Hur många av er har ett köksbord eller matsalsbord som är gjort av trä? Ser ni, nästan alla! Trä är väldigt vanligt för bord, men det är också känsligt. Om du låter damm ligga kan det skada träets yta. Om du placerar den nära något kallt kan den deformeras. Till och med att lämna ett kallt glas vatten på bordet kan göra att det blir fula ringar som är svåra att bli av med! Så, hur ska man egentligen rengöra ett träbord ordentligt?

Steg för steg – rengöring av bordsskiva i massivt trä

  1. Torka av bordet: Använd en lätt fuktig trasa för att ta bort damm, smulor och smuts som samlats.
  2. Gör en rengöringslösning: Om det finns klibbiga fläckar, blanda en eller två droppar diskmedel i varmt vatten. Doppa trasan i lösningen och torka försiktigt det smutsiga området. Det kan vara bra att testa på en obetydlig plats först för att vara säker på att ytan tål tvålen.
  3. Torka bordet: Undvik att låta vatten stå på träbordet. Använd en ren, torr trasa för att torka och polera bordet.

Andra smarta tips för att rengöra & skydda ditt träbord

  • Rengör bordet regelbundet för att undvika damm

Använd en mjuk mikrofiberduk en gång i veckan för att ta bort damm och undvik specialiserade dammpolisher som kan skada träets ådring med sina silikoner. Istället, använd en lätt fuktad trasa eller en mikrofiberduk som effektivt tar bort damm.

  • Ta bort vattenringar med vinäger och olja

Om det finns vattenringar från glas, blanda lika delar vinäger och olivolja. Applicera blandningen försiktigt på ringarna med en mjuk trasa längs träfibrerna. Torka sedan rent med en annan mjuk trasa.

  • Skydda bordet från temperaturförändringar

Placera inte bordet nära värmeelement då det kan skada träet genom att orsaka  sprickor. Förvaring i källare eller vind med skiftande fuktighet och temperaturer kan också skada bordet.

Läs vår artikel: Hur får man bort stearin från bord?