När ska man ta fram utemöblerna egentligen? Att äntligen få inreda uteplatsen igen inför sommaren är en härlig känsla. Det är då man vet att solen och värmen är på ingång. Det blir lata dagar i loungesofforna, eller ett mysigt kvällsmål en sommarkväll vid matgruppen på uteplatsen.

När tar man då fram utemöblerna?

Att ta fram möbler inför säsongen är en tradition med många åsikter om det bästa tidpunkten. Ett ordspråk hävdar att sommarmöblerna bör plockas fram samtidigt som klockan ställs om till sommartid.

Rent praktiskt innebär ordspråket att när klockan ställs framåt för sommartid, är det dags att plocka fram utemöblerna och njuta av ljusare kvällar. Å andra sidan, när klockan ställs tillbaka för vintertid på hösten, bör man även överväga att ställa undan för säsongen.

Naturligtvis är dessa riktlinjer inte hugget i sten. Vädret spelar en viktig roll, och om det är en snöfri och solig vår kan man överväga att ta fram utemöblerna tidigare för att fånga upp de första värmande strålarna och njuta av fina dagar utomhus.

Genom att se till värdet kan man anpassa sig efter de växlande förhållandena och dra nytta av trevliga dagar när de uppstår. Och om det är en solig höst utan ruskigt väder kan man låta möblerna stå ute ett tag till.

Läs även: Vilka utemöbler håller bäst?

Underhåll dina utemöbler

Det är avgörande att vårda dina möbler när de tas fram för sommarsäsongen och när de tas in igen. Det är klokt att impregnera dem med rätt medel som passar materialet och se till att dra åt skruvarna ordentligt för att undvika olyckor.

Om dina möbler är i dåligt skick kan det vara en bra tidpunkt att ersätta dem och investera i nya. På AZ Design, som finns både online och i vår butik i Handen, erbjuder vi ett brett sortiment av utemöbler från välkända varumärke. Våra trädgårdsmöbler är av hög kvalitet och kommer att hålla i många år om de vårdas på rätt sätt.