För att förlänga livslängden på köksredskap i trä, såsom träspadar och träskärbrädor, är det viktigt att de behandlas med olja med jämna mellanrum. Här lär vi dig hur man oljar in en skärbräda för att bevara den i många år framöver.

Läs också: Vilken skärbräda är bäst?

Hur man oljar en skärbräda

Att olja en skärbräda är en enkel process med rätt teknik. Följ dessa steg:

  1. Välj din olja: Den optimala skärbrädeoljan är en olja som är säker för matkontakt. Alternativt kan linolja eller bivax också användas med gott resultat.
  2. Applicera oljan på din träskärbräda: Häll en generös mängd olja på den torra och rena ytan av din skärbräda. Ett par matskedar bör räcka.
  3. Massera in oljan: Använd en mjuk trasa eller pappershandduk för att försiktigt massera in oljan med långsamma, cirkulära rörelser. Var noga med att täcka alla ytor på brädan, inklusive ändkornen.
  4. Avlägsna överflödig olja: Din skärbräda bör inte droppa av olja. Använd rena trasor för att torka bort så mycket överflödig olja som möjligt.
  5. Upprepa steg två till fyra vid behov: Om du har en helt ny skärbräda som aldrig tidigare har blivit behandlad med träolja kan det vara bra att upprepa processen för att säkerställa en ordentlig behandling.
  6. Låt brädan torka över natten: Placera din skärbräda på ett diskställ och låt den lufttorka över natten. Kontrollera den nästa dag, om den känns fuktig behöver den mer torktid. Är den torr så är den redo att användas igen.

Se våra skärbrädor i trä

Men varför är det så viktigt att olja en skärbräda?

Precis som andra träbaserade köksredskap har skärbrädor små naturliga porer. Dessa porer har förmågan att absorbera matrester och kan även bli en grogrund för mögel. Dessutom kan träets fibrer torka ut över tid, vilket kan resultera i sprickor eller att det absorberar för mycket fukt och blir sned.

För att förebygga dessa problem används en enkel teknik: regelbunden inoljning med skärbrädeolja. Genom att applicera detta kvartalsvis eller månadsvis kommer din träskärbräda eller skärblock hålla sig i toppskick för många år av effektiv användning.

Källa: https://www.nytimes.com/wirecutter/guides/how-to-clean-wood-cutting-boards/