Vilket material skall man välja för en bordsskiva

Hur väljer du material för bordsskivor? Ska du ha en skrivbordsskiva av melamin eller kanske av laminat? Eller är det bättre att välja kompositmaterial som i köket? En bordsskiva av trä kan vara mer eller mindre tålig. Dessutom kan det vara så att det blir lättare att hålla rent och snyggt då bordsskivan är av bästa möjliga material.

Det finns några mycket vanliga material för bordsskivor och de är: melamin, laminat, kompaktlaminat och komposit.

Här ska vi ta en titt på dessa material för att försöka komma fram till viktiga skillnader och likheter. Det kan göra det lättare för dig att välj den träskiva bord håller längre av i enlighet med syfte och bruk. Ett kontor har inte samma behov som en uteservering, det är viktigt att komma ihåg.

Läs mer om vilket material på bordsskiva är bäst.

BÄNKSKIVA FÖR SKRIVBORD AV LAMINAT ELLER KOMPAKTLAMINAT

Oavsett om du ser på elektriska skrivbord eller på vanliga fasta skrivbord så rör det sig ofta om bordsskivor av laminat. En bänkskiva för skrivbord av laminat har för det mesta en kärna som är gjord av MDF.

Det kan också vara så att man lägger en kärna som består av en spånskiva och att man sedan har en tunnare toppskiva som kan vara gjord av en blandning av papper, melamin och fenolharts. Då dessa ämnen pressas ihop med högt tryck får man den fina ytan som krävs för en vit bordskiva eller bordsyta i annan färg.

Med laminat är det möjligt att välja mellan färger och mönster för bordsskivor på ett mycket fritt sätt. Det blir enklare än om det rör en bordsskiva i ek eller annat massivare material. Och så blir det förstås väldigt kostnadseffektivt jämfört med ek bordsskiva och andra liknande lösningar.

FÖRDELARNA MED LAMINAT SOM BORDSSKIVA FÖR SKRIVBORD ÄR:

  • Flexibiliteten vad gäller mönster och färg. Passar lika bra för bordsskiva vit, grön, grå, trä som skiva med särskilda effekter.
  • En bordsskiva av laminat är så gott som underhållsfri.
  • Det är enkelt att få önskad storlek. Du finner bordsskiva 120×60 såväl som andra storlekar av detta material.
  • Priset som många gånger är mycket lägre än vad det kostar med andra lösningar.

Det finns förstås några nackdelar som bör betänkas när du ska välja träskiva till bord och beaktar laminat som material. Om kanten inte är väl skyddad med en list så kan detta bli vägen in för fukt som kan skada hela bordsskivan.

När en laminatskiva slits går den inte att laga. Det är inte som en ekskiva till bord som du kan slipa ner och lacka om. En bordsskiva av ek ger större möjligheter om du tänker dig renovering i framtiden så är det förstås.

Det ska också sägas att laminat är känsligt för höga temperaturer. När det gäller en skrivbord träskiva som står inomhus på ett svalt kontor är det knappast något problem. Men ponera att det rör ett cafébord som står utomhus i gassande sol. Det kan bli problematiskt…

Om du väljer laminat för skrivbordsskivor till kontoret gäller det att låta medarbetare förstå att de inte ska ställa ner heta koppar eller pannor direkt på bordet. Det är också viktigt att inte använda knivar eller andra skarpa objekt direkt på bordet då det kan bli repor som sedan inte går att laga.

KOMPAKTLAMINAT

Om du vill ha laminat för skiva till skrivbord kan du välja kompaktlaminat för att få en tåligare yta. Det här är en variant som är utan en kärna av trä. Istället består kärnan av fenolharts och papper. Det är material som klarar vatten mycket bättre än vad trä gör.

Nu är det förstås så att det kostar mer med kompaktlaminat som dessutom kanske inte ens är nödvändigt för arbetsbordet. Då tjockleken ligger på 12 mm kan det här vara ett bra val för bord som ska användas för matservering och liknande.

Om du ser på en rund bordsskiva IKEA kan erbjuda så är det antagligen inte tal om detta material då det blir dyrare. Idag är det många som hellre väljer andra material som är både billigare och slitstarkare.

MELAMIN

Om det ska vara en tjockare skiva till skrivbord kan det bli aktuellt med materialet melamin. Det här är ett material som på många sätt liknar laminat. Men det är tjockare. För att få fram plasten melamin så låter man de två ämnena formaldehyd och melamin reagerar med varandra på kemisk väg.

Det här ger en hård plats som inte bara kan användas för skrivbord bänkskiva eller bänkskivorna i ett kök. Samma material används faktiskt för att tillverka koppar, tallrikar och skålar av plast. Det fungerar också fint för köksluckor.

Om man vill få starkare betong kan man blanda i melamin i cementblandningen. Materialet är känt för att ge viktiga fördelar och slitstarkhet. Du tar varje dag i melamin om du använder kontanter. Ämnet finns nämligen i sedlar för att de ska stöta bort vatten och inte skadas.

FÖRDELAR MED MELAMIN ÄR:

  • Det är ett billigt material eftersom det tillverkas med en kostnadseffektiv metod. En skrivbordsskiva av melamin kan alltså innebära god tillverkningsekonomi.
  • Man behöver inte klistra över något extra lager på melamin. Det måste man ju göra på en bordsskiva av trä av laminat.

 

Det finns också några nackdelar med melamin. Det här materialet klarar inte värme på samma sätt som laminat. Då det ska vara träskiva för bord på en restaurang så är det klart att det kan finnas fördelar men att välja laminat.

Hett kaffe på en bordskiva kräver extra tåligt material på bordsskivan

Dessutom kan man inte få olika nyanser på färger som man kan med laminat. Melamin är därmed inte ett bra val då det ska vara bänkskiva för skrivbord i en unik färg. Det är inte säkert att det alls går att ordna med.

KOMPOSIT

Ett annat material som kan bli aktuellt för bordsskivor är komposit. Det är ett material som består av flera olika material som tillsammans blir till komposit. Det som är så unikt med detta material är att det är väldigt hållbart.

Skrivbordsskivor av komposit är en möjlighet men det är vanligare att man väljer detta material för bänkskivor till kök. Det finns ingen satt formel för vad som ska ingå i kompositblandningen. Olika företag gör på olika vis. Men det vi kan säga att det handlar om en blandning av mineraler och akryl.

Det är på grund av detta som komposit ibland kallas för akryl-sten. Det brukar vara så att majoriteten av innehållet är mineraler. Balansen mellan mineraler och akryl är det som påverkar hur bordsskivan kommer att se ut. Om det finns kvarts med i blandningen kommer skivan att se ut som en stenskiva. Det kan passa mycket bra för kök och för restaurangbord.

FÖRDELAR MED KOMPOSIT ÄR:

  • Materialet förstörs inte av vassa föremål eller av vatten.
  • Komposit klarar värme väl men skulle materialet värmeskadas går det att reparera.
  • Det blir inga skarvar. Detta oavsett hur stor bordsskivan ska vara. Man kan forma kompletta L- eller U-former.
  • Det går att välja kompositskivor i olika färger och färgen är hela vägen igenom.

SUMMERING

Det finns en rad olika material som kan lämpa sig väl för bordsskivor. Om det ska vara en skrivbordsskiva finns det god anledning till att välja någon form av plastlaminat som erbjuder hög hållbarhet. För bord som ska stå på restauranger eller i kök kan det behövas högre slitstarkhet. Kanske till och med komposit.

Vad gäller estetik är det viktigt att se på möjligheter med olika material för bänkskivor och skrivbord. Om det ska vara en viss färg finns det stora fördelar med laminat men även med komposit. Dessa material ger stora möjligheter både vad gäller färg och mönster.

Sedan är det förstås så att kostnad för material också spelar in. Idealet är en bordsskiva i trä som är billig att tillverka med lång hållbarhet. Här ligger laminatmaterialen mycket bra till. Om de bara hanteras på rätt sätt så får man bordsskivor som är mycket hållbara och som absolut inte behöver slitas ut och se fula ut bara för att användningen är intensiv.