Hur rengör man porslin? Av och till kan det hända att metallerna på besticken kan orsaka tunna, svarta eller mörka linjer på tallriken. Olika tallriksmaterial har olika benägenhet att få repor, och det blir oftast mer synligt på porslin av flintgods eller fältspatsporslin. Det finns dock åtgärder du kan vidta för att förebygga uppkomsten av sådana märken eller för att ta bort dem i efterhand.

Hur rengör man sitt porslin på enklaste sätt?

Följ dessa steg för att ta hand om ditt porslin: Börja alltid tvätta porslinet med milda rengöringsmedel när du rengör. Använd varmt vatten och ett milt diskmedel, som till exempel Häxan. Detta hjälper till att förebygga fläckar och håller ditt porslin glänsande och som nytt.

Om ditt vanliga sätt att rengöra porslinet inte fungerar, kan du prova att blötlägga det i en blandning av vatten och diskmedel. Låt porslinet vara nedsänkt i blandningen i några timmar. Om fläckarna är svårare att ta bort, kan du förlänga blötläggningstiden.

Kom ihåg att börja med varmt vatten och milt diskmedel som första åtgärd. Om dessa  lösningar inte fungerar, kan du prova med tuffare rengöringsmetoder.

Förhindra uppkomsten av märken på tallriken

För att minska risken för märken på tallriken kan du använda spolglans i diskmaskinen. Detta gör tallrikarna mindre känsliga. Om du inte har hårt vatten bör du undvika att använda salt i diskmaskinen. Kontrollera även att diskmaskinstabletten inte innehåller salt.

Ta bort märken från tallriken

Om det redan finns streck på porslinet kan de faktiskt avlägsnas. Använd hällrengöringsspray eller -kräm, alternativt citronsyra blandad med lite vatten. Gnugga ordentligt med en mjuk svamp och diskmedel. Skölj sedan porslinet noggrant innan du använder det igen.

Så får du bort envisa fläckar med husmorsknep

  • Blanda tre delar bikarbonat med en del vatten för att göra en pasta.
  • Applicera pastan på fläckarna på porslinet och gnugga försiktigt med fingret eller en svamp.
  • Skölj av porslinet och upprepa processen vid behov.
  • Använd bomullsduk istället för en svamp om du föredrar det.

Besök Southern Living för att upptäcka de bästa metoderna för att ta bort fläckar från porslin.