Hur ställa in kontorsstol? En kontorsstol kan kosta allt från några tusenlappar till tiotusentals kronor, men priset spelar ingen roll om den inte är rätt inställd för din kropp och ditt arbete. Att ta sig tid att anpassa höjden, sittdjupet, armstöden och ryggstödet på din stol är avgörande för att undvika obehag och skador på lång sikt.

Att hitta rätt inställningar kan dock vara en utmaning om du inte vet hur man gör det. Det första steget är att hitta bruksanvisningen för din stol. När du har detta till hands, kan du följa enkla steg för att justera din stol för optimal ergonomi och komfort.

Så hur ska du ställa in din kontorsstol?

Justera höjden – När du justerar höjden på din stol, se till att dina fötter är platta på golvet och dina ben bildar en 90-graders vinkel. Knäna bör vara i linje med eller något lägre än dina höfter. Om du känner något tryck i området runt din rumpa, öka höjden på stolen. Om du känner tryck på framsidan av benen, sänk stolen något.

Justera sittdjupet – Om din stol har justerbart sittdjup, se till att du justerar det så att du sitter i rätt position i förhållande till ryggstödet. Justera sittdjupet genom att skjuta stolen framåt eller bakåt, så att avståndet mellan sitsen och dina vadben passar din knuten näve.

Justera armstöden – Justera höjden på armstöden så att de är i armbågshöjd med dina axlar avslappnade och dina armar i 90-graders vinkel. Om armstöden är för höga tvingar de dig att rycka på axlarna, och om de är för låga tvingar de dig att arbeta i en slarvig position.

Justera lutningen – Att luta sig tillbaka i stolen är en viktig del för att lindra belastningar på ryggraden. Justera lutningen på stolen så att du sitter bekvämt och luta dig bakåt så långt du vill och lås den på plats. Om du har möjlighet, justera spänningen på lutningsmekanismen så att du kan luta dig bekvämt utan att använda för mycket kraft.