Det traditionella vinglaset har en bas, en skål och stjälken som förbinder de två. Och det bästa sättet att hålla ditt vinglas är vid stjälken.

Varför bör du hålla i ditt vinglas vid stjälken?

Det primära skälet är att det kan förhöja din vinupplevelse. Här är varför:

  • Bevarar vinets temperatur: Alla viner serveras under rumstemperatur (mellan 4-18°C). Om du håller i själva ”skålen” på ett vinglas med stjälk, kommer värmen från dina händer att snabbt öka vinets temperatur, vilket kan påverka vinets smak negativt. Genom att hålla i stjälken kan du bibehålla rätt temperatur längre, vilket låter dig fullt ut njuta av vinets doft och smak när det gradvis utvecklas.
  • Undviker fingeravtryck: Genom att hålla i stjälken undviker du feta fingeravtryck på glaset, vilket kan hindra dig från att tydligt se vinets färg (och det ser inte så fräsch ut). Genom att hålla i stjälken har du möjlighet att noggrant observera de olika nyanserna i vinet, vilket är en väsentlig del av vinprovning.
  • Tillåter virvling utan spill: Virvling är en viktig del av vinprovningen då det hjälper vinet att snabbt avslöja sin fulla smakprofil och doft. Genom att placera ditt glas på en yta, hålla i stjälken och virvla det finns nästan ingen risk för spill. Om du däremot gör det fel och håller i ”skålen” kan vinet lätt hamna på dina kläder eller dina gästers. Det är dock helt acceptabelt att hålla i skålen om ditt vin är för kallt; du kan då kupa skålen med båda händerna för att gradvis höja vinet till rätt temperatur. Så, hur bör du exakt hålla ett vinglas med stjälk?

läs även: Hur mycket är ett glas vin?

Så håller man ett vinglas (se bilden ovan)

Det finns egentligen inget riktigt sätt att hålla ditt glas vin vid stjälken. Men såhär kan du göra:

  1. Nyp ihop den nedre delen av stjälken: Placera stjälken mellan tummen och pekfingret. Alternativt kan du använda tummen, pekfingret och långfingret för att ge ytterligare stabilitet. Ringfingret och lillfingret bör vila ovanpå basen utan att röra vid stammen.
  2. Greppa stjälken precis ovanför basen: Nyp ihop stjälken med tummen och pekfingret, något ovanför basen. På detta sätt kommer de vara i direkt kontakt med glasbasen medan de andra fingrarna ger stöd från botten.
  3. Håll stjälken precis under skålen: Genom att göra detta kan du hålla den övre delen av stjälken utan att vidröra glaskåpan. Nyp ihop stjälken mellan tummen och pekfingret. Din hand bör vara lätt böjd och riktad mot glasets botten utan att röra den.
  4. Håll glaset i basen: Din tumme bör greppa toppen av basen medan pekfingret och långfingret ger stöd från botten. Alla andra fingrar böjs mot handflatan för extra stabilitet.

Se mer här.