Vilken bänkskiva ska man välja? Att hitta den optimala bänkskivan för ens behov är något man ska fundera på tidigt om man står inför en renovering. Du kanske redan har bestämt färgval, dekorationer, vilka skåp och bänkskivan du väljer är avgörande för att få köket till liv.

Hur man väljer den bästa bänkskivan?

Först och främst måste du fundera på dina behov, hur ska bänkskivan användas? Det hjälper dig nämligen att förstå hur slitstarkt material du behöver, och om de är enkla att rengöra samt underhålla.

Om du lagar mat från grunden varje dag kräver det mycket hackning, och rengöring. Detta betyder att du behöver något kraftfullt material, som håller sin goda kvalitet trots regelbunden användning av rengöringsprodukter.

Frågor att ställa sig

  • Är du redo att bevara bordsskivor som behöver regelbunden skötsel (t.ex. marmor och trä) eller föredrar du ett material som inte kräver lika mycket underhåll?
  • Använder du vanligtvis värmebeständiga underlägg för att skydda ytan eller lägger du varma kastruller direkt på arbetsytan?
  • Är du villig att hantera en högglansig yta som kräver noggrann rengöring eller föredrar du en matt yta som kan passa bättre för en familj med små barn som rör vid allt?

Det viktigaste att tänka på när man väljer den bästa köksbänken är materialet. De vanligaste materialen är sten, trä, konstgjorda kompositer och laminat, var och en med sina egna unika egenskaper.

Vilket material ska man välja?

Natursten och trä kan ge en fantastisk traditionell look med olika färger och markeringar. Men de kan också lätt repas eller fläckas och kräver tätning och regelbundet underhåll.

Konstgjorda kompositer, såsom kvarts, är ett lätthanterligt alternativ. De består av naturliga mineraler blandade med harts för att skapa mycket hållbara och lätt rengörbara ytor som är icke-porösa. Dock kan de vara dyra och kräva specialanpassning.

Om du har en liten budget är laminat det bästa valet. De består av ett plastöverdrag och designskikt som limmas på konstgjorda kartonger och kan efterlikna hundratals olika ytbehandlingar, från väderbitet trä till marmor, och till en bråkdel av priset. De är också vattentåliga.