När skall man välja en vägghylla eller en vanlig hylla

Vägghylla eller vanlig hylla? Hyllor måste finnas på kontoret. De är en mycket viktig avlastningsplats både för individuella arbetsplatser och för gemensamma utrymmen. Men ska ni välja vägghylla eller vanliga hyllor som går hela vägen från golvet och upp mot taket?

Vi tar en titt på fördelar och nackdelar med vägghyllor samt hur vanliga golvhyllor mäter sig med konstruktionen som man hänger på en vägg.

SKILLNADEN MELLAN VÄGGHYLLA OCH HYLLA

Det kan verka lite förvirrande. En vanlig hylla kommer ju också att stå mot väggen. Men när vi talar om vägghylla så menas hyllan som man monterar på en vägg. Den kan ha en eller flera våningar men kommer alltid att hängas upp.

Det här betyder att vägghyllan inte, liksom andra hyllor, står på golvet. Frånsett detta kan vägghyllan ha precis samma djup och längd som golvhyllan har.

FÖRDELAR MED VÄGGHYLLAN

När du har ett mycket litet kontorsutrymme och satsar mer på ett större skrivbord så kanske det inte finns så mycket plats över till hyllor på golvet. Då är det förstås supersmart med en vägghylla som hänger på väggen.

NÅGRA ANDRA FÖRDELAR ATT BEAKTA ÄR:

  • Du får mer fritt utrymme på golvet under hyllan. Det betyder att du kan se på kontorsstolar som tar lite mer plats.
  • Det kan se bra ut när det du förvarar i hyllan kommer upp i höjd. Väggen under vägghyllan förblir fri och det bidrar med fin estetik.
  • En vägghylla kan också göra det lättare att se vad som finns på hyllan. Detta syns från alla delar av rummet.
  • Golvet under hyllan kan hållas fritt. Det gör det lättare att hålla rent samtidigt som du får en luftigare känsla.
  • En vägghylla kan löpa längsmed hela väggen vilket kan se inspirerande ut.

NACKDELAR MED VÄGGHYLLA

Det är förstås inte bara guld och gröna skogar med vägghyllor. Här är några nackdelar att beakta.

  • Precis som att det är en fördel att du kan sitta under en vägghylla som är monterad på väggen så är det en nackdel att du inte kan ställa dig upp. Med ett höj- och sänkbart skrivbord blir det ju knas när du måste huka dig under hyllan.
  • Det kan finnas begränsningar för hur mycket du får plats med på en vägghylla. Om det är en mindre hylla i två plan kanske den inte räcker till för allt du behöver ha inom räckhåll vid din arbetsplats.
  • En vägghylla som ska användas för tyngre föremål måste installeras på rätt sätt. Det här är något som ska göras av en person som förstår sig på monteringen. Om det känns för svårt för dig och det inte finns en vaktmästare som gör jobbet kan golvhyllan vara att föredra.
  • Vägghyllor som hänger för lågt och långt in i rummet kan ses som hinder då folk riskerar att gå in i dem och slå i huvudet.
  • När vägghyllan hänger för långt upp kan det vara svårt att komma åt det som finns i den. Då kanske det behövs en pall eller en stege för att komma åt. Det är ju knappast en bra lösning för ett mindre rum.

VILKEN HYLLA ÄR BÄST?

Det är svårt att säga att en hylla skulle vara bättre än en annan. En vägghylla har ju som sagt flera fina fördelar men så även golvhyllan. Det blir till att fundera på vad som kommer att bli bäst för dig i det rum där du behöver förvaringen.

Betänk att du kanske kan klara dig fint med en enklare golvhylla om du har ett smart system för förvaring. Det är ganska vanligt att hyllor på kontor belamras med sådant som egentligen inte måste stå framme.

Rent allmänt kan vi dock säga att vägghyllan är bäst när du inte har plats för en golvhylla. Golvhyllan är bäst då du behöver mer utrymme och ändå inte kommer att kunna sitta och stå under en vägghylla.

En golvhylla klarar extra mycket vikt på hyllplanen

En golvhylla kan ha många hyllplan

VILKEN HYLLA SKA DU VÄLJA TILL DITT KONTOR?

För att komma fram till vilken typ av hylla som kommer att passa bäst på din arbetsplats måste du alltså måtta lite. Ta reda på hur mycket plats du har för en golvhylla innan du beställer den. Räkna också lite på hur många hyllplan du har behov av.

Om du inser att det är för snålt om plats på golvet så får du istället ta en titt på väggen och hur enkelt eller svårt det kommer att vara att hänga upp en vägghylla. Det är ju otroligt viktigt att den där hyllan hänger som den ska. Speciellt om du ska ställa tunga saker på den.

Det är sant att vägghyllan tar mindre plats på så vis att den inte måste stå på golvet. Men den tar av rymden i rummet. Det är viktigt att beakta då du ska välja. Måtta upp och se hur långt det kommer att vara mellan ditt bord, din stol och hyllan. Både i bredd och i höjd.

När du är säker på att en viss typ av hylla kommer att passa in och få plats i rummet är det dags att beställa och då ska du också fundera lite på stil och design…

VIKTIGT MED VACKER DESIGN OCH GOD KVALITET

Vacker design är verkligen viktigt på en arbetsplats. Du vill ju inte sitta och jobba i en djungel av olika färger och stil. Även om du redan nu har kontorsmöbler som du är nöjd med så kan det ju bli ännu finare i rummet med en ny vägghylla eller golvhylla.

Det du bör tänka på är färg och stil. Det är inte så svårt att matcha en ny hylla med de möbler som du redan har. Kontorsdesign följer vissa kända koncept så det är inte så att du måste köpa vägghylla från samma märke som du köpt skrivbord och hurtsar.

Hög kvalitet är förstås också något att tänka på. Du bör ju kunna använda hyllan så länge som du har behov av den. Kanske får den komma med då du flyttar din arbetsplats. Då ska det vara enkelt att montera ner utan att strukturen förstörs.

Kvalitet kan påverkas av installation. Särskilt om du väljer en vägghylla. Var noga med att installera på rätt sätt så att hyllan inte blir sned, förlorar sin form eller åker i golvet. Det här är sådant som inte bara kan leda till fula märken och skador men som också kan innebär att du måste köpa nya hyllor.

VAD BLIR BILLIGAST?

En mindre vägghylla kan förstås vara ett billigare alternativ. Om det här fungerar för dig så har du sparat pengar på köpet. Men när du ser på priser för hyllor måste du beakta det stöd du får. Om du köper en billig hylla och sedan får ställa pärmar på golvet på grund av platsbrist så har du inte tänkt rätt.

Tänk alltså mer på funktion än pris. Då är chansen större att du kommer att förbli nöjd med ditt köp och se stor användning av din nya hylla.

SUMMERING

Ska du välja vägghylla eller golvhylla? Det är en fråga vars svar beror på hur stor plats du har på din arbetsplats och vad som ska stå i hyllan. Vägghyllan har sina fördelar men också nackdelar som är viktiga att tänka på.

Det bästa är om du kan måtta upp och se vad som kan tänkas fungera bäst på ditt kontor. Det kan vara så att du till sist inser att du behöver en större golvhylla trots att det verkar så praktiskt med en hylla som hänger på väggen.

Du kan givetvis kontakta oss på AZ Design för att få rådgivning. Vi är experter på kontorshyllor och kan guida dig till det bästa valet för din arbetsplats.