Bordsstativ med en pelare fungerar utmärkt för ett runt bord

Hur påverkar bordsstativ känslan runt ett bord? Hur ska ni tänka när ni väljer bordsstativ för borden till caféet, restaurangen eller pentryt? Det finns några viktiga saker att komma ihåg när ni väljer. Beroende på hur bordet ska användas kan det bli mer eller mindre viktigt med vissa detaljer. Här ska vi se lite närmre på hur olika former och material kan påverka känslan omkring ett bord. Häng med!

PLATS FÖR BEN OCH FÖTTER

När vi sitter omkring ett bord blir vi snabbt medvetna om vilken typ av bas det har därunder bordsskivan. Det kan vara så att vi ständigt slår i tån i ett av stöden som ligger mot golvet. Om det är kantigt kan det här bli mycket irriterande.

Det kan också vara så att stöden som ligger mot golvet känns bra att vila fötter mot. Det här beror ju lite på hur stor bordsskivan är och hur vi sitter vid bordet. Men det är viktigt att se över hur ett bordsstativ kan påverka platsen för ben och fötter.

Då stativet sitter på mitten av bordet och har en stadig bas kommer det att påverka utrymmet runt bordet minimalt. När det finns två ben med stöd på varje sida innebär det att det inte kommer att bli bekvämt att sitta vid bordets kanter.

För runda bord är det alltså mycket praktiskt att ha det centrerade bordsstativet för att få ut maximal komfort av bordet. Även då flera samsas om ett mindre bord. Om fötter kommer åt stativets golv-del är det förstås också viktigt att betänka hur detta är utformat och om den har kanter eller är rundad.

Bordsstativ centrerade i mitten av bordsskivan passar extra bra på café

Bordsstativ på mitten passar bra på café

ETT BORD SOM INTE VINGLAR

Ingen vill sitta vid ett vingligt bord och särskilt inte framför en skål med het soppa! I vissa fall kan det vara läge att se på ett golvfast bordsstativ. Det här kommer att säkra att bordet står mycket stadigt. Det här är också ett bra val när bordet måste stå kvar på samma plats och det finns stöldrisk.

Även om det inte råder stora problem med bordstjuvar kan det ju vara så att det gärna lånas bord och då är det skönt om det här blir svårare. Särskilt när det är väldigt viktigt att bordet alltid står kvar på samma plats. Ett golvfast stativ gör det svårt att ändra om med vilja eller genom att helt enkelt puffa lite på bordet varje gång det används.

När bordet har ett lite tyngre stativ att stå på kan det också bidra till att det inte vinglar och rör på sig så mycket. Tyngre stativ ger en stabil och robust känsla. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att monteringen ska vara korrekt. Det hjälper inte med bästa bordsstativet om bordsskivan har monterats felaktigt. Då kommer det ändå att bli vingligt.

Golvfasta bordsstativ måste användas på tåg

Tåg måste ha golvfasta bord!

TUNGT ELLER LÄTT?

Får bordet vara tungt eller måste det vara så lätt som bara möjligt? Svaret på den frågan kommer att påverka vilken typ av bordsstativ som blir lämpligt. Tyngre stativ är som sagt bra på så vis att de erbjuder en god stabilitet. Samtidigt är det jobbigare att flytta på bord som har tyngre bordsstativ.

Ett tyngre bordsstativ är alltså ett lämpligt val när borden inte kommer att flyttas särskilt långt. Det bör inte vara några problem att skjuta på bordet lite. Men om du redan nu vet att det kommer att bli så att ni måste lyfta bordet och bära det till annan plats med jämna mellanrum kan det vara klokt att se på lättare bordsstativ.

Med lättare bordsstativ finns risken för att de inte är lika robusta men det beror en hel del på material och design. Idag går det att få ett stabilt bord även om det är gjort av lättare material som aluminium och plast.

Dessutom kan fällbara bord vara en bra lösning då ni behöver bord som är lätta att flytta på och transportera till andra platser. Dessa har bordsstativ som går att fälla in mot bordet på ett enkelt och effektivt sätt.

BORD FÖR UTOMHUSBRUK

Ett bord som ska stå utomhus måste klara mycket mer vad gäller vatten och smuts. Vädret kommer att påverka hur bordet mår och det särskilt om det är gjort av material som riskerar att rosta.

För utomhusserveringar är det verkligen att rekommendera att välja rostfria bordsstativ som dessutom är ytbehandlade för att klara av mer slitage. Det här gäller särskilt för utomhusserveringen där man inte ställer undan möbler varje natt. Det kanske rentav är så att borden får stå utomhus året om och då är det otroligt viktigt med bordsstativ som inte försvagas av detta.

Det är också viktigt att tänka på underredet av stativet för utomhusbruk. Betänk vilket underlag stativet ska stå på och om det är att föredra stativ som ligger plant mot marken eller den variant som har justerbara fötter.

Är ytan på uteserveringen ojämn är det att föredra att använda ett bordsstativ med justerbara fötter för att få god balans. Det här minskar ju också på kontakten mellan underlag och stativet vilket kan vara en fördel med tanke på hur stort slitage stativet kommer att utsättas för.

Bord som ska användas på en utomhusservering måste klara av rengöring. Det är också viktigt att tänka på. Utomhus tenderar vi att smutsa ner med och vi är ju inte utan skor då vi vilar fötter mot stativets nedre del. Då bör det vara enkelt att torka av med vatten och såpa utan att det sliter på stativets material.

Mörka färger kan vara att föredra men det beror förstås lite på hur det ser ut med övrig inredning på plats. Det är ju viktigt att matcha rätt med bordsskiva så att ni får god estetik på serveringen.

BORD ATT STÅ VID

Det är stativet som avgör om det kommer att gå att stå vid bordet. Det är inte bara på kontoret som vi vill kunna stå vid ett bord. Ett bra bordsstativ för stående position har en höjd på 108-110 cm. Det här är ett stativ som ger ett bord som kan passa mycket bra för mässan såväl som i en reception där man ofta samlas omkring bord i förbifarten och inte behöver sitta ner.

Bord som man ska stå vid bör också ha en bas som är stabil. Ibland är det att föredra att använda golvfasta bordsstativ för den här typen av bord. Ibland räcker det gott och väl med en klassisk konstruktion som går att flytta på.

I stående position kommer vi inte alltid lika nära stativets bas med fötterna som vi gör då vi sitter. Men det kan ändå vara klokt att tänka på hur den ser ut just med tanke på detta. Ett högre bord innebär att vi ser basen mycket bättre.

Om den lätt blir smutsig bör det bara enkelt att hålla rent. Annars kommer ståbordet att se trist ut. Tänk också på om det går att justera fötterna. Ställbara fötter är lika viktiga för höga bord som för de som är lägre. Detta särskilt då bordet kommer att stå på en plats där underlaget inte är jämnt.

Ståbord kan användas för många olika sammanhang som:

  • Mässan och eventet
  • Redovisningar och konferenser
  • I receptionen
  • I en bar

Ståbord fungerar utmärkt för kortare möten

MED TANKE PÅ RENGÖRING AV GOLV

Golvet bör vara rent oavsett om det är fråga om en servering eller en reception. Det är smart att tänka på golvets rengöring då du ska välja bordsstativ. Formen på den nedre delen av stativet kommer nämligen att påverka hur enkelt eller svårt det blir att hålla rent.

Ett tyngre stativ är förstås svårare att flytta på. Men det här bör inte vara något större bekymmer då det går att skjuta bordet då det har mjuka fötter utan att skada golvet. Bordsstativen som har ställbara fötter har den fördelen att det är enkelt att dammsuga och sopa omkring stativet.

Det blir lättare att komma åt med den här typen av design. Om bordsstativet sitter fast i golvet är det en fördel att ytan är plan. Det bör inte finnas mycket plats för smuts och damm att samlas. Här är det förstås också viktigt att tänka på materialet i stativet.

När du skurar ett golv och inte kan undvika att få vatten och medel på den nedre delen av bordsstativet som sitter fast i golvet bör stativets material klara av detta. Se alltså alltid närmre på materialet i stativet. Gjutjärn rostar så om du väljer ett bordsstativ av gjutjärn är det viktigt att du är medveten om att det inte ska sköljas över med vatten och såpa dagligen.

VACKER DESIGN

Designen på ett bordsstativ kan vara enkel eller med ett spännande mönster. Hur designen ska se ut beror på flera saker. Det kanske blir otroligt inspirerande med ett bordsstativ i antik mässingstil för ett café där inredningen är klassisk och historisk.

På andra platser kan det passa bättre med moderna och raka linjer samt material med färger som inte tar så mycket uppmärksamhet. Det går att välja bordsstativ i olika färger för att passa rätt. Om själva stativen ska vara med och skapa lite effekt i lokalen är det klart att det går att välja något som syns lite mer. Annars är det ofta så att man väljer färger som är neutrala och som fungerar fint ihop med bordsskivor.

Naturens svar på bordsstativ och bordsskiva helt i sten

Ett ovanligt och vackert bordsstativ!

För det mesta är det inte bordsstativen vi fokuserar på. Så blir det också då de är gjorda för att fungera som stöd för bordsskivor på ett vackert sätt. Designen förblir vacker när stativet är gjort av ett kvalitativt material som inte kommer att slitas så lätt.

När du tänker på design ska du alltså tänka framåt. Om bordsstativet förblir fint att se på trots att det används flitigt är det en stor fördel. Då slipper du tänka på att byta ut det inom de närmsta åren.

BUDGET FÅR OCKSÅ BETYDELSE

Nu är det inte så att det skiljer sig enormt mellan olika typer av bordsstativ i pris. Tyngre modeller av gjutjärn och mässing är givetvis dyrare än enklare varianter i stål och aluminium. Med den stora bredd av bordsstativ vi har på AZ Design lär du hitta ett stativ som passar både smak och budget.

Vad gäller budget är det viktigt att tänka framåt. Du har mycket att vinna på god kvalitet som gör att du får stabila och hållbara bord som ser bra ut så länge som du har behov av det. Det går alltid bra att kontakta oss för att prata med om saken. Beskriv hur du ska använda bordsstativen och var så kan vi ge förslag på bordsstativ som fungerar för din budget!