Hur mycket är en kaffekopp? Att fastställa storleken på en kaffekopp kan vara en nödvändig faktor när man brygger den perfekta koppen. En kaffekopp rymmer vanligtvis mellan 235 till 355 milliliter kaffe. För de som behöver extra stora muggar finns till och med alternativ som rymmer upp till 2 liter, vilket gör dem kapabla att rymma en hel kanna kaffe.

Se vårt sortiment på koppar och fat

Vad är egentligen en kaffekopp?

Men när vi pratar om mått och storlekar på en kaffekopp, vad innebär det egentligen? Det kan variera beroende på var du befinner dig i världen. Här är några jämförelser för att klargöra:

Mått

  • 1 kaffekopp = ungefär 1,5 deciliter
  • 1 amerikansk cup = knappt 2,5 deciliter
  • 1 engelsk cup = knappt 3 deciliter
  • 1 tekopp = ungefär 2,5 deciliter (Källa)

Storlek

  • En kaffekopp rymmer ca 235 till 355 milliliter

Att förstå dessa mått kan vara användbart när du letar efter den perfekta koppstorleken för ditt kaffe eller när du har hittat ett recept på engelska och undrar hur du ska omvandla måtten till deciliter.

Så om en kaffekopp är 1,5 dl hur kommer det sig att dagens kaffekoppar oftast rymmer omkring 235 till 355 ml? Jo det beror främst på att kopparna från tiden som man använde dessa mått var av den storleken, en ’normalkopp’ idag motsvarar cirka två koppar från förr i tiden.

Men, oavsett vilken storlek på kaffekoppen du dricker ur du föredrar, är det viktigt att ha koll på ditt mått och storlek på koppen och justera proportionerna därefter. För att få den ultimata kaffekoppen är det inte bara kaffekoppen som spelar roll, utan också kaffets kvalitet, bryggningsmetod och personliga smakpreferenser.

Använd en våg för konsekvent kaffe

Om du vill ha en noggrann och konsekvent mängd kaffe, bör du fundera på om du ska använda en våg för att mäta kaffet inför varje bryggning. Att ha kontroll över proportionerna kan göra skillnaden mellan en bra och en fantastisk kopp kaffe.

Läs även: Hur många koppar kaffe per paket?