Kan man ha vanliga lampor i uterum? Uterummet är en underbar tillägg till ditt hem, som ger dig möjlighet att njuta av naturen och frisk luft samtidigt som du är skyddad från elementen. Men när det gäller belysning i uterummet, kan det uppstå en del frågor och funderingar. Kan man använda vanliga lampor där? Är de väderbeständiga? Är de energieffektiva?

Läs mer: Vanliga möbler att använda i uterum

Helt inglasade uterum kan ibland räknas som inomhusutrymmen, men detta kräver en individuell bedömning av en elinstallatör. Om ditt uterum klassificeras som inomhusutrymme, kan du använda elutrustning och lampor som är specifikt avsedda för inomhusbruk.

Det är viktigt att få en fackmannamässig bedömning för att garantera att din uterumsbelysning är säker och lämplig för användning. På så sätt kan du njuta av ditt uterum och dina utemöbler med rätt belysning, oavsett om det betraktas som inomhus eller utomhus (Elsäkerhetsverket).

Vad behöver jag veta om IP klassificeringar när jag väljer lampor till uterummet?

När du funderar över vilken typ av belysning du ska välja till ditt uterum, är det bra om du beaktar den så kallade kapslingsklassen (IP-klass) för de lampor du överväger. Detta beror på att oavsett om du letar efter en ljusslinga, taklampa, bordslampa eller vägglampa för ditt uterum, så är det bra om den tål både kyla och fukt.

Om ditt uterum anses vara ett inomhusutrymme, är det tillåtet att använda lampor och elutrustning som är avsedda för inomhusbruk. Lampor avsedda för utomhusbruk bör åtminstone uppfylla kraven för IP44. Om lamporna är utsatta för kraftiga vattenstrålar, som från en vattenspridare, bör de ha minst IP65-klassificering.

Hur vet jag om det klassas som inomhusutrymme?

Om det är dimmigt, finns vattenfläckar eller är fuktigt i ditt uterum, är det en indikation på att du behöver belysning med en högre IP-klass än IP20. Detta beror på att rummet då inte betraktas som torrt.

Men att själv bedöma om ditt uterum kategoriseras som inomhus (torrt utrymme) kan vara svårt. Det är därför klokt att rådfråga en professionell elinstallatör. De kan avgöra klassificeringen av ditt uterum och rekommendera den lämpliga belysningen med rätt IP-klass för att säkerställa en säker lösning för ditt uterum.

Relaterade produkter

Ljuslykta Belfort

BRAFAB

från 760 kr

 

Taklampa Coupar

NORDLUX

från 388 kr

Uppladdningsbar lampa Bob Solar