Degblandare är utmärkta verktyg för brödbakning och ger en pålitlig standard. Trots det äger många människor inte degblandare på grund av kostnad eller köksutrymme.

Dessutom kan frågan vara om du kommer få tillräckligt med användning för investeringen beroende på hur ofta du använder den.

Även om du har en blandare kanske du inte alltid känner för att plocka fram den. Om du inte har en degblandare kanske du undra om det går att få ihop degen med bara händerna?

Ja, absolut! Det är fullt möjligt att baka bröd utan en degblandare. Handknådning och andra alternativa metoder kan användas för att uppnå liknande resultat.

Läs även: Viktigaste tillbehören för kök och matsal

Vad är syftet med att knåda bröd?

Först och främst måste du förstå vad knådning gör. Syftet med att knåda bröd är att bygga upp struktur i degen så att den kan hålla gaser för jäsning.

Strukturen skapas av gluten, ett protein som bildas när andra proteiner i mjölet kombineras med vatten och börjar binda samman.

Proteiner i degen binder sida vid sida och ände till ände, och knådning hjälper till att orientera glutenkedjorna i ordnade mönster.

Det hjälper också till att lufta degen när den viks, vilket fångar luftfickor som sedan komprimeras och delas upp i ännu mindre men fler luftfickor.

 

Vilka degar är svåra att knåda utan en degblandare?

Särskilt styva degar, som bagels och kex, kan vara svårare att knåda utan en degblandare. Vissa pastarecept kräver också en degblandare, men de kan ofta anpassas till en matberedare.

Recept som kräver tillsats av ingredienser, såsom vatten, salt och smör, efter en initial blandning kan vara knepiga utan en degblandare, eftersom du arbetar med en deg som redan har börjat utvecklas.

Även om vissa degar kan vara mer utmanande att hantera utan en degblandare, finns det fortfarande möjligheter att baka läckert bröd.

Att förstå syftet med knådningen och att vara medveten om vilka degar som kan vara mer komplexa utan degblandare är nyckeln.

Kom ihåg att människor har bakat alla typer av bröd i århundraden före mixerns tid. Så, var inte rädd för att utforska och prova på olika sätt att knåda ditt bröd för att skapa de perfekta resultaten utan en degblandare.

Se vårt utbud på köksassistenter.