En köttkvarn är en maskin som används för att mala rått kött till färs eller köttfärs. Den har en tratt där man stoppar ner köttbitarna, och en skruv som för köttbitarna genom ett hål med vassa klingor som finfördelas köttet. En köttkvarn består vanligtvis av följande delar:

  • En tratt eller matare där man stoppar ner köttbitarna.
  • En skruv eller spiral som drar ner köttet genom kvarnhuset.
  • Ett kvarnhus med vassa klingor eller hålskivor som mal köttet.
  • Olika hålskivor för att variera graden av malning från grov till fin färs.
  • Ett korvhorn för att forma köttmassan till korvar (vissa modeller).

Genom att vrida på ett vev eller starta en motor roterar skruven och pressar köttet genom kvarnhuset och ut genom hålskivorna där det mals till färs eller köttfärs. En köttkvarn är ett effektivt redskap för att snabbt och enkelt kunna göra färsk färs hemma eller i restaurangkök.

Läs också: Vilken skärbräda för kött?

Varför behöver man en köttkvarn till restaurangen?

För restauranger är en kraftfull och pålitlig köttkvarn ett måste för att kunna hantera stora mängder kött på ett effektivt sätt. En professionell köttkvarn gör det möjligt att:

Mala stora kvantiteter färs

Restauranger behöver ofta mala upp till flera kilo kött per dag för att tillaga rätter som hamburgare, köttfärslimpor och lasagne. En högkvalitativ köttkvarn med hög kapacitet klarar av att snabbt mala ner stora mängder kött till jämn och fräsch färs.

Anpassa färsens konsistens

Genom att byta malningsskiva kan man justera hur grov eller fin färsen ska bli. Grövre färs passar bättre för t.ex. hamburgare medan finare färs är att föredra för rätter som köttfärslimpor.

Skapa unika smaker

Precis som i hemmet kan restauranger blanda olika köttsorter och kryddor för att skapa signaturrätter med unika smaker på färsen. En köttkvarn ger möjlighet att experimentera fram nya spännande rätter.

Garantera färskheten

Genom att mala köttet på plats kan restauranger garantera att färsen är så fräsch som möjligt. Detta ger bättre smak, konsistens och hållbarhet jämfört med färdigköpt färs.

Kostnadseffektivitet och minskat svinn

Att köpa hela köttstycken och mala dem själv är ofta billigare än att köpa färdigmalda bitar eller färs från butiken. Detta gör det möjligt för restauranger att minska kostnaderna och maximera användningen av varje del av djuret, vilket minskar svinn och ökar lönsamheten

Därför ska du ha en köttkvarn för hemmabruk

Även för hemmabruk är en köttkvarn ett värdefullt köksredskap som ger många fördelar:

Fräschare och saftigare färs

Precis som för restauranger ger hemmamalning möjlighet att behålla alla köttjuicer och smak i färsen istället för att de rinner ut som med färdigköpt.

Kontroll över ingredienser

Du kan själv välja exakt vilka köttsorter och kryddor som ska ingå i din färs. Detta ger full kontroll över smak, kvalitet och näringsinnehåll.

Möjlighet till hemgjord charkuteri

Med en köttkvarn kan du även göra din egen korv, salami och annan charkuteri hemma. Ett roligt sätt att experimentera med nya smaker.

Kostnadseffektivt

Att mala kött själv är ofta billigare än att köpa färdigmalda bitar eller färs från butiken. Oavsett om det gäller en restaurang eller hemmabruk är en köttkvarn ett värdefullt redskap för att skapa fräsch, smakrik och anpassad färs efter egna preferenser. En investering som lönar sig både för smakupplevelsen och plånboken

Att veta hur man köper, använder och underhåller en köttkvarn är viktigt för alla som ofta hanterar kött i köket. Läs mer om detta på Serious Eats.