minska på sittandet. Men samtidigt tycks det vara så att den som har ett höj- och sänkbart skrivbord inte använder det fullt ut. Det betyder att många sitter trots att de kan stå.

Det här är den verkliga nöten att knäcka. Vi vågar påstå att det inte råder några tvivel om att ett elektriskt skrivbord är bra för den som använder det. Om du ställer dig upp flera gånger per dag kommer du att skära ner på sittandet och det är garanterat något som kan förändra hur du mår, fysiskt och psykiskt.

Men hur ska du säkra dig om att verkligen ställa dig upp? Här gäller det att tänka till lite. Ett tips är att välja den bästa modellen av höj- och sänkbart skrivbord. Välj inte skrivbord med vev om du inser att det kommer att göra det mindre troligt att du ställer dig upp och jobbar.

Dessutom är det bra att tänka på att vi behöver vänja oss vid nya beteenden och det kan ta lite tid. Om du under hela din karriär har suttit ner många timmar i sträck tänker du ju inte ens på att det här kan anses vara konstigt beteende för den som vill må bra.

I början kanske du måste ställa in ett alarm som påminner dig om att använda det elektriska skrivbordet. Om du delar kontor med andra kan ni påminna varandra. Det här kan göra att ni till sist vänjer er vid det nya beteendet och självmant trycker på knappen för att höja bordsskivan med jämna mellanrum.

Elektriska skrivbord gör kontorsplatsen mer ergonomisk och bättre för hälsan

HYPEN BEROR PÅ NÅGOT

Vi måste också säga att det ena inte utesluter det andra. Det finns goda anledningar till att elektriska skrivbord är en hype. Många vill ha bordet för att de instinktivt känner att det här är bra. Precis som att vi med näsan kan känna om en maträtt är något vi vill smaka på kan vi uppleva i kroppen att det skulle vara skönt att kunna växla mellan att sitta och stå på jobbet.

Att något är hype behöver inte betyda att det är överflödigt. Det elektriska skrivbordet är verkligen inte överflödigt. Om du just nu funderar på om det här är en möbel för dig ska du veta att den med största sannolikhet kommer att vara en god investering.

Det är mycket ovanligt att ångra det höj- och sänkbara skrivbordet! Något som många missar är helheten. Att ha ett skrivbord som du kan stå vid gör det lättare att pendla mellan dator och andra uppgifter. Detta särskilt på ett hemmakontor där du använder samma skrivbord till så mycket mer.

Att gå över till skrivbordet för att lite snabbt kolla något på datorn blir så mycket enklare då du inte måste sätta dig ner. Det är också något som kan leda till att du inte fastnar på den där stolen då det inte behövs. Här har vi ytterligare en anledning till att du sitter mindre vilket i grund och botten är målet med detta bord.

Så med detta sagt kan vi bara säga, lycka till, och välj ett elektriskt skrivbord med bästa funktion och form för dig och dina arbetsuppgifter. Vi finns givetvis här om du har några frågor och behöver få lite tips om vad som skulle kunna fungera bäst.