Vilken färg i kontor? Frågan om huruvida färger kan påverka vårt humör, produktivitet och psykologiska välbefinnande har varit ett hett ämne under lång tid. En av de första studierna som undersökte sambandet mellan färg och humör genomfördes redan 1979 av forskaren Schauss. Studien handlade om amerikanska fängelser, där forskarna upptäckte att genom att måla väggarna rosa minskade aggressivt beteende hos fångarna.

Även om kontorsmiljöer inte kan jämföras med fängelser, visar denna studie på färgers stora påverkan på människors beteenden och humör.

Se våra kontorsmöbler online.

Hur valet av färg påverkar kroppen och humöret

Färg påverkar våra liv mer än vad vi kanske inser, och speciellt på kontoret kan en strategisk användning av färger ha en positiv effekt på de anställdas produktivitet, hälsa och lycka. Det har gjorts en betydande mängd forskning kring färgens inverkan på oss.

En studie vid institutionen för miljöpsykologi vid Lunds universitet i Sverige visade att färger har ett starkt inflytande över våra hjärnimpulser och kan därför ha stor inverkan på vårt beteende och vårt välbefinnande

  1. Blått: Blå färg livar upp vårt sinne, vilket leder till ökad produktivitet och fokus. Denna färg passar särskilt bra för repetitiva jobb, som redovisning, eftersom det hjälper till att hålla arbetet strukturerat och fokuserat.
  2. Rött: Rött är en färg som ökar energinivåerna, vilket gör den lämplig för fysiska jobb som kräver snabbhet och effektivitet, till exempel konstruktion.
  3. Gul: Gul färg stimulerar våra känslor, vilket gör den till en idealisk färg för kreativa branscher, som design och konst. Det kan också hjälpa till att öka känslor av lycka och optimism på jobbet.
  4. Grön: Grön färg är förknippat med balans och trygghet. Den passar bra för arbete inom finansbranschen, eftersom det kan hjälpa till att skapa en lugn och trygg miljö på arbetsplatsen.

Läs mer om hur ljus och färg påverkar psykologiskt välmående i inomhusarbetsmiljöer på Taylor & Francis.

Tips på hur du kan använda färg i kontor

Blå färg är känt för att öka produktivitet och koncentration, vilket gör den till en idealisk färg för kontorsmiljöer där det krävs hög produktivitet och fokus. Här är några utrymmen där inkludering av blå toner kan vara fördelaktigt:

  1. Arbets- och samarbetsutrymmen
  2. Mötesrum