En kyldisk är en köksapparat som används för att förvara livsmedel vid en låg temperatur för att bevara deras färskhet och kvalitet. Den används främst för att visa och hålla färska livsmedel såsom kött, fisk, mejeriprodukter och färsk frukt och grönsaker.

Hur väljer man kyldisk för restauranger?

Det är viktigt att veta hur du väljer rätt kylskåp för ditt företag för att optimera både kostnader och effektivitet. En kyldisk är oumbärlig för restauranger och livsmedelsbutiker eftersom den hjälper till att förlänga hållbarheten för känsliga livsmedel och håller dem säkra för konsumtion. Men vad ska man egentligen tänka på när man står inför detta beslut?

  1. Storlek och kapacitet: Det är viktigt att hitta en kyldisk som passar både utrymmet och behoven, så att den kan rymma alla livsmedel som behöver förvaras.
  2. Temperaturkontroll och effektivitet: En bra kyldisk bör kunna hålla en jämn temperatur för att säkerställa att maten förblir fräsch hela dagen. Att välja en modell med effektiv kylteknik är nyckeln för bästa resultat.
  3. Design: Eftersom kyldisken är en synlig del av restaurangens atmosfär är det betydelsefullt att den passar in med inredningen och tilltalar kunderna. Att välja en modell som passar väl ihop med restaurangens stil är avgörande.
  4. Kvalitet och hållbarhet: Det är klokt att investera i en kyldisk av hög kvalitet, tillverkad av hållbara material, för långsiktig prestanda och hållbarhet. Att satsa på en pålitlig modell är ett smart drag för att säkra långsiktig användning.

Vad ska man inte ha i kylen?

Även om kyldisken är oumbärlig för att hålla många livsmedel färska och säkra, finns det vissa livsmedel som inte bör förvaras i kylen. Att förvara maten på rätt sätt är avgörande för att minska matsvinnet. Läs Livsmedelsverkets tips för förvaring av mat för att lära dig mer.

  1. Tomater: Tomater förlorar sin smak och textur när de förvaras i kylen. Det är bäst att förvara dem i rumstemperatur för att behålla deras naturliga smak.
  2. Potatis: Potatis bör förvaras på en sval, mörk plats, men inte i kylen. För kall förvaring kan göra att stärkelsen i potatisen omvandlas till socker, vilket påverkar smaken och konsistensen.
  3. Heta såser: Heta såser och chiliprodukter behöver inte kylförvaras eftersom det höga innehållet av kryddor och ättika gör dem självpreserverande.

Genom att vara medveten om vilka livsmedel som inte bör förvaras i kylen kan restaurangägare och kockar optimera användningen av sin kyldisk och säkerställa att livsmedlen förvaras på bästa möjliga sätt för att bevara deras kvalitet och smak.

Lästips: Hur kallt ska det vara i ett kylskåp?