Det finns en mängd olika ölglas, och precis som det fantastiska ölet självt är varje glasstorlek, stil eller form skapad för att passa antingen ölets specifika karaktär eller den specifika personen som dricker ölet. Om du tror att formerna inte spelar någon roll har du helt fel. Utforska vår guide till ölglas och upptäck hur valet av glas kan påverka din ölupplevelse på ett meningsfullt sätt (källa).

Läs också: Vilket glas till vilken dryck?

Pintglas

Det traditionella brittiska glaset fick sin popularitet efter andra världskriget. Den karakteristiska bubblan på glaset fungerar som ett skydd för glaskanten, vilket minskar risken för skador. Dessutom gör bubblan glaset lättare att hålla, stapla och förhindrar att de fastnar ihop.

Pintglaset är särskilt lämpat för brittiska ölstilar såsom pale ale, brown ale, bitter, mild och torra sorter av stout.

Sejdel

En sejdel kan variera i storlek från en halvliter till en liter och tillverkas av tjockt glas, främst för att hålla ölen kyld under en längre tid. Dess handtag ger en stadig grepp, och dess form underlättar skapandet av ett imponerande skum. För närvarande är sejdeln främst använd för lageröl från Tyskland och Tjeckien. Tidigare var sejdeln vanlig i England, men nu är pintglaset mer populärt där.

Tekupokal

TEKU ölpokal, även känd som ”Tekupokalen”, anses av många vara det officiella ölprovarglaset. Kupans koniska form fokuserar aromerna, och genom att hålla i glasets stjälk undviks uppvärmning av drycken genom kroppstemperaturen.

Veteölglas

Detta glas används för veteölsstilar och har sitt ursprung i Tyskland, där det även kallas för ”vase”. Det är högt med en smalare botten och bredare topp. Det smala och höga glaset underlättar för aromer och skum att samlas i toppen, vilket är särskilt användbart eftersom veteöl tenderar att skumma mycket vid upphällning

Pilsnerglas

Det tulpanformade glaset är mycket vanligt idag och används främst för ljusa lager, särskilt tysk pilsner. Genom att hålla i foten bibehålls ölens kyla längre. Den rundade kupan med en smalare topp främjar en mer intensiv doft för humlearomatiska ölsorter.

Se alla våra glas