Vad stoppar man stolar med? Kan man göra det själv? ja det kan man! Men det är betydelsefullt att välja ett bra material. Ett stoppningsmaterial av god kvalité kan vara brytpunkten mellan hur bekväma dina möbler är samt hur länge de håller.

Vanligaste fyllningen i möbler

Majoriteten av möbler är stoppade med skumgummi. Men när man väljer skumgummi finns det i en mängd olika kvalitéer och det finns saker man måste fundera kring när man väljer skum:

Densitet: Skummets kvalité bestäms primärt av densitets nivån. Vilket innebär att ju högre densitet, desto bättre kvalitet. Ett skum som har hög densitet kommer heller inte klumpas ihop något som är vanligt efter många års användning. Den höga densiteten säkerställer även ett smidigt utseende och en hög nivå av komfort.

För i slutet av dagen är komforten det allra viktigaste när man funderar kring vad man stoppar stolar med. Genom att välja ett skum med högdensitet kommer du inte sjunka ner i fjädrarna när du sitter på stolen. Dessutom blir det med kostnadsvänligt eftersom det har längre hållbarhet.

Hållbarhet: Skummets hållbarhet avgör hur mycket slitage det tål. Välj ett skum med hög elasticitet, detta hjälper till att minska häng och nedsuttna sittunderlag.

Vad stoppar man stolar med egentligen?

Vilken typ av fyllning som behövs bestäms i första hand av möbeln. Exempelvis en stoppad sänggavel, en prydnadskudde och enstaka möbler som ottomaner och bänkar. Går bra att fylla med ett skum av lägre kvalitet eller med en kombination av både skum och vadd.

Möbler som är större och som används ganska ofta kommer utsättas för mer slitage. Möbler som soffor, stolar, madrasser, matsalsstolar bör fyllas med ett skum som är av hög densitet och kvalitet. För att förlänga möblernas livslängd samt för att maximera komforten.

Andra fyllmedel kan också användas. Till exempel kan skummet slås in med bomull för att förhindra halka och öka komforten. Muslin kan täta samt förhindra att irriterande och obekväma fjädrar tränger in.

Välj det mest kvalitativa skumgummit du har råd med, så njuter du av dina stolar i många år framöver.