En fråga som vi ofta ställs inför är vilka typer av vinglas som är mest lämpliga att använda. Det koncisa svaret är att en välkomponerad uppsättning glas bör inkludera minst fyra olika varianter:

  • Vinglas anpassade för rött vin
  • Glas avsedda för vitt vin
  • Speciella glas för mousserande vin eller champagne
  • Vinglas lämpliga för dessertvin eller som passar för aperitifer och mingel

Se vårt utbud på glas, champangeglas, vinglas, ölglas m.m

Så många vinglas behöver du i hemmet

För de flesta familjer är det praktiskt att investera i en uppsättning av åtta glas för vatten, vin och andra cocktails. Denna mängd är oftast tillräcklig för dagligt bruk och mindre sociala tillställningar. För den som ofta agerar som värd eller värdinna kan det vara klokt att satsa på åtta vinglas och ytterligare åtta glas för vatten eller cocktails, för att vara redo för olika tillfällen och sällskap.

Så många vinglas behöver du i en restaurang

Om du driver eller planerar att öppna en restaurang är det av stor vikt att ha kunskap om hur många glas du behöver för att säkerställa en smidig verksamhet. Att ha för få glas kan leda till ständiga problem.

Valet av glas för din restaurang beror direkt på vilka drycker du serverar. Varje dryck på menyn bör presenteras i ett lämpligt glas. Varma drycker som kaffe och te serveras i koppar eller muggar, medan kalla drycker som juice och kalla brygder bäst serveras i highballglas, dryckesglas och liknande.

När det kommer till antalet glas du behöver, är en grundläggande riktlinje att räkna med 150 % av din sittkapacitet. Det är dock viktigt att komma ihåg att olika glas har olika krav och användningsfrekvens, vilket kan göra beräkningarna något mer komplexa.

Läs även: Vilket glas till vilken dryck?

Kul kuriosa om vinglasets form och påverkan

I en studie från Tokyo Medical and Dental University utforskade Kohji Mitsubayashi och hans forskarteam hur formen på ett glas påverkar vinets olika beståndsdelar. En särskild inriktning låg på hur alkoholen påverkades av glasets form, vilket är intressant eftersom interaktionen mellan alkoholen och vinets aromer är avgörande för den smakupplevelse vi förknippar med vinet.

Utan att gå in i detaljerna i hela studien kan vi sammanfatta att Mitsubayashi och hans team kunde påvisa varför formen på ett vinglas föredras jämfört med ett glas med raka väggar. Resultaten indikerade att alkoholmolekylerna hade en tendens att röra sig utåt, mot glasets väggar.

Se resultatet från studien här.