Restaurangporslin som påverkar matupplevelsen till det bättre

Restaurangporslin kan påverka matupplevelsen på flera sätt. Här ska vi se hur matporslin kan påverka hur maten på restaurangen uppfattas.

De flesta inser att det vi äter på kommer att påverka matupplevelsen. Du har säkert en favoritkopp för te eller kaffe. Varför andra typer av koppar inte ger samma känsla är både en personlig sak och något som beror på koppens form och stil. I och med att restaurangporslin kan göra mycket till för att påverka matupplevelsen positivt är det klokt att välja rätt.

Här ska vi se lite på hur olika typer av porslin kan få dig att känna på ett visst sätt. Beroende på typ av restaurang och café är det inte så dumt att välja den typ av porslin som förmedlar ett budskap som får maten att smaka ännu bättre!

RUSTIKT RESTAURANGPORSLIN ANDAS KVALITET

Rustikt restaurangporslin som ser handgjort ut får oss att tänka på kvalitet. Om tallrikar och koppar är av kvalitetsporslin kan det få oss att tänka på samma sätt om maten. Det känns självklart att pastan som serveras på det vackra rustika fatet är gjord med samma kärlek.

När du lägger själ och hjärta i din meny får du inte missa hur ditt restaurangporslin kan förmedla detta till gästerna som smakar. Det är inte så att porslinet måste vara tungt för att det ska andas kvalitet. Men ta en titt på bilder och fundera lite själv på vad du upplever då du ser en viss typ av porslin och keramik. Dina matgäster kommer med största sannolikhet att känna på liknande sätt.

STOR ELLER LITEN TALLRIK?

En gigantisk tallrik med en mindre rätt kanske ser elegant ut. Ibland är det här en serveringsform som gör att maten upplevs som mer exklusiv. För en lyxig chokladkaka med sås kan det se effektfullt ut. Men om du serverar en sallad på detta vis blir det istället en snål känsla.

För pizzan krävs det väl formade pizzatallrikar som gör det enkelt att servera och att äta av pizzan. Det finns pizzatallrikar med en djupare del som passar perfekt för en restaurang som även serverar pasta och som vill ha en typ av tallrikar för båda maträtterna.

Det kan vara klokt att anpassa restaurangporslin efter de rätter som serveras. Tänk på storleken för att inte få effekten att det ser snålt ut. Många gånger är det bättre med en mindre tallrik som är välfylld än en mycket stor tallrik med mat som ser ut som en liten prick på mitten av fatet.

För restauranger som har en väl varierad meny kan det behövas set med olika storlekar. Sedan kan ni bestämma er internt för vilken tallrik som används för vad. Det kan vara bra om kock och serveringspersonal testar lite för att se vad som kommer att göra det bästa intrycket.

FÄRGER SOM TALAR TILL VÅRA SINNEN

Vitt restaurangporslin ser fräscht och klassiskt ut. Men idag kan du välja från en rad olika färger och nyanser. Färger talar till våra sinnen. Blått och grått har en lugnande effekt medan röda och orangea färger kan verka stimulerande.

Det finns restauranger som satsar särskilt på rött och orange i sin inredning för att få folk att vilja äta mer. Men om du tycker att det är viktigare att dina gäster känner lugn och ro än behovet av att beställa in fler rätter kan gråa, blå och naturnära färger vara bättre val.

Att ha lite färg på porslin är inte så dumt med tanke på hur det kommer att se ut efter många användningar. Diskmaskiner kan vara tuffa mot restaurangporslin. Ibland kan ljusa färger se mindre attraktiva ut om det bildas repor.

Det går förstås att bevara porslinets utseende genom att diska på rätt sätt och med varsam hantering. Men på en restaurang är livet sådant att porslinet förr eller senare kommer att slitas ut. Om det har fina färger och skuggnyanser kan det ta längre tid innan det känns som att det är dags att köpa nytt.

DJUPA TALLRIKAR FÖR PASTA OCH SOPPA

När du serverar pasta på en flat tallrik kan det bli lite svårt att äta den på ett snyggt sätt. Gästen får försöka fiska upp pastan mot en kant som inte finns när det inte går att spetsa den med gaffeln. För att göra matupplevelsen trivsam är det klokt att satsa på djupa tallrikar.

Samma tallrikar kan användas för att servera soppa och gryta. Det här är maträtter som behöver presenteras i djup tallrik för att det ska upplevas som aptitligt. Dessutom är det ju så att den djupa tallriken bidrar till att värmen på maten håller sig längre. Då blir maten också godare under en längre stund vilket påverkar hur din gäst upplever din matsal och restaurang.

Restaurangporslin som matchar maten på tallriken på bästa sätt

ANNORLUNDA FORMER VÄCKER UPPMÄRKSAMHET

Tallrikar måste inte vara runda. Det finns fina porslinsserier med annorlunda former. Det här kan passa mycket bra då du ska servera en maträtt där du vill dekorera tallriken på ett innovativt sätt med ris som formas och sås som du tecknar med.

När en tallrik har en annorlunda form väcker det uppmärksamhet. Gästerna tycker att det är spännande då det ser unikt ut. Det blir nästan lite som att du serverar maten på konstverk. Samtidigt är det inte svårare att hantera den här typen av tallrikar än vad det är att servera mat på vanliga runda fat.

TILLBEHÖR PÅ BORDET FÖR SJÄLVSERVERING

Det kan bli mycket enklare att äta på restaurang om det finns tillbehör direkt på bordet. När du vill låta gästen välja om de vill ha dressing på salladen eller inte ställer du ut snygga dressingkrus för detta. Det är stilfullt och något som påverkar matupplevelsen på ett positivt sätt. Gästen upplever att det finns fler val och att restaurangen är generös.

När det blir dags för kaffe är det också trevligt att det finns socker, sötningsmedel och gräddkannor att använda för att få det perfekta kaffet. Det är elegantare att erbjuda dessa tillbehör i porslin än att ställa fram en öppen gräddeförpackning eller sockerförpackningar.

VACKER SERVERING DIREKT FRÅN UGNEN

Ibland ska mat serveras direkt från ugn till bord. Ett exempel på detta kan vara en gratäng som tillagas direkt i vacker form som sedan ställs ut på bordet. Det kan vara en form som är till för en person eller för flera runt bordet att ta från.

Den här typen av serveringsfat måste vara vackra att se på och så ska de klara av höga temperaturer. I och med att de kan bli mycket varma måste man tänka på att varna gäster om detta. Fast många tycker bara att det är härligt att få maten serverad rykande het på detta vis. Det ger en känsla av att maten verkligen är fräsch och direkt tillagad för den som ska äta.

RÖD TRÅD I SERVERINGSFAT OCH ANDRA KÄRL

När du planerar för det restaurangporslin som du ska ha på din restaurang är det viktigt att du tänker på helheten. Att ha en viss typ av tallrikar för sallad och sedan en helt annan typ för lasagnen ser inte så bra ut.

Se på serveringsfat och andra tillbehör med samma stil. Ibland kan det vara klokt att satsa på en serie där alla delar har samma färg och design. Det här gör det ju också lättare att bygga på när det behövs. Då kommer det inte att skava med olika typer av porslin på borden.

SUMMERING

Restaurangporslin kan påverka hur vi uppfattar maten och upplevelsen omkring borden på restaurang och café. Det är väl värt att betänka vilken typ av mat som ska serveras för att hitta rätt typ av fat. Det här kan göra skillnaden mellan att framstå som en generös restaurang och att verka snåla.

Med vackert porslin blir det extra trevligt att äta. Det är viktigt att komma ihåg. Hitta en röd tråd för att få en enhetlig känsla på restaurangen och för att göra det enklare att beställa nya delar då det behövs.