Att frysa är ett smart sätt att förvara mat på. Det hjälper dig att spara pengar genom att du kan planera i förväg och minska mängden mat som du kastar genom att frysa in den innan den blir dålig.

När maten är ordentligt fryst är den säker att äta under en obestämd tid, även om smak och konsistens kan försämras med tiden. Oavsett om du har en fryslåda eller en upprättstående frys, är principerna för effektiv frysning desamma.

Se våra restaurangmaskiner.

Men vilken är rätt förvaringstid och temperatur för livsmedel i din frys?

Förvaringstiderna för frysta livsmedel varierar beroende på typ av mat och vilken typ av frys du använder. Du bör kontrollera märkningen och läsa instruktionerna på förpackade frysta livsmedel för att bestämma hur länge de kan förvaras i din frys.

Kom ihåg att frysar bör hållas vid en temperatur på -18°C för att maten ska hålla sig bäst. Dessutom säger Livsmedelsverket att färsk mat bör frysas inom två timmar efter tillagning för att undvika bakterietillväxt.

Mat typ och hur länge du kan ha dem i frysen

Rekommenderade frystidsramar (om din frys körs vid -18C)

  • Obehandlad kött (stekar, biffar, kotletter etc) – 4-12 månader
  • Obehandlad köttfärs – 3-4 månader
  • Kokt kött – 2-3 månader
  • Saltade kött (skinka & bacon) – 1-2 månader
  • Obehandlad fågel (kyckling, kalkon etc) – 9-12 månader
  • Kokt fågel – 4 månader
  • Fisk – rå och kokt – 2-4 månader
  • Färdiga rätter (t.ex. lasagne, pizza, köttfärspaj) – 3-4 månader
  • Soppor, grytor och gratänger – 2-3 månader
  • Mjölk – Upp till 1 månad
  • Smör – Upp till 3 månader
  • Riven ost – Upp till 4 månader
  • Grönsaker – Upp till 12 månader
  • Frukt – Upp till 6 månader
  • Tårtor och bakverk utan glasyr – 6-8 månader
  • Bröd – Upp till 3 månader
  • Rå pajdeg – 6 månader

Lästips: Hur lång tid tar det för frysen att bli kall efter avfrostning?