Bordsskiva gjord av plankor ger en speciell känsla för restaurangen

Vilket material på bordsskiva är bäst? Materialet i bordsskivor får stor betydelse för hur vi upplever ett bord och faktiskt också för hur länge det kommer att hålla. Vissa bord kräver bordsskivor som klarar lite mer. Ett vanligt skrivbord nöts ju men det går inte att jämföra med bordet som ska stå utomhus i ur och skur.

Genom att välja rätt typ av bordsskiva kan bordet få längre livstid samtidigt som bordet blir attraktivt och fyller sitt syfte. Här ska vi se på några möjliga material och deras fördelar. Missa inte att det går att kombinera. Du kan till exempel välja en bordsskiva av glas för att skydda bordet som har en yta av trä eller läder och få det att förbli vackert längre.

Läs mer om hur väljer du material för bordsskivor

BORDSSKIVOR AV GRANIT

Granit är ett fantastiskt motståndigt material. Det klarar fysiskt slitage och vätskor. Det här är en bergart som har blivit mycket populär som material i bänkar och bord. Det beror på att graniten är svår att missfärga. Inte ens då det spills syra som den som finns i vin på ytan.

På grund av detta ser vi ofta graniten i köket, i badrummet och på bord som kommer att användas flitigt. Bordsskivor av granit är också mycket vackra. Det finns olika design och givetvis möjlighet till perfekt passform.

En bordsskiva av granit kan fungera inomhus och utomhus och är ofta ett mycket prisvärt val. Särskilt med tanke på den fina hållbarheten. Ska bordet ha regelbunden kontakt med mat är det här ett mycket bra val.

BORDSSKIVOR AV MARMOR

Den kristalliserade kalkstenen som går under namnet marmor står för lyx och elegans. Det här är en form av natursten som är mjukare och mer porös än vad graniten är. Det betyder att marmor behöver lite mer underhåll än vad granit gör. Med detta sagt är det dock inte svårare än att du lär dig hur du ska underhålla en bordsskiva av marmor på rätt sätt.

Bordsskivor i marmor fungerar bra både inne och utomhus på restaurangen

Hållbarheten är mycket god och marmorbord kan man ha utomhus. Var bara noga med att inte rengöra ytan med rengöringsmedel som är citrusbaserat. Marmor är ett material som gillas av de allra flesta. Det är vackert att se på och ger en känsla av kvalitet som andra material har svårt att slå.

LAMINATBORDSKIVOR

Laminatet finner vi ofta i miljöer där barn vistas. Det beror på att laminat är otroligt kraftfullt vad gäller repor och stötar. Har du en bordsskiva av laminat kommer den att klara av vatten såväl som en hel del slitage utan att den börjar se ful ut.

Dessutom är det väldigt lätt att hålla laminat rent. Laminat är smutsavvisande. Det är bara att torka av. Många gånger räcker det med vatten men det är givetvis inga problem att använda diskmedel på laminat. Den tåligaste formen av laminat är högtryckslaminat som har ett kraftpapper mellan yta och kärna.

Högtryckslaminat klarar både värme och tryck på ett bra sätt. Fast för ett bord räcker det gott och väl med vanligt laminat. Detta material kan limmas mot MDF eller plywood och klarar i stort sett allt. Utöver reptålighet ska det sägas att laminat också står emot solljus på ett bra sätt.

Färgat laminat kan blekna en aning med tiden om det utsätts för direkt solljus men vitt laminat behåller sin färg på ett fint sätt. Därmed kommer saker som står omkring bordet inte att lämna avtryck med sina skuggor.

BORDSSKIVA AV GLAS

När du har ett vackert bord som måste skyddas lite extra är det inte dumt att lägga på en bordsskiva av glas. Det här är faktiskt också en lösning för skrivbord som behöver skyddas lite extra. Glas kan verka som ett känsligt material men när vi tänker på att det inte är ovanligt med brand-glas i fasader är det ju uppenbart att det går att få en fantastisk styrka med glas.

För att skydda bord av trä, läder och andra porösa material från fläckar går det att lägga en bordsskiva av glas på det. När det finns en risk för repor är glaset också att föredra. Glas är enkelt att hålla rent så bordet ser hela tiden fint ut och det förblir hygieniskt.

Det går att beställa glasskivor som har exakt passform men det finns också prisvärda glasskivor för standardstorlekar för olika typer av bord. Det blir dyrare att måttbeställa men det kan det kanske vara värt när du betänker hur glasskivan på bordet förlänger bordets hållbarhet.

Glas är ett klassiskt material och det passar i de flesta sammanhang. Det är förstås viktigt att välja en bordsskiva av glas som håller hög kvalitet. Detta särskilt i miljöer där bordsskivan utsätts för regelbundna påfrestningar.

Bordsskivor i glas använts inte lika mycket idag som tidigare

BORDSSKIVOR AV PLAST

Plast är ett samlingsnamn för en rad olika material. Olika typer av plast har olika egenskaper och det är viktigt att förstå. Det finns plastmaterial som är så hårda att de passar mycket bra för miljöer där det spills och slits.

Plast är också en fördel då det finns behov av att ha olika färger. Det är enkelt att ta fram plastmaterial i olika färger. Ytan blir också mycket fin och kan passa bra där det ska vara enkelt att hålla rent.

En invändning mot plast är att detta material inte anses vara så miljövänligt men det är något som beror en hel del på vilken typ av plast vi talar om. När vi har rätt plast på rätt ställe är det inte alls tal om att förstöra naturen.

Tvärtom är det ju faktiskt så att vi idag kan återanvända plasten. När bordsskivan har gjort sitt kan materialet smältas ner och användas igen. På så vis kan plasten faktiskt vara ett bättre val än andra material som inte går att återvinna på samma sätt.

Plasten är ett bra val när ni behöver ett bord som har god motståndskraft mot fuktighet. Det här kan vara fallet på caféer såväl som på kontor där det kan behövas bord som är lätta att underhålla i pentry. Plasten är också vanligt förekommande i fällbara bord som ska vara lätta att ta med.

ROSTFRIA BORDSSKIVOR

Om ett bord ska stå utomhus är det viktigt att välja en rostfri bordsskiva. Det här kan vara en bordsskiva som är gjord av rostfritt stål såväl som material som plast som också klarar sig fint utomhus. Glas klarar också väta men är inte alltid det bästa valet utomhus då det finns risk för att bordet välter och det kan skapas sprickor i glaset.

Tänk också på vad resten av bordet är gjort av. Om det är så att underredet är att ett material som rostar kan det påverka hur bordet ser ut och hur det klarar sig. Bordsskivan måste fästas på en bas som också är gjord för utomhusbruk.

Det här gäller också i fuktiga inomhusmiljöer som på badhuset där det krävs god motståndskraftighet av bordsskivor som finns nära bassänger och i omklädningsrum.

TRÄBORDSKIVA

Trä är ett klassiskt material som vi tycker om att ha omkring oss. Det här materialet är levande och det kommer att röra sig i enlighet med årstider. Det betyder att en bordsskiva av trä faktiskt kan bli lite mindre när luften är torr om den inte är behandlad på rätt sätt. På samma sätt kan den svälla om det är fuktigt i luften.

Det här betyder att bordsskivor av trä måste ha rätt ytbehandling och även vidare hanteras på rätt sätt. Det gäller att underhålla och rengöra på ett sätt som inte skadar trät. Materialet är naturligt och mycket hållbart med rätt hantering. Dessutom är detta ett återvinningsbart material så samvetet är mycket gott när det inreds med bordsskivor av trä!

Ett av de hårdaste träslag som finns är teak. Det klarar röta, insekter såväl som fukt, snö och stark sol. Ska det vara vackra bordsskivor av trä utomhus som kommer att klara påfrestningar kan teak vara det bästa valet.

I teak finns det mycket kisel och garvsyra och det är detta som gör att träslaget klarar av fuktighet. Fibrerna i teak är elastiska och det betyder att en bordsskiva av teak kan leva länge trots att den står utomhus. Dessutom kommer väder och vind att påverka teak så att det får en lite silvrig färg som är fin att se på.

Om du vill att en bordsskiva av teak inte ska få grå ton är det viktigt att behandla den med olja regelbundet. Det kräver lite mer jobb men leder till att färgen behålls.

Bordsskivor i konstträ är underhållsfria och fungerar bra för restaurangmiljö

En annan form av trä som vi bör nämna är konstträ som är en blandning av komposit och plast. Det här är ett tåligt material som inte kräver mycket underhåll. Det är dock viktigt att inte utsätta denna typ av trä för höga temperaturer. Ställ aldrig en varm gryta direkt på en bordsskiva som är gjord av konstträ!

Dessutom måste man ta bort spill på konstträ snabbt för att det inte ska bli permanenta missfärgningar. Kanske inte det smidigaste på en restaurang men möjligt i andra miljöer där bordet inte används ofta för mat och dryck.

BORDSKIVA AV LÄDER

Läder kan vara väldigt vackert på ett bord. Det här är ett material som bara blir finare med åldern. Det är levande och unikt och kan vara ett bra val för en exklusiv bordsskiva som ska ge ett elegant intryck.

Det finns lite olika typer av läder som kan bli aktuella beroende på vad det är för en typ av bord. Pigmenterat läder har ett tjockt lager med färg och andra skyddande ytbehandlingsprodukter. Det gör att det faktiskt klarar av vatten och smuts.

När pigmenterat läder behandlas kommer det dock att se lite konstgjort ut. Men det klarar av solljus och behöver inte underhållas på något särskilt vis. Pigmenterat läder går att få i olika färger vilket kan vara bra.

Vanligt läder på ett bord är möjligt men om det inte är behandlat för att klara av fukt och slitage är det bäst att täcka det med en glasskiva för att skydda mönster och färg.

BETONGBORDSKIVA

Betong är ett naturmaterial som framställs med cement, sand, ballast och vatten. Betongen kan ändra sin karaktär med tiden och få lite sprickor och bubblor. Det är kanske inte så praktiskt på en bordsyta men kan ändå se fint ut.

Betong är hållbart och ett bra material för utomhusbruk. Det krävs inget särskilt underhåll och det är ju också smidigt.

Bordsskivor i betong ger en modern och trendig känsla i en restaurang

HUR VÄLJER NI MATERIAL PÅ BORDSSKIVA?

För att välja rätt material för bordsskivor ska ni alltid tänka på hur bordet kommer att användas. Bena ut om det ska stå emot fukt och smuts väl och även var det ska stå. Tänk också igenom hur ytan kommer att utsättas för slitage och eventuellt repas för att välja rätt.

En annan sak är budget. Det finns många möjligheter och det är inte så att ni måste nöja er med något som inte är så snyggt för att er budget är mindre. Kontakta oss gärna för att berätta lite mer om era behov av bordsskivor så kan vi se tillsammans på lämpliga alternativ!