Hur målar man om möbler? Kanske har ditt vardagsrumsbord fått repor? Eller så har du en gammal möbel som samlar på sig damm i vinden. Kanske har du helt enkelt tröttnat på möblerna. Men! Kasta dem inte. Vare sig om de är i sitt bästa skicka eller om du tröttnat på dem så finns det möjligheter att ge dina gamla möbler nytt liv genom att renovera dem och måla om.

Läs mer: I vilken färg ska jag måla skrivbord?

Guide till hur man målar om möbler

  1. Börja med att tvätta ytan på möbeln med målartvätt
  2. Därefter skall du slipa och skrapa. Detta gör man så att den nya färgen ska få bättre fäste
  3. Tredje steget blir att spackla igen eventuella skador på möbeln, och sedan slipar man jämnt.
  4. När du ska välja en pensel är det bra att tänka kvalité, vill du ha ett bättre resultat måste du välja kvalitativa penslar. Välj sedan en bred- och en smalpensel så att du enkelt kan komma åt stora och små ytor.
  5. Grundmålningen är så viktigt när man ska måla. Grundmåla alltid med en passande färg och se till att följa de rekommendationer som står på burken.
  6. Sista steget är att täckmåla, som alltid ska göras efter grundmålningen. Beroende på resultatet efter första strykningen kan du behöva göra fler. Följ alltid den torktid som står på produkten du valt.

För att lära dig mer om hur du målar möbler och snickerier, läs ”Så målar du möbler och snickerier” på Caparol.

Vilken färg är bäst att måla möbler med?

Innan du börjar, ta dig tid att undersöka möbeln och dess material. Om det är tillverkat av trä eller metall kan du använda snickerifärg för att måla om det. Om möbeln har rost, behandla rosten först med en primer. Om det finns metallbeslag på möbeln, skruva bort dem innan du målar för att skydda dem från färgen.

Måste man slipa bort gammal färg?

Ja man måste slipa bort gammal färg för att färgen ska hålla och ge optimalt skydd. Det innebär att ta bort all gammal färg, slipa träet och applicera en grundmålning innan du målar möbeln med sin slutliga finish.

Källa: https://www.expressen.se/skonahem/inredning/mala-om-dina-gamla-mobler-diy-inspiration/