När du etablerar din restaurang är tillgången på tillräckligt med tallrikar avgörande för att effektivt kunna servera dina kunder. Det exakta antalet tallrikar som behövs beror på flera faktorer: typen av restaurang du öppnar, din meny och tallrikarnas storlek. Tänk på att det finns flata tallrikar, djupa tallrikar och även pizza och pasta tallrikar, du kanske behöver ett par stycken av varje.

För en informell restaurang kan det vara passande att ha mellan 2 och 3 tallrikar per gäst, medan en mer formell miljö kan kräva mellan 4 och 5 tallrikar per person. Dessutom påverkar tallrikarnas dimensioner behovet av antal tallrikar. Mindre tallrikar kanske man endast behöver 2 till 3 per person, medan större tallrikar kan man behöva mellan 4 och 5 per gäst.

Din valda meny spelar också roll. Om din meny innehåller många mindre rätter kan behovet av tallrikar öka jämfört med en meny med färre rätter. Slutligen, diskfrekvensen är också något att fundera kring. Om du endast planerar att diska en gång per dag behöver du fler tallrikar än om du kan diska flera gånger om dagen (läs också: Hur rengör man porslin?).

Se vårt urval på restaurangporslin

Tänk såhär

Vid planeringen av hur mycket porslin som behövs till en restaurang med 100 platser kan riktlinjer och bransch standarder vara användbara. En vanlig praxis är att räkna med cirka 3 till 4 gånger så mycket porslin som antalet platser för att täcka olika behov och omständigheter.

Denna överskottsmängd tar hänsyn till flera faktorer: för det första, risken för att tallrikar går sönder eller skadas under användning. För det andra, behovet av att alltid ha en reserv av rent porslin tillgängligt även under intensiva perioder.

Hur många tallrikar behöver man i sitt hem?

Att ha rätt antal tallrikar i ditt kök kan göra stor skillnad för din matlagnings- och matupplevelse. Att ha för få tallrikar kan leda till frustration och diskberg, medan att ha för många kan ta upp onödigt utrymme. Enligt The New York Times Wirecutter är en god tumregel att ha minst 4-6 tallrikar per person i ditt hushåll. Antalet tallrikar du behöver varierar beroende på din hushållsstorlek. Om du bor ensam kan det vara tillräckligt med 4–6 tallrikar för att hantera vardagliga behov utan att ständigt behöva diska. Denna mängd möjliggör även att du har tillräckligt med tallrikar för besök från familj eller vänner utan att behöva oroa dig.

För en större familj rekommenderas vanligtvis ungefär 10–12 tallrikar och glas av varje typ som en bra startpunkt.

Läs mer: Så kan restaurangporslin påverka matupplevelsen