Hur dukar man glas? Att arrangera en middagsbjudning är en rolig och trevlig möjlighet att samla nära och kära för en gemensam måltid. När det kommer till att placera glas och koppar på bordet, särskilt med tanke på de olika drycker och dryckesbehållare som finns, kan det vara knepigt att veta hur man går tillväga. Men genom att följa några enkla riktlinjer för dukningen kan du enkelt skapa en vackert ordnad bordsplacering som gör dina gäster både nöjda och mätta.

Under själva måltiden används glasen från höger till vänster, en praxis som du sannolikt har stött på på restauranger. Det innebär att vattenglaset placeras längst till höger, medan dessertglaset finns längst till vänster. Dessa kan ordnas i en rak linje eller följa en halvcirkulär formation för en estetiskt tilltalande dukning.

Läs också vår artikel om hur man dukar bord.

Man dukar glas från höger till vänster

På höger sida av tallriken placeras vattenglaset, ibland även kallat selterglas. Därefter arrangeras vinglasen för de olika rätterna som serveras. För er middag kommer detta att se ut så här från höger till vänster: vattenglas, starkvinsglas för soppan, vinglas för fisken, rödvinsglas för köttet, portvinsglas för osten, och slutligen, längst ut till vänster, kanske ett champagneglas för desserten (se mer).

Hur många glas per flaska?

Det är alltid praktiskt att veta hur många glas man kan förvänta sig att få ut ur en flaska, särskilt när man planerar för större tillställningar. Här är några riktlinjer för att hjälpa dig bättre förstå förhållandet mellan flaskor och antal serveringar i olika dryckeskategorier.

Champagne och mousserande vin: När du vill välkomna dina gäster med något bubbligt och uppfriskande, så går det oftast sju glas i en standardflaska champagne eller mousserande vin. Det här är den perfekta drycken för festliga ögonblick och speciella tillfällen.

Starkvin och Avec: För dem som föredrar en skvätt starkare dryck efter måltiden finns starkvin. En flaska starkvin räcker vanligtvis till minst tolv små glas.

Sprit: När det kommer till spritdrycker som whisky, vodka eller rom, räcker en standardflaska på 75 centiliter oftast till cirka tjugo drinkar. Det innebär att du har en hel del skapande utrymme för att blanda de perfekta cocktailsen eller servera klassiska drinkar.

Kaffe: Om du planerar för en kopp kaffe till efterrätt eller som en energiboost under din tillställning, så är det praktiskt att veta att ett paket med bryggkaffe (500 gram) räcker till cirka 45-50 koppar.