Att placera bordslampor invid fönstret kan skapa en charmig och inbjudande atmosfär. Men valet av lampa bör anpassas efter bredden på fönsterbrädan. Att undvika att lampan sticker ut över kanten är avgörande. Lampans bredaste del bör inte vara bredare än fönsterbrädan själv. På så vis kan du placera lampan centralt och skapa en harmonisk balans i utrymmet.

Bordslampor kan också användas i kombination med fönsterdekorationer för att skapa en enhetlig design i rummet. Om du har gardiner eller skärmar kan det vara bra att tänka på att inkludera en lampa med liknande färger eller mönster för att sammanfoga rummet. Genom att använda en lampa med dimmer har du dessutom möjlighet att justera ljusstyrkan i rummet beroende på tiden på dygnet och mängden naturligt ljus som strömmar in genom fönstren.

Läs också: Ska man släcka lampor eller inte?

Att välja rätt storlek och form

Förutom stilen ska man ta hänsyn till lampans storlek och form. En för liten lampa kan göra rummet halvmörkt, medan en alltför stor lampa kan dominera och kännas överväldigande.

  • Tänk på höjden på fönsterbrädan eller bordet och rummets storlek när du väljer en bordslampa för placering vid fönstret eller bordet.
  • Lampans form har stor påverkan på hur rummet estetiskt uppfattas. En rund lampa kan mjuka upp skarpa kanter på ett fyrkantigt bord medan en fyrkantig lampa kan ge struktur till ett runt bord.
  • Fundera kring övrig inredning i hemmet. Om lampan ska stå på fönsterbrädan tillsammans med andra inredningsdetaljer, kan det vara trevligt om de passar ihop. Till exempel, om du har vita krukor kan det vara fint att skapa kontrast med en annan färg eller form på bordslampan.

Se vårt urval på belysning.

Att välja rätt glödlampa

När det kommer till att välja vilken typ av lampa, bör du ha i åtanke att ljuset påverkar känslan i rummet. Ett varmt och mjukt ljus kan skapa en härlig och avslappnad stämning, medan ett starkare och kallare ljus kan ge en mer uppiggande och aktiv känsla.

Ta hänsyn till vad rummet används till när du väljer din glödlampa. För fönstret i sovrummet eller vardagsrummet kan det varma och mjuka ljuset passa bäst, medan ett starkare och kallare ljus kanske är mer lämpligt för hemmakontoret eller köket.

Enligt U.S. Department of Energy mäts ljusstyrkan hos en lampa i lumen (lm), i samma artikel förklarar man vad lumen är, hur man jämför ljusstyrkan hos olika lampor och hur man väljer rätt lampa för sina behov.