Bordsskärmar gör att många får plats i samma rum

Ska du ha bordsskärm eller skärmvägg på jobbet? Med en bordskärm får du avskärmning för ditt skrivbord. Det här kan vara viktigt av flera skäl. För att en arbetsplats ska upplevas som samlad och privat behövs det någon form av avskärmning. Det är av samma skäl som man kan välja att inreda kontor med skärmväggar.

Skillnaden mellan en skärmvägg och en bordskärm är höjden och hur man installerar skärmen. För att komma fram till vilken typ av skärm som kommer att passa bäst för dig måste vi se lite närmre på hur de olika typerna fungerar.

Läs mer: Vad är en skärmvägg och hur väljer du rätt?

EN BORDSKÄRM FÖLJER MED BORDET UPP OCH NER

En bordsskärm fäster du direkt i ditt skrivbord. Skärmen sitter normalt sett på långsidan av bordet bakom din dators skärm. Höjden kan variera lite. Men för det mesta så är höjden precis så att din datorskärm skärmas av.

Det här betyder i praktiken att du får en skrivbordsyta som blir lite mer privat. När folk närmar sig ditt skrivbord kan de förstås se dig och vad du gör. Syftet med bordsskärmar är inte som med en skärmvägg att ge komplett avskildhet.

Men du kommer att få avskärmning som känns. Och den följer med dig upp när du bestämmer dig för att stå upp och jobba vid ett höj- och sänkbart skrivbord. Det här är ju väldigt smidigt. Det betyder ju att du inte måste flytta runt på en golvskärm för att det ska bli rätt när du ändrar bordsskivans höjd.

Dessutom får du fritt flöde för luft under bordet. Det kan vara skönt om arbetsplatsen lätt blir lite varm och du har ett stort behov av luft som fläktar fritt under och omkring bordet.

NÄR DU BEHÖVER ETT KONTOR MITT I KONTORSLANDSKAPET

Bordsskärmar kan fungera fint som datorskärm kontor med många arbetsplatser i samma rum behöver. Här handlar det ju om kontorslandskap där många ska sitta i samma rum men ändå lyckas fokusera på det egna arbetet vid det egna skrivbordet.

När ett kontorslandskap ska skapas så försöker man komma fram till lösningar som leder till arbetsro för varje medarbetare. Här handlar det också om att blockera ljud som kommer från avgränsande arbetsstationer.

Med en skrivbordsskärm som sitter fast på bordet så kommer ljud inte att blockeras lika effektivt som med en skärmvägg. Så enkelt är det. Skärmväggen placeras ju på ett sätt som verkligen fungerar avskärmande för hela skrivbordet.

Man kan till och med bygga som ett litet rum i rummet genom att placera flera skärmväggar omkring skrivbordet. Då blir det verkligen lugnt och tyst trots att skrivbordet är ett av flera på ett kontorslandskap.

Avskärmning skrivbord blir lugnare arbetsplats av bör vara lite högre. Men det ska förstås sägas att en vanlig lägre bordsskärm har liknande funktion. Den räcker inte hela vägen men är helt klart bättre än ingenting.

En avskärmningsvägg som placeras på ett kontorslandskap är ju också till för att minska insyn. Vi behöver uppleva att du har en privat plats att jobba på. En bordsskärm ger lite av denna känsla men aldrig på ett så effektivt sätt som en golvskärm gör. Vi kan alltså se att skärmväggar som är högre fungerar bäst både som ljudabsorbenter och för att blockera insynen.

Utan bordsskärmar blir det ej lika privat och högre ljudnivå

Utan skärmar mellan borden blir det inte privata arbetsplatser

EN SKÄRMVÄGG SKAPAR EN VÄGG ÄVEN UNDER BORDET

Att få en vägg under bordet handlar inte bara om att blockera ljud och insyn. Du kan ju vilja placera saker under ditt bord och om det är fri insyn kan det verka rörigt för andra som du delar lokal med. Om vi bortser från behovet av luft som strömmar in fritt under skrivbordet så kan det vara bäst att ha en vägg bakom det.

Väggen verkar på ett avgränsande sätt. Då du använder en hurts för att förvara saker under skrivbordet så minskar risken för att du rullar den för långt och till kollegans arbetsplats när det finns en golvskärm er emellan.

Du kan också placera sladdar och annat mot väggen som står på golvet så att du har ordning och reda på allt som du behöver för ditt skrivbord och ditt arbete på det. Det är ju onekligen så att det känns mer som att sitta i ett eget rum när man har en skärm bakom skrivbordet.

Betänk att den här väggen ger en känsla av stabilitet. Det får du inte på samma sätt med en enklare bordsskärm. Fast om ni bara är två eller tre personer som sitter på samma kontor kan det räcka gott och väl med en avskärmningsvägg som enbart fästs i skrivbordet. Ni kanske till och med föredrar detta för att fritt kunna samtala med varandra under arbetsdagens gång.

AVSKÄRMNINGSVÄGG FÖR ESTETIKENS SKULL

Vi ska inte glömma bort det där med estetik när vi ser på olika lösningar för avskärmningsväggar mellan arbetsplatser. Det är viktigt att din arbetsplats ser städad och snygg ut. Om du har ett hemmakontor i ett rum som även ska användas för andra aktiviteter är detta minst lika viktigt som på det delade professionella kontoret.

En avskärmningsvägg som sitter på själva skrivbordet kommer att avskärma andra från det som finns på ditt bord. Det gör att det hela ser mer ordnat ut. Men om du använder en skärmvägg blir effekten ännu bättre.

Fast det ska sägas att ett rum som inreds med skärmväggar som står på ett stökigt sätt inte ser så trevligt ut. Det kan lätt kännas som att man har byggt en mindre kåkstad i rummet. Det här vill ni förstås undvika.

Det är viktigt att planera för bordsskärmar och skärmväggar på ett korrekt sätt. Man kan inte trycka in hur många golvskärmar på en yta som helst. Om borden står tätt nära varandra kan det vara mycket bättre att välja en bordsskärmslösning. Den kommer att se städad ut och det går ju att välja skärmar som är lite högre för att få bättre avskärmning för varje arbetsplats.

Tänk också på hur bordsskärmarna ser ut. De är ofta beklädda med tyg och då gäller det att färgen på tyget passar in. Mörkare färger är vanliga och de brukar fungera bra. När ni väljer skärmväggar så går det att använda skrivtavlor som dessutom absorberar ljud. De är väldigt moderna och snygga. Det blir också smart att kunna använda golvskärmen för anteckningar och kanske för möten.

Om det kommer att se snyggt ut med bordskärmar eller om ni hellre borde inreda med skärmväggar är en smakfråga. Utrymmet i rummet får betydelse men tänk till och försök att komma fram till vad som kommer att skapa bäst harmoni rent inredningsmässigt.

En bordsskärm kan även fungera som en anslagstavla

En bordsskärm kan också vara en anslagstavla…

BORSSKÄRMAR ÄR LÄTTA ATT HANTERA

Något som talar för bordsskärmar är att de är så enkla att hantera. Om du ska flytta lite på bordet så hänger bordsskärmen som sitter fast i det med. Om du istället har en golvskärm så måste du ju även justera den för att fortsatt få samma typ av avskärmning vid bordet.

Bordsskärmar sitter bra och kräver inte något särskilt underhåll. Om det räcker med den här typen av avskärmning så är det mycket som talar för bordsskärmslösningen. Dessutom kan man ju lätt plocka av och sätta fast på annat bord då det behövs. Det ger en fin flexibilitet.

VAD SKA DU VÄLJA FÖR DIN ARBETSPLATS?

För att komma fram till vad som kommer att passa bäst på din arbetsplats är det viktigt att du är medveten om varför du vill skärma av skrivbord. Om det handlar om att få ordning på insyn, ljusinstrålning såväl som oljud så kan lite större golvskärmar bli det bästa alternativet.

Om det däremot handlar med om att rama in, få viss avskärmning samt ljudabsorbering så är bordsskärmar mycket bra val. Du kan alltid kontakta oss på AZ Design för att diskutera saken. Vi hjälper dig gärna att komma fram till vilken typ av avskärmning du borde välja för din arbetsplats!