Med rätt trädgårdsbelysning kan du förhöja skönheten hos din trädgård. Här är några smarta tips och strategier för att göra din trädgård till ett fantastiskt komplement till din utomhusmiljö.

 

Läs även: Kan man ha vanliga lampor i uterum?

Så får du till bra trädgårdsbelysning

Fokusera på det primära

När du planerar din trädgårdsbelysning är det lätt att snabbt tänka på att belysa gångvägar och träd, men faktum är att du bör börja med att lysa upp det primära fokuset för din utomhusbelysning – ditt hus. Det är en smart idé att placera ljusarmaturer så att de belyser husets väggar.

Balanserade placeringar

Undvik att gruppera för många armaturer på ett ställe. Genom att istället använda flera lampor med olika vinklar mot objektet du vill belysa, såsom en trädgårdsskulptur, kan du skapa intressanta siluetter och skikt som ger en dramatisk effekt.

Kreativitet i designen

Belysning längs gångvägar behöver inte vara i en rak linje. Var istället kreativ! Genom att placera ljuskällorna i olika nivåer eller använda rörelselampor kan du skapa en unik och inbjudande atmosfär längs med dina gångvägar.

Effektiva belysningstyper

När det kommer till glödlampor är det viktigt att välja rätt. Använd inte lampor med högre watt än nödvändigt då detta kan skapa ett obehagligt bländande ljus. Det är en bra idé att välja LED-lampor, som nu finns tillgängliga i olika varma toner och är mer energieffektiva.

Utnyttja alla utrymmen

Ignorera inte de mindre uppmärksammade platserna som andra våningen av ditt hem eller mörka hörn i trädgården. Genom att använda kreativ belysning även på dessa platser kan du skapa en mer attraktiv utomhusmiljö.

Homes & Gardens guide till utomhusbelysning ger tips på hur man väljer rätt belysning för olika delar av trädgården, från uteplatser och terrasser till gångar och rabatter. Guiden tar också upp olika typer av utomhusbelysning, till exempel solcellsbelysning, markbelysning och trädbelysning.