Ska man släcka lampor eller inte? Du har säkert hört frasen ”släck lampan för att spara ström” kanske har dina föräldrar sagt det varje gång du lämnat badrummet med lampan tänd. Men är det sant att man sparar el genom att släcka? Det finns ju flera bra anledningar till att ha ljuset tänt.

Lampor och belysning generellt har fler än en funktion i hemmet. Självklart är dess uppgift att förse oss med ljus när inte dagsljuset räcker till, eller om det är för mörkt i ett rum för att kunna utföra sina sysslor, läsa en bok, studera, arbeta och så vidare. Men det kan även ha andra funktioner. Exempelvis som trivselbelysning. Lampor och belysning är inte bara praktiskt, det är även en inredningsdetalj och bidrar till hur man upplever atmosfären i hemmet.

Dessutom vill man förmodligen lämna ett par lampor tända när man reser bort. Så att inte eventuella tjuvar slår till när huset står tomt. Så vad ska man göra? Släcka lampor eller inte? Både ja och nej. Har du precis varit på toa och ska ut känns det onödigt att lämna lampan tänd. Men det går att kompromissa.

Läs mer: Olika typer av skrivbordsbelysning för skräddarsydda kontor

Välj LED eller lågenergilampor

En simpel och ganska grundläggande åtgärd för att minska elförbrukningen och för att det inte ska svida i plånboken när man lämnar lampan tänd är, att byta ut all belysning i hemmet till LED- eller lågenergilampor.

Visste du att en 9W LED lampa drar nästan lika mycket energi som en glödlampa på 60W!

Går det åt mer el åt att släcka och tända lampor?

Förmodligen har frågan om att släcka lampor eller inte, sitt ursprung i myten om att det går åt energi när man tänder och släcker lampor. Men det är just en myt, i alla fall i dagens samhälle. Lysrör, LED och lågenergilampor är tillverkade på ett sätt som gör att man kan släcka dem och tända dem hur ofta som helst utan det påverkar energiförbrukningen eller lampans livslängd.

Om du inte använder lampan kan du lika gärna släcka den! Det kommer inte leda till mer energiförbrukning.

Så för att svara på frågan ”ska man släcka lampor eller inte?” Ja! Släck den om du inte använder den.

Källa: https://www.energimyndigheten.se/snabblankar/lattlast/sa-har-kan-du-spara-energi/lampor/

Källa: https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/nio-myter-om-energibesparing