För närvarande är det trendigt att restaurera möbler, särskilt de som är tillverkade av ädla träslag eller andra högkvalitativa material som kanske är svåra att hitta i vanliga möbelbutiker. Att renovera och lackera stolar, bord och andra träbaserade möbler är inte särskilt komplicerat, men det tar tid och kräver noggrant arbete samt en dos tålamod för att uppnå ett tillfredsställande resultat.

Utrustning och material om du ska lacka bord och stolar

För att uppnå ett utmärkt resultat är det nödvändigt att ha tillgång till korrekt material och rätt utrustning för målningsarbetet, vilket säkerställer noggrannhet och hög kvalitet i utförandet.

Utrustning och material som krävs inkluderar:

 • Målartvätt
 • Maskeringstejp
 • Täckplast
 • Trasor
 • Skruvmejsel för eventuell demontering av beslag, lås och handtag
 • Slipkloss
 • Sandpapper av både grövre och finare kornstorlekar
 • Lackpensel
 • Arbets-handskar för att skydda händerna mot bets och lack
 • Bets
 • Lackfärg

Arbetsprocess när man lackar ett bord

För att uppnå ett bra resultat när du ska lacka ett bord, är det nödvändigt att börja med ett gediget förarbete. Precis som vid målning av inre dörrar, skåpluckor eller lister, behöver du en jämn och välpreparerad yta för att säkerställa ett tillfredsställande slutresultat vid lackningen av ditt bord.

Ojämnheter och skarvar blir synliga genom bets och lack, särskilt om du använder en blank lack som får ljuset att reflektera i skarvarna. Detta kan ge intrycket av slarvigt utfört arbete.

Förarbete:

 1. Placera bordet på täckplast i det utrymme där du ska arbeta.
 2. Ta bort eventuella beslag, lås och handtag. De beslag som inte går att ta bort samt gångjärn kan täckas med maskeringstejp.
 3. Tvätta bordet med målartvätt och en svamp. Torka därefter bordet med en torr trasa.
 4. För att träet ska vara helt fritt från gammal lack, måste du ta bort all befintlig lack när du ska betsa och lacka bordet. Använd en slipkloss och slipa bordet, börja med ett grövre sandpapper och fortsätt sedan med ett finare. Använd en fuktig trasa och torka bort slipdammet.
 5. Om bordet har hål, repor, sprickor eller ojämnheter, måste du spackla det så att ytan blir jämn och fin. Här används inte samma typ av spackel som för väggar, utan istället behövs ett snabbtorkande träspackel eller spackel som matchar träets färg.
 6. När spacklet har torkat helt, bör du återigen slipa bordet för att säkerställa en helt plan och jämn yta. Torka sedan av bordet med en fuktig trasa för att bli av med allt slipdamm.

Betsa och lacka ditt bord

 1. När ditt bord är ordentligt torrt och fritt från damm, kan du påbörja betsningsprocessen. Vid användning av vattenbaserad bets är det av vikt att arbeta snabbt för att undvika färgvariationer. Du kan applicera betsen med en pensel och därefter jämna ut överflödig bets med hjälp av en torr trasa.
 2. För en djupare nyans kan det vara nödvändigt att betsa bordet en andra gång. Se till att låta betsen torka i minst 3 timmar mellan varje strykning.
 3. För att uppnå en slitstark yta, behöver du sedan lacka bordet. Det rekommenderas att utföra minst 2-3 strykningar med lackfärg. Efter varje strykning ska bordet torka fullständigt och därefter slipas med ett fint sandpapper innan nästa lager lackfärg appliceras.
 4. Låt bordet torka helt innan den sista strykningen med lackfärg, och montera sedan tillbaka eventuella beslag, handtag och gångjärn.

Källa.