Hur mycket el drar en lampa egentligen? Ett par lampor gör väl inte en så stor skillnad? Det är förvisso sant, men tänk dig alla lampor som du har i hemmet? Tillsammans och över en längre tid förbrukar de faktiskt väldigt mycket energi. Det finns olika typer av lampor som drar olika mycket. Längre ned i artikeln går vi igenom dem.

Vill du spara energi? Det bästa tipset vi har är att helt enkelt släcka lamporna. Förbruka så lite som möjligt eller inte använda alls. Handen på hjärtat vem behöver ha lampan tänd om man inte befinner sig i rummet? Ingen. Släck därför lampan när du lämnar rummet.

Läs mer: 5 tips för bra belysning för din arbetsplats

Hur mycket el drar olika lampor?

Bland alla tillgängliga val på marknaden är LED lampor det absolut mest fördelaktiga alternativet. De utmärker sig både genom sin låga energiförbrukning och sin imponerande livslängd. En LED lampa drar endast 20% av den ström som en vanlig glödlampa gör och kan lysa hela 25 gånger längre innan den behöver bytas ut.

Se alla våra lampor.

Så mycket drar lamporna

Glödlampa: Glödlampor skapar ljus genom att hetta upp en tråd av elektriskt ledande material. De ger ett estetiskt fint sken, men de är mycket ineffektiva eftersom endast 5 procent av den använda elen omvandlas till ljus, resten blir värme. Glödlampa har en förbrukning på ungefär 0,96 kWh/dygn.

Halogenlampa: Halogenlampor fungerar på liknande sätt som glödlampor, men de innehåller gaser som gör att glödtråden kan hålla en högre temperatur. Detta ger dem en längre livslängd än vanliga glödlampor, men de är fortfarande relativt energikrävande. Halogen har en förbrukning på ungefär 0,69 kWh/dygn.

Lågenergilampa: Lågenergilampor använder lysrörs teknologi och klassas som energieffektiva. De tar dock tid att nå sin fulla effekt och får en kortare livslängd om de tänds och släcks ofta. Lågenergilampa har en förbrukning på cirka 0,24 kWh/dygn.

LED-lampa: LED lampor är de mest energisnåla alternativen. De innehåller lysdioder med ett eget kylsystem och har en mycket lång livslängd, cirka 25 gånger längre än glödlampor. De använder också mycket mindre energi för att producera samma ljusstyrka. En nackdel är att de inte är lika enkla att dimma, men det finns specialdimmeralternativ för dem. LED lampa förbrukar ungefär 0,12 kWh/dygn.

Källor: https://www.elinstallatoren.se/2022/11/energislukarna-sa-mycket-el-drar-prylarna-i-hemmet/

https://www.skanska-energi.se/blogg/hur-mycket-ar-egentligen-en-kilowattimme/