Hur mycket är ett glas vin? Att definiera vad som utgör ett ’glas vin’ kan vara föremål för diskussion och variation. Mängden vin som serveras varierar ofta mellan olika länder, restauranger och kulturer. För att ge dig en tydligare bild av vad som är vanligt och hur du kan förvänta dig att vin serveras, ska vi utforska de olika standarderna och faktorerna som påverkar detta.

Se vårt utbud på vinglas

Hur mycket får man ut på en flaska vin?

En vanlig flaska vin innehåller vanligtvis 750 ml vin, vissa innehåller 1000 ml. Men den vanligaste mängden på Systembolaget är 750 ml, medan ett standardglas vin vanligen är beräknat till 125–150 ml.

Det betyder att en flaska vin vanligtvis räcker till cirka 5-6 glas. Om du serverar mousserande vin, brukar man hälla upp något mindre i glasen, och en flaska mousserande brukar räcka till ungefär 7 glas.

Många vinboxar rymmer 3 liter, vilket motsvarar innehållet i 4 flaskor vin. Det betyder att du kan förvänta dig att en vinbox generellt sett räcker till omkring 20-24 glas vin för dina gäster. Idag finns det även mindre vinboxar tillgängliga. Om du köper en 2 liters box räcker den istället till 16 glas, och om du hittar en 1,5 liters box blir det istället 12 glas.

Läs också: Hur dukar man glas?

Hur mycket är ett glas vin på restauranger?

Hur många centiliter som utgör ett glas kan variera mellan olika restauranger. Många tenderar att servera ungefär femton centiliter, vilket innebär att man får ut fem glas ur en flaska. Ibland kan det vara mer generöst, men det kan också vara mindre. Det mest pålitliga sättet är att fråga om mängden i ett glas vin på just den restaurangen där du är. Det är dock inte acceptabelt att få olika mängder vin när man beställer per glas, och om detta inträffar bör det uppmärksammas direkt för personalen.