Hur stor soffa ska man ha? Soffor, lounger, oavsett vad du kallar dem, är soffor oumbärliga möbler. De används dagligen av alla i ditt hem, kontor, restaurang, vare sig det är för att underhålla gäster eller en filmkväll.

Att välja rätt storlek är centralt när du letar efter rätt soffa. Det spelar ingen roll hur bekväm eller stilren den är om den inte passar i ditt vardagsrum. Om du är osäker på var du ska börja när det gäller storlek, behöver du inte oroa dig. Vi finns här för att ge dig en hjälpande hand.

Så hur stor soffa ska man då ha?

Enligt Homes & Gardens är det av central betydelse att ta hänsyn till dimensioner, färgval och materialval när man väljer soffa. En enkel regel att komma ihåg är 2:3-regeln. När du väljer en soffa bör den vara cirka två tredjedelar av storleken på hela rummet.

Om du också planerar att ha ett soffbord, bör dess storlek vara cirka två tredjedelar av soffans storlek (om du inte har en schäslong) eller en tredjedel till hälften av soffans storlek om den har en schäslong.

För att få en tydlig bild av detta kan det vara bra att faktiskt rita upp dina mått på ett stort papper och klippa ut det för att visualisera det i ditt hem. Det kan hjälpa dig att få en bättre uppfattning om hur möblerna kommer att passa och hur de kommer att se ut tillsammans.

Hur ska soffan användas?

När du väljer storlek på din soffa, är det viktigt att vara realistisk och praktisk istället för idealistisk. Tänk på hur du faktiskt kommer att använda soffan i ditt utrymme. Du kanske drömmer om att ha en plats att läsa eller att servera te till dina vänner, men i verkligheten kan det hända att du och dina barn kommer att sprida ut er på soffan medan ni tittar på Netflix.

Tänk också på hur många personer som kommer att sitta i soffan samtidigt. Om det är fler än två bör du fundera på en längre soffa med tre sittplatser eller fler. Om du föredrar att luta dig tillbaka eller sitta upprätt i soffan är också en viktig faktor att tänka på.