Hur stark lampa i golvlampa? Själva ljuset i våra hem kan verkligen göra eller förstöra stämningen, eller hur? Det spelar ingen roll hur mycket tid och omsorg vi lägger på inredningen – om belysningen inte är rätt, känns det inte riktigt komplett. För mycket starka strålar kan verkligen störa det lugn och den frid som sovrummet borde ge, medan för lite ljus kan göra vissa rum lite svåra att njuta av när kvällen kommer.

Golvlampor är riktiga allt-i-allo och passar i de flesta rum och utrymmen. Men vilken ljusstyrka din golvlampa bör ha beror på hur du faktiskt använder den. Tänk på det här: om din golvlampa ska hjälpa dig med arbete eller läsning, då behöver den lysa upp med lite mer kraft. Å andra sidan, om du använder den för att skapa stämning eller för att liva upp mörka hörn, då kan en svagare belysning vara mer passande.

För att hitta rätt ljusstyrka i golvlampor, bör du prova olika lumen, mellan 200–250 eller 400–500. Exempelvis, en 25 watts glödlampa motsvarar 200–250, medan en 60-watt motsvarar ungefär 700–805 lumen.

Läs även: Vilken lampa ska jag välja?

Vilken typ av golvlampa ger mest ljus?

För ett mörkt rum utan mycket naturligt ljus, som till exempel rum utan fönster, är LED-lampor ett bra val. De är inte bara snåla på energi, utan kan också producera mycket kraftfullt ljus jämfört med vanliga glödlampor.

En golvlampa är avsedd att lysa upp en specifik del av rummet. Om du inte planerar att använda den för att läsa eller för detaljerat arbete, behöver den inte ha en hög ljusstyrka. Prova dig fram för att hitta vad som känns bäst för dig – det kan vara något mellan 200–250 eller 400-500 lumen, med en färgtemperatur från 2500 kelvin upp till cirka 3000 kelvin (källa).

Det handlar om att hitta det ljus som passar just dina behov och skapar den rätta atmosfären i ditt rum. En färgtemperatur på cirka 2500 Kelvin ger ett varmt och mjukt gyllene ljus, medan cirka 3000 Kelvin ger en något kallare, men fortfarande varm nyans.

Jämförelse mellan glödlampor (Watt) och moderna lampor (Lumen):

    • 15 watt glödlampa motsvarar ungefär 120-135 lumen i halogen-, lågenergi- eller LED-lampa.
    • 25 watt glödlampa motsvarar cirka 220-250 lumen.
    • 40 watt glödlampa motsvarar ungefär 410-470 lumen.
    • 60 watt glödlampa motsvarar cirka 700-805 lumen.

Att välja rätt belysning för ditt hem kan vara en utmaning, men att förstå hur lumen fungerar kan göra det enklare. Lumen är ett mått på den totala mängden ljus som en lampa avger, och det är ett viktigare mått för att jämföra ljusstyrkan hos olika lampor än watt. Enligt U.S. Department of Energy kan en 60-watts glödlampa ge 800 lumen, medan en 13-watts LED-lampa kan ge samma mängd ljus. Det innebär att LED-lampor kan vara betydligt mer energieffektiva än glödlampor. Genom att välja lampor med högt lumenantal och låg watt kan du spara pengar på din elräkning och minska din miljöpåverkan.