Viktigt att välja rätt tillbehör för kök och matsalen

Här kan du läsa om de viktigaste tillbehören för kök och matsal som gör det enklare att bedriva verksamhet som uppskattas av matgästerna.

När restauranginredningen är på plats kan det fortfarande finnas en hel del jobb med tillbehören som behövs för att kök och matsal ska fungera för personal och gäster. Matsalen behöver allt som krävs för att duka och servera och köket är beroende av allt från köksmaskiner till tyger för rengöring och personskydd.

Här är några av de viktigaste tillbehören för kök och matsal. Med god planering kan allting vara på plats inför lanseringen av en ny restaurang!

VACKER DUKNING MED PRAKTISKT PORSLIN

Visst går det att kombinera vackert med praktiskt. I kök och matsal behöver vi duka upp med bestick, skålar, tallrikar, glas och mer som håller och ser fint ut. Det bör finnas en röd tråd mellan de olika delarna.

Det här kan åstadkommas genom att du väljer produkter från samma serie. Sedan går det ju att variera med dukar och servetter för att skapa effekt och få till förändringar.

VIKTIGT FÖR BRA DUKNING ÄR:

  • Rätt storlek på tallrikar och glas
  • God kvalitet så att allting överlever många diskningar
  • Attraktiva former som är enkla att hantera
  • Rätt typ av tallrikar och glas för olika maträtter och dryck

Med god planering ser du till att ha rätt typ av dukning redo då den behövs. Det här kan kräva att du ser över menyn för att inse vad som kommer att behövas. Dessutom är det ju viktigt att ha många exemplar.

Det räcker sällan med ett set för varje bord. När gäster har lämnat och nya kommer kan det ta lite tid innan allting har gått igenom diskmaskinen och torkat redo för en ny omgång. Även om du väljer porslin av hög kvalitet är det ju alltid så att koppar, tallrikar och glas ibland går sönder. Beställ också med tanke på detta.

BESTICK SOM HÅLLER SIG FRÄSCHA

Vackra bestick gör mycket till för dukning på restaurang. Men för att bestick ska vara vackra måste de hålla sig fräscha. De flesta tycker att det är fint med metallbestick och det här är också en variant som är enkel att hantera.

Det går att köpa restaurangbestick som set eller som enskilda knivar, gafflar och skedar. Med en enhetlig design ser man att besticken hör ihop. Det kan vara en fördel att välja besticken med färre inslag av etsning och mönster. Dessa samlar inte på sig smuts och avlagringar och är enklare att putsa upp så att de skiner.

Bestick ska givetvis vara rostfria. De kommer ju att utsättas för vatten på ett sätt som gör att metallen kommer att rosta om den inte har ett bra skydd.

TÄNK PÅ SAKER SOM:

  • Bestickens form. Det ska vara bekvämt att hålla i dem.
  • Tyngden på besticken. Tyngd kan vara positivt men det får inte bli för tungt.
  • Hur vassa knivar är. När det ska serveras rätter som stek är det viktigt med knivar som är väl anpassade för detta.
  • Uppsamling av bestick. Bestickkorgar kan användas både för rengöring av bestick och som naturlig uppsamlingsplats. På en restaurang med buffet är det mycket viktigt att kunna presentera besticken på ett fräscht sätt. Bestickkorgar behövs både i kök och matsal!

EN BAR DÄR MAN TRIVS PÅ BÅDA SIDOR OM BARDISKEN

Baren kan vara som hjärtat i matsalen såväl som på ett hotell eller en pub. Det är runt bardisken vi samlas för att njuta av eller servera drinkar. Det här ställer höga krav både på inredning och tillbehör.

Den som jobbar bakom bardisken behöver enkel hantering av glas och drycker. Det kan innebära att man installerar skenor för glas som plockas ovanifrån. Det behövs också maskiner som är lätta att nå och jobba med.

Det här kan inkludera allt från mixers till underhållningsmaskiner. Den som jobbar bakom baren har ett mångsidigt jobb som ska skötas på en liten yta. Kontakten med gästerna sker över bardisken och servering lika så. Det får inte bli svårt att hitta flasköppnare eller mätmått när en gäst väntar på sin dryck!

Den som sitter eller står vid baren vill ha en bekväm och trygg miljö. Det ska vara enkelt att komma åt tillbehör som servetter och underlägg. Ljussättningen ska också säkra att man som gäst känner sig lugn och trygg.

En bar behöver många olika tillbehör för att kunna fungera bra

KÖK SOM ÄR SMIDIGA ATT JOBBA I

Ett kök kan vara stort och rymligt men ändå sakna viktiga tillbehör. Många gånger uppskattar personalen en väl uttänkt ordning. I köket där kastruller och kittlar har sin plats och det alltid finns en vässad kökskniv är det roligt för mästerkockar att jobba.

Det blir god stämning som sprider sig från kök till matsal! Maten kan förberedas snabbare och med bättre resultat med bästa köksutrustningen på plats. Här är det förstås viktigt att prata med personalen om vad som fattas och vad som kan förbättras.

Det är ju den som jobbar på golvet som har bäst koll på vad som behövs för att kunna ta fram menyn som gästerna väljer från. Med grundutrustning på plats har ni en god start. Sedan kanske det kommer att behövas en viss typ av kantiner och köksmaskin. Då går det att lägga till för att utveckla och förbättra restaurangverksamheten.

TYGER FÖR ALLA TILLFÄLLEN

Tyger är också något som förekommer en hel del i kök och matsal. I köket måste det finnas förkläden såväl som handdukar att torka händer och redskap med. Det gäller att ha gott om dessa för det här kan påverka hygienen på ett positivt sätt.

När det alltid går att ta en ny handduk kan man enkelt slänga den tidigare i tvättkorgen utan att tänka så mycket på det. Ett kök och matsal behöver god hygien i alla lägen. Även skyddande förkläden ska bytas ofta då de inte så sällan används lite som handdukar.

I matsalen kommer det ju att behövas tyger för dukar såväl som för servetter. När det passar med tygservetter är det också viktigt att se på tillbehör som servettringar som gör att dukningen blir elegant och ordnad.

EN TREVLIG OCH FRÄSCH MILJÖ

Både i kök och matsal ska det vara trevligt och fräscht. Tillbehören påverkar känslan men det är förstås också viktigt att hålla rent. Det behövs goda rengöringsredskap såväl som god rutin för användning av dessa.

Golv, restaurangbord, restaurangstolar och andra ytor ska kunna torkas av på ett enkelt sätt utan att man lämnar fula spår. Med smart utrustning blir det lätt för personal att hålla det rent och snyggt i matsalen såväl som i kök.

Glöm inte bort fönster och gardiner. Dessa måste också rengöras så att gäster upplever att det är mysigt att äta i matsalen. Gardinerna kan vara av material som är enkla att hantera och är en form av restauranginredning som är enkel att byta ut för att få lite ny känsla i lokalen. Kanske kan ni jobba med olika färger för olika årstider.

SE ÖVER TILLBEHÖR FÖR KÖK OCH MATSAL MED JÄMNA MELLANRUM

När det finns redskap och tillbehör för kök och matsal fungerar allt som det ska. Men tids nog är det förstås så att det behövs fyllas på med material, bestick och mer. För att inte stå utan kan det vara klokt att ha en rutin för att se över detta.

Det kan vara en lista som hänger på en tydlig plats. Där kan medarbetare fylla i vad som fattas så att en person som har ansvaret för detta kan beställa. Genom att välja en viss typ av design på skålar, tallrikar och bestick blir det lättare att beställa nytt. Det är ju bara att ta samma modell igen för att få det hela att stämma väl överens med det som redan finns på plats.