Belysning till arbetsplats

Bra belysning på jobbet är ett måste. Det spelar ingen roll om du sitter och jobbar hemma eller om du har ett eget rum eller skrivbordsplats på ett större kontor. När du väl slår dig ner för att jobba på datorn, gå igenom papper eller kanske genomföra ett möte med kunder så är belysningen något som påverkar hur du mår och hur du upplever din arbetssituation.

Faktum är att god belysning kan stimulera till ökad produktivitet. Om du tvärtom har dålig belysning så kan det leda till:

  • Mindre energi
  • Sämre humör
  • Trötta ögon
  • Huvudvärk

Det här är punkter vi inte vill ha på en arbetsplats så låt oss ta en till på hur du med rätt tänk kan välja en bra skrivbordslampa och fatta rätt beslut för övrig belysning på din arbetsplats.

5 SMARTA TIPS FÖR BELYSNING SOM GÖR EN BÄTTRE ARBETSPLATS

  1. Direkt ljus ovanifrån bör undvikas

Det kan verka smidigt och enkelt att ha stora lampor i taket men om detta är den enda belysningen på arbetsplatsen är det inte så smart. Det är bättre att ha lite olika källor för belysning.

Ponera hur du kan jobba med olika riktningar och med lampskärmar. En lampa som står på golvet skickar ljus mot väggar och tak. Ljuset sprids sedan vidare på ett mjukt sätt. Målet är att rikta och justera ljuset för att undvika situationer där man blir bländad av direkt ljus samt slipper skuggor från lampor som finns rakt ovanför.

  1. Ordna med belysning för olika uppgifter

Det är också klokt att se på hur du kan använda belysning för olika uppgifter. När du ska jobba på datorn så är det bra att ha en lampa för skrivbord som fungerar fint mot skärm såväl som mot bordet då du sitter med pappersarbete.

När det går att rikta och dimma en skrivbordslampa så kan den användas på ett genomtänkt sätt. Samtidigt kan det vara bra med flera lampor på samma skrivbord. Ett större arbetsbord kan ju ha olika områden som används för olika uppgifter. Varje del av bordet kan behöva sin egen lampa eller en lampa som går att flytta runt.

  1. Få bort skuggor och bländande ljus

Ta en titt på om du har skuggor över din arbetsplats och skärm. Om det finns en stark ljuskälla alldeles bakom dig kan det vara något att justera. Ett fönster behöver gardiner eller persienner. En kollegas lampa kan blockeras med en golvskärm som du ställer bakom dig.

Alternativt kan kollegan ha en bordsskärm som följer med ett höj- och sänkbart skrivbord upp och ner för att alltid blockera skrivbordslampans ljus på baksidan av bordet. Betänk också hur din egen kropp kan skapa skuggor.

Om du är högerhänt så kan en lampa som står till höger om dig på bordet leda till skuggor över det papper som du skriver på. Starka ljussken kan göra detta ännu mer markant och kan förstås också verka bländande på din skärm.

  1. Dekorativt ljus är inte så dumt

Ett skåp med produkter kan ha mjuka spotlights som drar uppmärksamheten till innehållet. Med dekorativ belysning skapar man en fin stämning på arbetsplatsen. Det kan ju vara en ljusslinga som hängs upp runt fönstret under vintermånader såväl som ljus med färg för att skapa effekt.

  1. Naturligt ljus är viktigt

Om det går att dra nytta av naturligt ljus så är det verkligen smart att göra det. Utöver bra lampor på kontoret så är det inte så dumt att släppa in solljus via fönster. Här är det viktigt att motverka den bländande effekt som starkt solljus kan ha med rätt placering av kontorsmöbler.

Om du har ditt arbetsbord så att det vetter mot norr eller söder så kommer solljus från fönster aldrig att skapa skuggor på ditt bord. Det går ju som sagt också att använda persienner för att justera det naturliga ljuset under dagen så att det aldrig blir för starkt eller bländande.

SUMMERING

För att få en trevligare arbetsplats där du ser ordentligt och mår bra bör du se till att ha skrivbordsbelysning och annan belysning som fungerar på rätt sätt. Dessutom är det smart att använda naturligt ljus från fönster då det blir möjligt.

Källa: https://www.av.se/inomhusmiljo/ljus-och-belysning/belysning-pa-kontor/